Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jablonec nad Nisou - sportovní a kulturní centrum Jizerských hor

16. 04. 2010 | Česká republika

Ráda bych vás pozvala do našeho krásného města, které je plné zeleně v létě a hromad sněhu v zimě.

Severočeské město Jablonec nad Nisou je ze všech stran obklopeno Jizerskými horami, má asi 45tis. obyvatel a velmi blízce sousedí s větším Libercem.  Již od jeho založení je městem skla a bižuterie a do dnešních dnů se zde vyrábějí krásné skleněné šperky, které zde můžete také zakoupit za ceny mnohem nižší, než kdekoli jinde. K návštěvě také zve Muzeum skla a bižuterie sídlící v krásné secesní budově, které dokumentuje vývoj sklářské výroby v oblasti.

Největšího rozvoje město dosahovalo v druhé polovině devatenáctého století, a proto má ponejvíce secesní, novorenesanční a funkcionalistický ráz. Přímo v centru města jsou mimo jiné k vidění i unikátní secesní výškové domy, pseudogotický kostel Dr. Farského,  funkcionalistická Nová radnice, barokní kostel Sv. Anny, novorenesanční budova pošty a krásné malé secesní divadlo.

V létě i v zimě nabízí město mnoho příležitostí ke sportovnímu vyžití. Můžete zajít do bazénu, kde najdete  umělé vlnobití, masážní lavici, vodní clonu, brouzdaliště pro batolata a využít zde můžete i saunu a masáže. V létě je krásné koupání v jablonecké přehradě, která je unikátní nejen jako technická památka, ale také svým umístěním v blízkosti centra města. Okolí přehrady je malebné a často využívané k procházkám a jízdě na kole či inlinech.  V zimě se na naší přehradě také bruslí, ale pokud nestačí zamrznout, můžete k bruslení využít jablonecký Zimní stadion.  Sportovní areál Břízky nabízející mimo jiné i tenisové a volejbalové kurty, je známý především díky běžeckému lyžování.  V zimě zde najdete upravené běžecké tratě a dokonce kolečko, které je osvětlené a je tedy možné ho využívat i k večerním tréninkům. V nedaleké vesničce Janov nad Nisou můžete navštívit novou bobovou dráhu.

A protože Jablonec leží v klínu Jizerských hor, je obklopen krásnou přírodou, která zve k pěší turistice.  Při pohledu z jablonecké radniční věže, kterou je  možné navštívit, na vás z okolních kopců vykukuje hned několik rozhleden.  Městská hromadná doprava vás vyveze až na Bedřichov, odkud můžete vyrazit na krásnou procházku či projížďku na lyžích. V létě vás i s vaším kolem až sem nahoru vyveze cyklobus a pak už se můžete jen kochat pohledem na kraj. Využít můžete i nabídek několika zdejších jízdáren a horskou krajinu si tak prohlédnout z koňského hřbetu nebo kočáru či saní tažených koňmi.


KatyRZ - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jablonec nad Nisou - sportovní a kulturní centrum Jizerských hor:

Jablonec nad Nisou - sportovní a kulturní centrum Jizerských hor
Jablonec nad Nisou - sportovní a kulturní centrum Jizerských hor
Jablonec nad Nisou - sportovní a kulturní centrum Jizerských hor
Jablonec nad Nisou - sportovní a kulturní centrum Jizerských hor
Jablonec nad Nisou - sportovní a kulturní centrum Jizerských hor
Jablonec nad Nisou - sportovní a kulturní centrum Jizerských hor
Jablonec nad Nisou - sportovní a kulturní centrum Jizerských hor
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Moc dík za hezký koment Smajlík. Přesně takhle to v Jablonci probíhá každoročně Smajlík. A míst k výletění je v dosahu opravdu habaděj. No a když si někdo začne připadat uprostřed dovolené příliš blízko přírodě, pak stačí sednout na tramvaj a zajet do toho "velkoměsta" Liberce Smajlík .
Obrázek uživatelky
profil
Přestěhovali sjme se z Prahy do Jablonce v roce 1982,byli jsme tam celkem 10 let. Vv létě nádherné koupání přímo ve městě v přehradě na Nise, v zimě hromady sněhu.Pamatuji na první zimu, kdy tehdy tříletá dcerka se v něm válela ,ikdyž sníh znala,ale nikdy tolik.Bydleli jsem 2 nájemníci v domě,měli jsme služby v odklízení sněhu a vždy ten náš týden kolem vánoc padala nadílka, vyčistili jsme vchod, projela fréza a byla opět prace.Známí, když přijeli z Prahy v létě na dovolenou,se divili, že se tam chodí mimo centrum uprostřed silnice, ono to tam jinak v zimě ani enjde.. Podobných vzpomínek máme všichni hodně, je to bezvadné město, dělali sjem výlety jak do Českého ráje ,tak do Jizerských a Lužických hor a Krkonoš, vše vlastně MHD nebo vláčkem.Doporučuji všem se tma podívat.
Obrázek uživatelky
profil
To weendy: tohle se u nás říká o Bruntále ;-) Ale to je fakt jen vobydlená zatáčka. Jablonec je pěkný město, byla jsem tam Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ano, ano, je to tak, Jablonec s Libercem jsou spojeny nejen autobusem,vlakem, ale i tramvají a dlouhé roky, jak jsem psala jezdila jsem tam na střední školu a právě tou tramvajkou.
Obrázek uživatelky
profil
Tak mě napadá (tedy upozornila mě na to Cecilka), že věc kterou my považujeme za samozřejmou, může připadat ostatním překvapující. Mezi Jabloncem a Libercem jezdí tramvaj.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles