Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Źivotní a existenční minimum, diety aneb o čem se příliš nemluví

19. 04. 2015 | Finance

Vážené čtenářky a vážení čtenáři, tento článek píši proto, že velice dobře vím, že ne vždy a všude se dozvíme to, co bychom se dozvědět potřebovali. Nebudu se vás ptát na to, zda znáte rozdíl mezi životním a existenčním minimem, co se živobytí týče, jen v závěru článku krátce vysvětlím. Podstatou mého příspěvku, a to ve formě tohoto článku, je zvýšené životní minimum částky na živobytí z důvodu dietního stravování.

Některá velká města poskytují nějaký malý příspěvek při dietním stravování, že? Ale víte o tom, že kupř. těhotná či kojící matka má vyšší životní minimum? A takhle můžeme pokračovat... Diety - onemocnění fenylketonurií, diabetes, při dialýze, při osteoporóze, laktózová intolerance, celiakie, dieta nízkobílkovinová nebo nízkocholesterová. Tito lidé mají ze zákona zvýšené životní minimum, ovšem nebudete-li po něčem takovém pátrat, nic se nedozvíte, protože se i tom často nemluví a nepíše.

životní minimumProč také, že? Abychom věděli, že při výpočtu životního minima je ve výsledku částka cca o tisíc pět set korun vyšší než u osob, které žádné diety držet nemusí...? Zkuste si zadat do internetové kalkulačky, zda se vás kalkulačka zeptá na zdravotní potíže..., nezeptá! Zeptá se jen na počet osob v domácnosti, věk, měsíční příjem, výši nájmu atd. Nemusíte ani vše zadávat, stačí napsat počet osob a hned zjistíte, jakou částku tvoří vaše životní minimum, zbytek zadávání je ztráta času. Ano, je to ztráta času, protože pokud není kupř. specifikováno, že jste fenylketonurik, tak je jasné, že vaše životní minimum je stejné jako u zdravého člověka.

Podotýkám, že se částky na jednotlivé diety nesčítají a do životního minima se připočítává dieta nejnákladnější.

Životní minimum je částka čistého příjmu, která vám musí zůstat po odečtení nákladů spojené s bydlením.

Existenční minimum od 1. 1. 2015 činí 2 200 Kč. Nevztahuje se však na nezaopatřené děti, na poživatele starobního důchodu či na osoby starší 68 let, též na poživatele invalidního důchodu 3. stupně.

Vikitorie - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Díky, je dobré to vědět. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Poučné!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles