Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak bojovat proti strachu z létání?

3. 06. 2008 | Technika
Máte obavy z létání? Máte přímo strach letět?  Nebojte se, nejste v tom sami. Existuje mnoho lidí, kteří mají obavy různého druhu z některých aktivit a činností, mezi něž patří i létání. Z poznatků ze světa vyplývá, že zhruba 15–20 % populace trpí různými formami obav z létání.

Proč se lidé bojí létat?

Odpověď není jednoznačná, a už vůbec ne jednoduchá. Existuje mnoho faktorů, z nichž mají lidé obavy a které v nich vzbuzují strach z létání. Které obavy trápí právě vás? Jsou vaše problémy způsobeny nedostatkem informací, které by vám dodaly pocit bezpečí, nebo jsou vaše problémy psychického rázu?

Pokládáte si tyto otázky nebo máte podobné obavy?
Je létání bezpečné? Může letadlo spadnout? Co když se na letadle něco porouchá?! Vysadí nám motor! Bude hořet! S někým (něčím) se srazíme! Co když letadlu v turbulenci třeba upadne křídlo! Je špatné počasí – zasáhne nás blesk! Kvůli špatnému počasí nepřistaneme, piloti se netrefí na ranvej nebo nám dojde benzín! Unesou nás!

Nebo máte spíš takovéto obavy?

Jakmile se letadlo začne hýbat, nebudu moci vystoupit! Bojím se uzavřeného prostoru! Mám strach z výšek! Nepřekonám svůj strach a zpanikařím! Bude se mi špatně dýchat! Nemá let vliv na zhoršení mého zdravotního stavu? Jak v tomto věku vše zvládnu?
 
strach z letáníUvedené pocity a nejistoty patřily mezi nejčastější u lidí, kteří již absolvovali Kurs Létání beze strachu u ČSA a.s.

Tyto obavy lze rozdělit do dvou oblastí:
Nejistoty či obavy uvedené v první skupině se týkají tzv. technických aspektů létání.

Těmto pocitům podléhají lidé především proto, že mají přirozenou obavu z neznámého, nepoznaného.     To je vlastní především mužské části naší populace. Tyto obavy často také pramení z nedostatku informací. Nevíte, jak to vše v letadle funguje? Jak je let piloty prováděn? Jak je řízen? Tyto a další otázky vám kniha Létání bez strachu zodpoví.

Druhá skupina obav je již vlastní osobnosti konkrétního člověka a patří mezi tzv. psychologické aspekty létání. Zatímco prvnímu druhu nejistot podléhají většinou spíše muži, ve druhé skupině se spíše najdou naše něžné polovičky. Ženy patří mezi citlivější část populace, určité stavy vnímají jinak než muži. I zde pro vás ale máme příznivou zprávu. Stejně jako se dají trénovat různé činnosti, dá se trénovat i psychická odolnost. A zmiňovaná kniha poradí, jak na to.


Jaké jsou projevy úzkostných stavů?

U lidí, kteří ještě nikdy necestovali letadlem, je to především strach z neznámého, obava z prvního letu, z neznalosti leteckého prostředí a prostředí rozlehlých a sebevědomých prostor odbavovacích hal a terminálů. Tyto nepříjemné pocity se projevují většinou nepokojem, vnitřním neklidem, lehkou až střední nervozitou, napětím, svíravými pocity hrdla, větší únavou, zažívacími potížemi.
Pokud se jedná o člověka, který již letěl, měl nějaký nepříjemný zážitek z předchozího letu nebo prostě je mu let nepříjemný, dostavují se nevolnost, narušení spánku, třes, bolest hlavy, silná nervozita a napětí, pláč, zimnice, zvracení, častá návštěva toalety, zrychlená tepová frekvence, bušení srdce, potíže při dýchání, napětí až bolesti ve svalech, sucho v ústech, točení hlavy až závratě, potíže se soustředěním, podrážděnost.

Jak bojovat proti strachu z létání?Jaká je příčina strachu z létání?
Podle rozsáhlých průzkumů duševních poruch je prokázáno, že úzkostné poruchy se týkají asi tak čtvrtiny populace. Tak jako u všech ostatních fobických úzkostných poruch musíme hledat příčinu v řadě predisposičních faktorů. Svoji úlohu hraje i stres, denní průvodce našeho života.

Proč stoupá počet vystrašených cestujících?
Meziroční nárůst počtu letecky přepravených osob jde do milionů. S obrovským rozmachem letecké dopravy v posledních letech se pochopitelně zvětšuje i podíl cestujících ve letadlech s nejrůznějšími problémy.
Problém začíná velmi narůstat, proto se jím zabývají mnohé renomované firmy. V současné době existuje již 87 těchto institucí. Většina renomovaných leteckých společností, jako jsou například British Airways, Air France, Austrian Airlines, KLM, Lufthansa, Alitalia, US Airways, Quantas, Korean Air, Aer Limgus, Virgin Atlantic a další nabízejí kurzy pro lidi trpící úzkostnými stavy pod různými názvy.
    
Které relaxační techniky mohou pomoci proti strachu z létání?
Základem je pozitivní myšlení, které má vliv na vaši tělesnou pohodu a klid. Úspěšně změnit své myšlení není ovšem tak jednoduché. Úzkostné myšlenky se u citlivých a úzkostí zatížených osob vynořují, hromadí a způsobují řadu tělesných změn, které je nutné si uvědomit. Doprovází je pocení, bušení srdce, nesoustředěnost. Uvědomte si své reakce! Pomůže vám, když si budete dělat záznam o situacích a projevech svých úzkostných stavů.     Snažte se zjistit si co nejvíce informací o cestě na letiště, o průběhu odbavovacího procesu, o samotném letu. Tím se vám podaří eliminovat stres, který je jedním ze spouštěčů úzkostného stavu. Před odjezdem na letiště byste měli vědět, kdy a jak pojedete na letiště, abyste měli dost času, kde zaparkujete, do kterého terminálu máte jít a kde se budete odbavovat, jak probíhá bezpečnostní kontrola. Tyto informace si zaneste do svého letového plánu.

Zastavte iracionální myšlení! Vše je možné si logicky zdůvodnit. Poslouží vám k tomu tato příručka, přečtěte si ji celou – získáte v ní všechny informace o létání a průběhu letu, takže vás nic nepřekvapí a nezaskočí!
Myslete na to, proč letíte! Motivace je dobrou cestou k překonání potíží. Je krásné dostat se letadlem za svými blízkými, kteří jsou od vás daleko, prožít dovolenou v exotickém  kraji, udržet si dobré zaměstnání, neztrácet čas v nekonečných silničních zácpách, vážit si sám sebe za to, že svůj problém překonám.
Nekochejte se svým strachem! Při cestě myslete na pláž, kde se budete po příletu opalovat, na krásy míst, kam cestujete, čím se odměníte po příletu. Zpáteční cestou se těšte na svou voňavou postýlku doma.

Tip: Když začnou iracionální myšlenky příliš doléhat, použijte úzkou gumičku, kterou si navléknete přes prsty. Štípněte se jí do dlaně, ano, jste tady a nic hrozného se neděje.
Věnujte dostatek času přípravě vašich zavazadel, potřebných věcí a dokladů na cestu. Pořiďte si seznam, podle kterého budete svoji cestu připravovat. Budete více v klidu, že na nic nezapomenete. Klid není nic jiného, než být připraven na všechno!
Vytvořte si svůj vlastní letový plán! Na konci této kapitoly najdete vzorový letový plán. Nejlepší bude, když si jej okopírujete, v klidu a včas před odletem vyplníte a budete se při přípravě řídit podle něj.
Den před odletem se pokud možno věnujte relaxaci a udělejte vše pro dobrý spánek. Snažte se odstranit rušivé momenty, dopřejte si relaxační koupel s příjemnou vůní a relaxační hudbou.

Tip: Dopřejte si koupel s uklidňující bylinnou koupelovou směsí. Je to směs máty, rozmarýny, meduňky a chmele. Celkově zklidňuje organismus ve stresových situacích.
Použijte přírodní éterický olej v rozprašovači – v místnosti, v autě, na polštář, v letadle na podhlavník vašeho sedadla. Slouží k vyrovnání psychiky s velkou stresovou zátěží. Zklidňují emoce a pomáhají vnést klid do těla i duše. Obsahují esence pomeranče, levandule, citronu a rozmarýnu.


Ukázka z knihy Létání bez strachu, kterou vydalo nakladatelství www.smartpress.cz .


ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle