Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Islám – život muslima

15. 01. 2011 | Vaše tipy

O islámu – tedy náboženství muslimů – koluje spousta mýtů a polopravd. Mnoho zvláště starších lidí si islám ztotožňuje s terorismem (ale vzpomeňme na terorismus v křesťanských zemích – irskou IRU, baskytskou ETU a jiné) a absenci práv žen (což v některých oblastech je realitou, nicméně nemůžeme tak paušalizovat celé náboženství).

V naší země se s „opravdovým“ muslimem setkáme jen výjimečně, proto vlastně o jejich životě ve skutečnosti příliš nevíme. Liší se skutečně tolik od nás – obyvatel křesťanského světa?

 

Na úvod bychom si měli říct, že islám vyznává přibližně 1 miliarda věřících, tedy jen o málo méně než křesťanství, se kterým má řadu společných témat – například také uznává Ježíše, ale pouze jako jednoho z proroků. Hlavním prorokem islámu se stal Muhamad Ali, Bůh se jmenuje Alláh a svatá kniha Korán. Podobně jako křesťanství i islám se dělí na dvě odnože – sunitský a šiítský (ten je více ortodoxní).

 

Jak vypadá život muslima? Protkává ho tzv. „5 pilířů“, které musí plnit. Prvním je vyznání víry, dále povinnost almužny pro chudé a minimálně jednou za život pouť do Mekky. Muslimové se modlí 5x denně a to čelem k Mekce a ctí ramadán – postní měsíc (měsíc bez jídla samozřejmě nikdo nevydrží, půst se dodržuje od úsvitu do soumraku a nemusí se ho účastnit těhotné ženy a malé děti).

 

V islámském světě mají ženy skutečně jiné postavení než v křesťanském (ale popravdě i u nás jsme si na svá práva musely počkat mnoho staletí...). Situace se však liší oblast od oblasti. Tradičně velmi ortodoxní je Írán, naopak například Malajsie přistupuje k ženám téměř stejně jako Evropa.  Podřízené postavení žen však v historii mělo své opodstatnění – v poušti a horských oblastech (v nichž většina muslimů žije) neměl jedinec příliš šanci přežít. Vytvářely se tak větší skupiny – rodinné klany založené často na systému harému. Muž však měl povinnost postarat se o všechny jeho členky stejně (koupil-li jedné nové šaty, musely je dostat všechny!) a chránit je i jejich děti.

 

Islám jako takový – ve své čisté formě – je náboženstvím mírumilovným. Některé pasáže Koránu lze vykládat více způsoby, z čehož může pramenit i neporozumění. Muslimů rychle přibývá zejména kvůli velkému přírůstku obyvatel v Africe, muslimové islám také sami aktivně šíří, ale to dělají povětšinou všichni věřící bez rozdílu víry. Muslimové jsou zkrátka lidé jako my – najdou se mezi nimi poctivci i lumpové, hrdinové i zbabělci, optimisté i bručouni... Když se jim pokusíme trochu více porozumět, možná nás překvapí, kolik toho máme společného!

 

Agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Bych tam nedokázala žít. Je to velmi fanatické náboženství a žije se tam téměř jako ve vězení jak nesvobodné ty poměry jsou. Aspoň mě to tak příjde!
Obrázek uživatelky
profil
ja by som tak nevedala žiť
Obrázek uživatelky
profil
pre nás je to zahadný svet
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles