Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak často je možné měnit zubaře?

9. 03. 2015 | Péče o tělo

OTÁZKA TÝDNE:


Je možné se u jiného zubaře registrovat dříve, než uplynou 3 měsíce od poslední registrace? Registrovala jsem se na soukromé klinice, kde mě ošetřili výborně, ale vzhledem k cenám bych zde doléčování zubu finančně nezvládla. Našla jsem jiného lékaře, ale jak teď s tou registrací? Jde nějak vypovědět, nebo se musí čekat na uplynutí 3 měsíců?


ODPOVĚĎ:


Registraci vypovědět není možné, ruší se registrací novou. Není ale problém nechat se ošetřit u jiného zubního lékaře, kterého jste si našla. Ten pak vykáže provedené výkony pojišťovně k úhradě běžným způsobem i u neregistrovaného pacienta. Registrace jako taková (podpis formuláře) se provede po uplynutí 3 měsíců od předchozí registrace.

Jak často je možné měnit zubaře?Při ošetření neregistrovaného pacienta stomatolog nemůže vykázat k úhradě pouze výkony, které se vztahují k péči o registrovaného pacienta (tj. výkon, který lze vykázat při vyšetření a současné registraci pacienta, a výkon preventivní prohlídky). Ostatní ambulantní stomatologické výkony hrazené z veřejného zdravotního pojištění lékař vykazuje a pojišťovna platí bez ohledu na to, zda je pacient u lékaře registrovaný, či ne. Podstatné ale je, zda má lékař smlouvu s pacientovou zdravotní pojišťovnou – pokud tomu tak není, má pacient z veřejného zdravotního pojištění hrazenou pouze akutní, neodkladnou péči. Soubor kódů hrazených v případě poskytnutí této neodkladné péče nesmluvním zdravotnickým zařízením se kryje s výkony hrazenými v rámci stomatologické LSPP.

Připomínáme, že pojištěnec má podle zákona o veřejném zdravotním pojištění právo na výběr poskytovatele zdravotních služeb (lékaře, zdravotnického zařízení), který je ve smluvním vztahu k jeho zdravotní pojišťovně, a v případě registrujícího poskytovatele může toto právo uplatnit jednou za 3 měsíce. Registrujícím poskytovatelem se přitom podle zákona o zdravotních službách rozumí poskytovatel ambulantní péče v oboru všeobecné praktické lékařství, v oboru praktické lékařství pro děti a dorost, v oboru zubní lékařství nebo v oboru gynekologie a porodnictví, který přijal pacienta do péče za účelem poskytnutí primární ambulantní péče; registrující poskytovatel je povinen při přijetí pacienta do péče vyplnit registrační list, který pacient podepíše.

To, že pacient u daného lékaře není registrovaný, resp. je registrovaný u jiného, neomezuje zásadním způsobem ani možnosti poskytnutí potřebné péče o ostatních registrujících poskytovatelů. Např. praktický lékař má v případě potřeby ošetřit neregistrovaného pacienta v rámci tzv. nepravidelné péče, kterou vykáže pojišťovně k úhradě na zvláštním dokladu.

Zdroj: VZP


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
má tedy velké štěstí, že si našla hned i jiného zubaře. U nás je velký problém registrovat se u zubaře, nové pacienty většinou nepřijímají. Hledala jsem 3 měsíce nového zubaře pro vnoučka,dceru i manžela.Pro vnoučka jsem nakonec našla.Paní doktorka je moc příjemná, ale podotýkám, že malého vzala jen na doporučení mé dobré kamarádky, která je její pacientkou už přes 20 let.Dcera i manžel se teprve teď konečně zaregistrovali u jiného zubaře.Totiž jejich paní doktorka šla od 1.ledna do důchodu,ordinaci úplně rušila.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles