Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Intimní nepřítel žen vaginóza

30. 07. 2019 | Nemoci
Bakteriální vaginóza je jedním z nejčastějších onemocnění intimních partií žen. Statistiky často dávají na první místo mykózu, ale je to právě vaginóza, s níž se setkáváme mnohem častěji. Postižené ženy většinou neumí tento problém správně identifikovat a zbytečně se tak trápí. Řešením je rozpoznání klíčových příznaků, správná léčba a znalost v oblasti prevence.

Jak poznat vaginózu

Příznaky bakteriální vaginózy většinou nastupují pomalu. V pochvě dochází k nepříjemným pocitům, přichází svědění a po čase se objeví řidší vodnatý výtok, který páchne po rybině. Ten je také nejtypičtějším příznakem pro bakteriální vaginózu.


V tomto období už většinou běžíme k lékaři, který nám předepíše antibiotika. Vaginóza má ale tu nepříjemnou vlastnost, že se ráda vrací. Je to nejen nepříjemné onemocnění, ale také hrozba pro vstup dalších vážnějších infekcí jako jsou chlamydie, HIV nebo kapavka. Proto lékaři doporučují k antibiotikům ještě podpůrnou léčbu.

Působení kyseliny mléčné a glykogenu

Tyto látky působí léčivě, a zároveň i preventivně. Kyselina mléčná napomáhá obnovení správného množství bakterií mléčného kvašení, tzv. lactobacilů. Jejich snížením se poševní prostředí změní, dochází ke zvýšení pH a přemnožení bakterií, které způsobí zánět. Aby lactobacily měly dostatek živin a nedocházelo k jejich snižování, obsahuje vaginální gel také glykogen, který jim je dodává. Působením těchto dvou látek dochází k obnově pro pochvu přirozeného pH a tím i k úlevě od nepříjemného výtoku a zápachu.

Vaginóza v těhotenství

Bakteriální vaginóza se nevyhýbá ani těhotným ženám. Často bývá právě hormonální nerovnováha spouštěčem tohoto onemocnění, které může přinášet těhotné ženě značná rizika. „Vážnou hrozbou může být bakteriální vaginóza v těhotenství, kdy může způsobit samovolný potrat, předčasný porod, zánět dělohy či horší hojení poporodních poranění. Správné pH v pochvě má také velký význam během přirozeného porodu při ochraně novorozence před infekcemi,“ upozorňuje MUDr. Oldřich Šottner, specialista v oborech gynekologie-porodnictví a urogynekologie.

Příčiny vzniku vaginózy

Příčin, které ovlivňují vznik bakteriální vaginózy je několik. Často se jedná o nevhodné hygienické návyky, například používání špatných mycích prostředků, nadměrné výplachy pochvy nebo časté střídání sexuálních partnerů. Vaginóza ale vzniká i při užívání některých léků nebo při různých onemocněních jako je například cukrovka či porucha imunity.

Obzvlášť rozšířená je bakteriální vaginóza právě v letních měsících při návštěvách koupališť, rybníků a dlouhodobému pobytu v mokrých plavkách. Proto je namístě dodržovat hygienické návyky a bakteriální vaginóze tak účinně předcházet.

Zdroj, foto:Lactofeel



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !