Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak budou hrazeny brýle?

17. 08. 2019 | Finance

OTÁZKA TÝDNE:

Jak budou hrazeny brýle a proč dochází ke změnám?

ODPOVĚĎ:

Ke změnám v úhradách zdravotnických prostředků určených ke korekci zraku, jako jsou brýlové čočky, brýlové obruby, kontaktní čočky, dochází v důsledku změny zákona o veřejném zdravotním pojištění, resp. jeho Přílohy č. 3 – Kategorizace zdravotnických prostředků předepisovaných na poukaz. Změny se týkají i dalších zdravotnických prostředků a v rámci jednotlivých kategorií nabíhají postupně. Dosud hrazené zdravotnické prostředky, u nichž dodavatelé neprojevili zájem o jejich zařazení do seznamu hrazených zdravotnických prostředků (takzvaným přeohlášením), nebo nejsou již dle novely zákona hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, jsou k 1. srpnu 2019 vyřazeny ze Seznamu cen a úhrad zdravotnických prostředků hrazených na poukaz. Nebudou tedy z veřejného zdravotního pojištění hrazeny a jejich úhrada je plně na pacientech.

brýleOd 1. 8. 2019 tak je u pojištěnců nad 15 let zrušena úhrada brýlových obrub a úhrada běžných brýlových čoček pro korekci oční vady menší než 10 dioptrií (sférických a tórických čoček a plastových sférických čoček). Úhrady z veřejného zdravotního pojištění jsou nadále stanoveny u brýlových obrub a čoček pro děti dle zákonem stanovených podmínek.

Nově naopak budou dětem hrazeny tvrzené silikátové brýlové čočky: sférické dětem do 5 let včetně (1 pár za rok), tórické pak dětem do 5 let včetně v množství 3 páry za rok a dětem od 6 do 14 let včetně 1 pár za rok.
Lentikulární čočky (pro vysoké hodnoty dioptrií) budou hrazeny pojištěncům s oční vadou nad 10 dioptrií, a to dětem do 5 let věku včetně 3 páry za rok, od 6 do 14 let včetně 1 pár za rok, nad 15 let (tedy i dospělým pojištěncům) pak bude hrazen 1 pár za 3 roky.

Plastové brýlové čočky budou při oční vadě nad 3 dioptrie hrazeny dětem do 5 let včetně (sférické 3 páry za rok, tórické 2 páry za rok) a dětem do 14 let včetně 1 pár za rok, pojištěncům nad 15 let pak jen brýlové čočky plastové tórické při vadě nad 10 dioptrií (1 pár za 3 roky).

Prizmatické čočky budou hrazeny obdobně jako dosud pro korekci diplopie (dvojitého vidění) či strabismu (šilhání), a to dětem do 5 let včetně 3 páry za rok, od 5 do 14 let včetně 1 pár za rok, pojištěncům od 15 let 1 pár za 3 roky.
Bifokální čočky mají stanovenou úhradu pro pojištěnce do 17 let včetně, kteří mají sníženou možnost výměny brýlí, strabismus či afakii (stav, kdy v oku chybí čočka v důsledku úrazu, operace apod.).

Vysokoindexové čočky (vytenčené) mohou být hrazeny jen se souhlasem revizního lékaře, a to u pojištěnců s krátkozrakostí nad 10 dioptrií či poruchami centrálního zorného pole.

Brýlové obruby mají stanovenou úhradu z veřejného zdravotního pojištění u dětí – do 5 let včetně 3 ks za rok, od 6 do 14 let včetně 1 ks za rok.
Kontaktní čočky měkké budou hrazeny v případě oční vady nad 10 dioptrií, u dioptrického rozdílu mezi pravým a levým okem 3 dioptrie a více.
Příloha č. 3 zákona stanoví nejen, které zdravotnické prostředky mají stanovenou úhradu z veřejného zdravotního pojištění a za jakých podmínek, ale i úhradové limity – např. na brýlové obruby je stanoven úhradový limit 300,15 Kč (261 Kč bez DPH) za kus. Zbývající částku do plné ceny si musí pojištěnec zaplatit, stejně jako dřív.


Zdroj: VZP


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Košík