Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak často uklízet? Tak, aby vám doma bylo dobře

25. 02. 2017 | Domácnost
Patříte mezi ženy, které uklízejí v každé volné chvíli a všechny předměty v jejich domácnosti mají své místo? Nebo vám pár šmouh na podlaze a pohozené oblečení na křesle tolik nevadí? Každá domácnost je jiná, na pravidlech se musí domluvit všichni její členové. Jakmile jsou navíc v bytě nebo domě i malé děti, úklidu je třeba věnovat ještě více energie. Jak se z toho pak nezbláznit? I když to možná bude znít divně, zkuste si úklid užívat! Očista vašeho domova vám totiž může dobře vyčistit hlavu.

Podle nedávného průzkumu se v Praze každý den odehraje skoro 200 000 vytření podlahy. Domácnosti vytírají v průměru 2,4 x týdně, častěji větší rodiny a obyvatelé rodinných domů. Připadá vám to hodně? Každá devátá jednočlenná domácnost podle průzkumu naopak nevytírá vůbec. Nenechte se do vytírání nutit, pokud vás to nebaví, některé místnosti stačí jednou týdně vysávat a vytřít jednou do měsíce. A koupelnu nebo kuchyň také není třeba vytírat obden, stačí týdně, ale opravdu důkladně, tedy s několikrát vyměněnou vodou. S vědomím, že se doma pak můžete procházet naboso, aniž byste si zašpinili nohy, se vám bude žít jistě lépe.

úklid



Nejčastější domácí prací je umývání nádobí, které nebaví asi nikoho. V Praze se každý den uskuteční 870 000 umytí nádobí ve dřezu a 348 000 procesů myčky nádobí. Mytí v myčce šetří náklady na vodu a váš čas, proto se jí opravdu vyplatí pořídit. I myčku je ale třeba správně používat, třetina lidí ji podle průzkumu zapíná poloprázdnou. Pokud ale patříte mezi nadpoloviční většinu domácností a myčku doma nemáte, naučte se nádobí umývat efektivně! Velmi špinavé nádobí nechte před mytím namočené a lehce špinavé umývejte hned, aby vám hora neumytého nádobí nepřerostla přes hlavu. To se může stát i s horou špinavého prádla, tu proto raději před svými zraky někam schovejte, protože pračku stejně jako myčku se vyplatí zapínat jen úplně naplněnou.

mytí nádobíZ průzkumu nám vyplynulo, že pračku častěji zapínají větší domácnosti, mladší lidé a vysokoškolsky vzdělaní lidé. To lze vysvětlit tím, že mladší lidé mají doma malé děti a lidé s titulem mají často zaměstnání, kde je třeba mít každý den čistou košili. Praní za nás naštěstí zvládá pračka, kterou má doma skoro každý. Věšení a žehlení prádla už se ale samo neudělá. I když… Pokud vás žehlení opravdu nebaví, nedělejte to. Stačí kupovat oblečení z nemačkavých materiálů a to před pověšením pořádně proklepnout a pak dát na ramínko. Pokud pro vás není dokonale rovná látka důležitá, věnujte čas raději něčemu příjemnějšímu.

Víte, kolik stojí voda pro domácí práce?

  • jedno vytírání stojí asi 50 haléřů
  • mytí nádobí ve dřezu vyjde na 1,70 Kč
  • myčce na umytí nádobí stačí voda za necelou 1 Kč
  • zalití všech pokojových rostlin stojí asi 15 haléřů
  • jedno praní stojí 3 Kč, máchání navíc další 1 Kč


(průzkum proběhl na podzim minulého roku na vzorku 500 Pražanů,
 z ceny vody pro Prahu)


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle