Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak cestovat levně?

30. 07. 2018 | Praktické rady
-Komerční sdělení-

Low budget tipy pro ty, kteří nemají peníze na všechno.

Přestože se s pytlem peněz cestuje pohodlněji přinejmenším proto, že nemusíte tolik organizovat a počítat, i student s malilinkatým rozpočtem může projet svět.
Pokusíme se shrnout pár dobrých tipů, které vám umožní jet, bydlet a poznávat, aniž byste utratili jmění. A nemyslíme, že by to byly rady jen pro odvážné studenty s batůžkem. Nikdo nemá peníze na všechno a některé tipy pomohou rozšířit obzory i ostříleným klientům cestovních kanceláří.

Začněte doma u Googlu dobrou a poctivou přípravou.

Pojištění


První předpoklad toho, jak se nevrátit domů s dluhem je cestovní pojištění. Náklady na ošetření, léčení a zásah záchranné služby, to je naprosté minimum. Velmi doporučujeme pojištění odpovědnosti, které se hodí, pokud byste způsobili škodu na zdraví či majetku někomu dalšímu. Dají se také pojistit zavazadla proti krádeži, loupeži a poškození dopravní nehodou, ale také zpoždění zavazadel. Kdyby se stalo, že zůstanete na letišti bez potřebného oblečení a věcí, můžete si nezbytnosti koupit, pojišťovna vám účet proplatí.

Velmi dobře vás na cesty pojistí například Kooperativa. Jednoznačnou výhodou je, že se můžete pojistit okamžitě a online. I když už jste třeba na cestě a uvědomíte si, že jste zapomněli, můžete si sjednat cestovní pojištění online. Po vyplnění jednoduchého formuláře a odeslání platby jste ihned pojištěni.

Doprava


Skvělá možnost, jak se rychle a poměrně levně vzdálit z domova jsou lety nízkonákladových dopravců. Aby byly letenky skutečně levné, je potřeba nakupovat včas a létat ve dnech, kdy není špička. Ale věděli jste, že i čas nákupu letenky se promítá do ceny? Vyhledávače letenek jsou sice pomocníci, ale také pěkné potvory, co s našimi nákupními zvyklostmi chladně kalkulují. Stejný let může být v pátek za jinou cenu, než v sobotu. Pro nákup jsou nejvhodnějšími dny úterý a neděle.
Jakmile vystoupíte z letadla, je další logickou volbou veřejná doprava. Než si koupíte první jízdenku zvažte, jak dlouho se tu zdržíte a zda není na místě pořídit si rovnou nějakou formu permanentního jízdného.
Na delší vzdálenosti můžete využít spolujízdu v rámci systému blablacar.
Sympatickou formou pohybu po městech je kolo. Pokud město provozuje bikesharing, zkuste se do něj zapojit. Bývá to zdarma, nebo za symbolický vstupní poplatek.

Evropská unie má tendenci podporovat veřejnou dopravu a to i formou jednorázových akcí. Před cestou se podívejte, zda aktuálně neexistuje možnost využít nějaké slevy na vlaky nebo autobusy. Letos se například osmnáctiletí studenti mohou přihlásit o celkem 15 tisíc volných jízdenek Interreil-Ticket a to přes portál europa.eu.

Ubytování


V přírodě se nabízí táboření, ale ne všude to jde, v přírodních rezervacích se stanovat nesmí. V nouzi můžete bivakovat, to znamená přespat venku bez stanu a bez rozdělání ohně. Jsou ale státy, kde se vám ani nenápadně bivakovat nepodaří, například Británie. Naproti tomu ve Skandinávii smíte tábořit naprosto kdekoli, pokud dodržíte minimální vzdálenost od domu 50 m.

Svět patří extrovertům. Památná trampská hláška: „Babičko, já mám žízeň, že bych až jed´ a nejradši bych u vás přespal,“ je v podstatě návod na low cost pobyt, který dotáhla platforma CouchSurfing. To je hit posledních let, stejně jako Airbnb– ubytování v soukromí za peníze malé, nebo dokonce žádné. Navíc s možností setkat se s domácími, nechat si od nich poradit místní zajímavosti a tak se rychle dostat za bariéry, které turista nikdy nepřekoná. Je to skvělá možnost jak pozvednout cestovatelské zážitky na vyšší level.

Tríček starých praktiků je nabídnout ubytovatelům kladné hodnocení na webu výměnou za mírnou slevu. Ale raději to nedělejte. Objektivní hodnocení je pro všechny cestovatele důležitým ukazatelem a chceme se na něj spoléhat.

Vstupné a prohlídky


V mnoha městech působí agentury, které pořádají prohlídky s průvodcem zdarma. Zadejte do vyhledávače „free walking“ + název města a pravděpodobně se dostanete na stránky s konkrétní nabídkou. Někdy je potřeba se předem registrovat, protože bývá velký zájem a samozřejmě musíte být s to rozumět výkladu v angličtině, nebo místním jazyce.
Muzea a památkové objekty také obvykle mívají dny, kdy je vstup zdarma. Po některých informacích se musíte pídit, vždy navštivte webové stránky instituce nebo objektu.

Karta destinace


Jedete-li za poznáním a kulturou, může se vám vyplatit slevová karta dané destinace. Dnes už je celkem běžné, že města či regiony nabízejí za mírný poplatek registraci do slevového systému, v rámci kterého pak získáte výhodněji jízdenky místní dopravou, vstupné do muzeí, národních parků a na jiné místní atrakce.

Apka pro přehled o výdajích


Pro snadnou kontrolu všech výdajů v hotovosti i kartou a v různých měnách je dobrým pomocníkem mobilní aplikace. Existuje jich celá řada. Dobře hodnocená je například Trabee Pocket.


Data a kreditku


I kdybyste neplánovali utratit nic, kreditní kartu stejně vezměte s sebou. Často slouží jako jistina, například při výpůjčkách v systému bikesharingu, v knihovnách, nebo při registracích k ubytování.

A rada na závěr: dostatek dat. V mnoha civilizovaných městech už je dnes na veřejných prostranstvích a v budovách wifi zdarma a za vlastní data tak ušetříte. Příkladem je třeba Vídeň. Datový tarif neuplatníte ani v odlehlých světakoutech, kde není signál. Jinak je ale internet nepostradatelným pomocníkem, uspoří především čas a ten je přece nejdražší.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak cestovat levně?:

Jak cestovat levně?
Jak cestovat levně?
Jak cestovat levně?
Jak cestovat levně?
Jak cestovat levně?
Jak cestovat levně?
Jak cestovat levně?
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pořád dokola roluju ahledám a nic
Obrázek uživatelky
profil
04. 11. 2018 19:09 Sebrán "Bankovky" za 15 bodů
04. 11. 2018 19:04 Sebrán "Hromada zlaťáků" za 10 bodů
04. 11. 2018 19:00 Sebrán "Hromada zlaťáků" za 10 bodů
Obrázek uživatelky
profil
4x
Obrázek uživatelky
profil
04. 11. 2018 19:15 Sebrán "Bankovky" za 15 bodů
04. 11. 2018 19:11 Sebrán "Bankovky" za 15 bodů
04. 11. 2018 19:08 Sebrán "Bankovky" za 15 bodů
04. 11. 2018 19:04 Sebrán "Bankovky" za 15 bodů
04. 11. 2018 19:00 Sebrán "Bankovky" za 15 bodů
Obrázek uživatelky
profil
3x Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles