Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Já a moje sestra – smutný příběh o bezcitnosti a vypočítavosti

30. 01. 2009 | Vaše příběhy

Vyrůstala jsem spolu se dvěma sourozenci na malém městě. Bratr Tomáš je o pár let starší a první odešel z domu. Sestra je mladší o 5 let. Naše maminka měla s námi hodně starostí. Táta zemřel, když jsme byli v pubertě a moc nám chyběl.

 

Již v dobách, kdy jsme chodily na základku, se sestra Markéta vymykala průměru. Nemyslím tím, že by se nějak zvlášť učila, ale spíše tím, že „ honila“ módní trendy. Jednou to byla nová sukýnka, pak zase drahá kosmetika. Tak dlouho loudila po mamince peníze až je dostala a my se pak musely uskromňovat.

 

Já se snažila mámě těžký život ulehčit. Našla jsem si brigádu v zahradní restauraci. Samozřejmě, že sestra za mnou chodila, ale jen proto, aby se mohla zadarmo najíst nebo napít. Přiznám se, že jsem se za ní často styděla. Přišla s partou opilých a pochybných individuí a šéf už věděl, která bije. Nastrkal mně do kuchyně a šel tu partu obsloužit sám. V takovém případě alespoň brzy odešli. Maminka si vždy jen vzdechla, když něco provedla: "Však ono jí to přejde."

 

Já a moje sestra - smutný příběh...Bohužel nepřešlo. Markéta začala hrát i automaty, nechávala se vozit taxíkem domů a ten pak máma musela zaplatit. Neváhala jí vzbudit i o půlnoci. Několikrát jsem své sestře domlouvala, snažila se najít aktivity, které jsme mohly využívat obě. Vzala jsem ji na bazén, do kina… Ale viděla jsem jak „trpí“, jak se ošívá a snaží se co nejrychleji jít za svými vypečenými kamarády.

 

Čas běžel, já si po škole našla práci v malé firmě a koupila si garzónku. Markéta zůstala doma s mámou. Když jsem jednou přišla za maminkou s velkým nákupem, zcela jsem zkoprněla. Mámina televize byla pryč! Markéta prý nutně potřebovala peníze a dala ji do zastavárny. Do týdne ji měla vyplatit, ale ona se neukázala další týden. Velice mně to rozzlobilo, mámě jsem vyčinila s tím, že se jí divím, že sestřiny praktiky neprohlédla! „Copak jsi slepá, mami?“ - ptala jsem se jí. „To nevidíš, jak Tě Markéta využívá. Nekoupí ti jogurty, nevezme tě do cukrárny nebo na výlet. Děláš jí jen sponzora!“ Když vyhrkly mámě slzy, přestala jsem se zlobit. Uvařila jsem, uklidila a nechala vzkaz, že se má sestra za mnou zastavit, že s ní chci mluvit!

 

 Jasně, že nedorazila, a tak jsem ji odchytla v jednom baru a dala jí pořádné kázání. “Ještě jednou sáhneš na máminy věci, roztrhnu tě, jak hada!“ Slíbila mi, že si konečně najde pořádnou práci a bude nemocné mámě pomáhat. Nestalo se! I když máma ležela a pomalu nemohla chodit, neváhala a půjčila si od ní všechny peníze, co měla odložené na pohřeb! Tedy správné slovo není půjčila,ale máma jí je chtě nechtě darovala.

 

Poslední měsíc se její stav tak zhoršil, že musela do nemocnice. Tam mi řekli, že umírá. Bylo to pro mě kruté. Markéta se v nemocnici ani neukázala a přišla až, když byla maminka doma. Chodila jsem za ní denně, připravovala léky i jídlo. Markéta přišla za ní den předtím, než měla jít do nemocnice znovu a odnesla si skoro celý mámin důchod!

 

Já maminku na druhý den odvezla do nemocnice a tam maminka ještě týž večer zemřela. Čekala jsem, že se sestra ozve, jak to bude s pohřbem apod. Ale jediné, co stihla, než jsem vyměnila zámek na mámině bytě, bylo, že odnesla rádio a zlato! Pohřeb a vše kolem něj jsem zařizovala s bratrem Tomem. Ten byl dlouhodobě v cizině, tudíž nemohl přijet dříve. Po Markétě se slehla země a na pohřeb nedala ani korunu a ani se na něm neukázala! Máma jí byla dobrá, jen pokud žila a měla od ní přísun peněz.

 

Od pohřbu uplynulo 5 let. Občas Markétu zahlédnu v doprovodu nějakých pobudů, je zanedbaná, často opilá. Ke mně se nehlásí, a abych pravdu řekla, ani o to nestojím. Nevím, co se stalo s tou ctižádostivou a hezkou holkou! Co se v ní zlomilo, že začala být bezcitná vůči těm nejbližším a že vůbec nestojí o to popovídat si se sestrou nebo zanést mamince na hrob kytičku…. Pět let jsme spolu nepromluvily, jsou z nás zcela cizí ženy. Mně to moc bolí, ale nevím, jak vztah se sestrou urovnat!

 

Bertice – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
smutné.... Jako máma se taky tajně bojím, abych neskončila někde "odložená", nepotřebná, přebytečná. Máma nám dala život, učila nás chodit, mluvit, starala se o nás a mnohé si pro nás odepřela. Copak sestru netrápí výčitky svědomí? Nemůže to být dobrý člověk. Nesmíš se tím trápit, mámu to nevrátí, hlavně, že Ty ses správně zachovala.
Obrázek uživatelky
profil
smutné, snad přijde časem k rozumu
Obrázek uživatelky
profil
Tak to je otřesné. Markéta je bezcitná mrcha a až jednou bude potřebovat pomoct, tak bych se jí otočila zády. Její maminka pro ní určitě udělala vše co jí na očích viděla ale jí to nezajímalo. Podle mého lítala v drogách a asi se už z toho ani nevzpamatuje ...
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi smutný pribeh.Možno keď ju kamaráti opustia a vtedy pochopí čo všetko pre ňu znamenáte.Tak vám držím palce.
Obrázek uživatelky
profil
Moc smutné,maminka si určitě toto všechno nezasloužila,na druhou stranu stále je to sestra,a zbývá jen doufat,že přijde k rozumu,moc bych jí to přála.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles