Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jablka nad zlato: co s nimi?

16. 11. 2018 | Domácnost
Léto skončilo. Melounům, jahodám a nektarinkám dáváme sbohem a začíná sezona jablek. Přinášíme proto čtyři tipy, jak si se stálicí českých zahrádek hravě poradit.

Určitě jste narazili na mnoho superpotravin, které zaručeně vyřeší spoustu problémů s výživou a zdravím. Jednu takovou ale máme v našich sadech a zahradách, jsou to obyčejná jablka. Každý z nás jich ročně sní přes 23 kilogramů a v Česku se jich sklidí více než 200 tisíc tun. Jablka jsou sladká a šťavnatá a skvěle chutnají, proto jich dokážeme sníst tolik. Jsou dobrým zdrojem vitaminu C a draslíku. Díky vysokému obsahu vlákniny a nízké kalorické hodnotě i obsahu cukru jsou vhodná i do hubnoucí diety. Tyto vlastnosti a fakt, že obsahují desítky minerálů nebo enzymů pomáhajících trávení, dělají z jablek nepostradatelnou českou superpotravinu. Dostali jste pár beden jablek od babičky nebo jich máte hromadu ze zahrady? Tady jsou 4 rady, jak je dobře využít.

jablka nad zlato

1. Správně skladovat

– vydrží pak čerstvá dlouhé týdny

Mít vždy po ruce zdravou domácí svačinku se vyplatí. Pokud jablka dobře uskladníte, vydrží vám dlouhé týdny. Pečlivě vyberte jen ta jablka, která jsou utržená ze stromu (ne spadaná) a bez kazů. Pozor také na jejich potlučeniny. Pečlivě vybraná jablíčka stačí nechat vyvětrat několik dní na čerstvém vzduchu, (třeba na balkoně), a pak je vyskládat vedle sebe do mělkých beden. Pozor, nesmíte je skládat na sebe, hrozilo by totiž jejich shnití. 


2. Domácí křížaly


Sušené ovoce je dnes velmi populární. Seženete ho v každém obchodě se zdravou výživou. Takové křížaly můžete využít při dlouhých podzimních večerech u televize namísto smažených chipsů. Pochutnáte si a rozhodně je to zdravější! A proč si takové křížaly z domácích jablek nevyrobit v klidu domova? Stačí si pořídit jednu ze sušiček ovoce a pár hodin máte hotovo! Ovoce nakrájíte na tenké plátky a naskládáte dovnitř přístroje.

V sušičce můžete připravit ovoce, zeleninu, bylinky, houby a vše si uchová velké množství vitamínů a minerálů. Jednoduché ovládání umožňuje nastavení teploty od 40°C do 70° při nízké spotřebě elektrické energie.

3. Čerstvá jablečná šťáva


Také jste milovníky čerstvého ovoce? A co pak teprve džusy, mošty a ovocné šťávy? Na podzim bychom rozhodně neměli takovými vitamínovými bombami šetřit. A jejich výroba je přitom tak snadná! Stačí mít doma správného pomocníka. Doporučujeme odšťavňovač, se kterým může vaše fantazie a tvořivost začít! Kromě jablek a hrušek přidejte třeba pomeranče, nebo mandarinky. Vhodná je i mrkev. Domácí džusy si pak můžete vyrábět každý den!


4. Zapečená jablka se skořicí


Taky už vám leze štrůdl ušima? Zkuste jednodušší a zdravější recept!
Budete potřebovat:
10 jablek
10 dkg třtinového cukru
1 sáček mleté skořice
1/2 másla

Postup:
Rozehřejte v malém hrnci máslo. Přisypte do něj cukr, skořici a pečlivě promíchejte. Jablka zbavte slupky a vyndejte jadřince. Takto upravená jablíčka naskládejte do pekáče s varnou poklicí. Směsí z másla a cukru pečlivě potřete jednotlivá jablíčka a dejte péct do trouby na 180 °C, dokud nezměknou a nezezlátnou. Servírujeme s kopečkem vanilkové zmrzliny a šlehačkou.


Zdroj, foto: Tipa.eu


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles