Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak dítěti efektivně posílit koncentraci pozornosti

14. 09. 2016 | Výchova
Mnoho dětí trpí oslabenou pozorností. Odbíhají od školní práce, jsou netrpělivé, dělají chyby z nepozornosti, mnohdy mají pomalé pracovní tempo. Upoutává je mnoho vlivů z okolí, které nejsou schopny potlačit a soustředit se na jedinou činnost. V důsledku toho se dítě ve škole setkává se špatnými výsledky, cítí se neúspěšné a utváří si negativní sebeobraz.

Poruchu koncentrace pozornosti může způsobovat celá řada faktorů. Může se jednat o příznak neurologického onemocnění (ADHD - porucha pozornosti s hyperaktivitou; ADD - porucha pozornosti), drobného poškození mozku nebo celkového oslabení organismu (nedostatek spánku, nemoc, únava, stres apod.).

Přestože je pozornost limitována vývojově, je možné ji pravidelným cvičením posílit. Existuje několik způsobů, jak zlepšit koncentraci dítěte. Na trhu lze najít mnoho publikací nabízející koncentrační cvičení pro děti i dospělé. Tréninkem je tak možné zlepšit nejen koncentraci, ale také kapacitu nebo stabilitu pozornosti. Je vhodné provádět cvičení v kratších časových úsecích a prokládat relaxačními přestávkami (například poslechem klidné hudby při zavřených očích, dechovými cvičeními apod.). Je však nutné intenzitu cvičení přizpůsobit možnostem a vyspělosti dítěte.

koncentrace pozornostiVelmi účinnou metodou pro posílení koncentrace pozornosti je metoda zvaná EEG biofeedback. Jedná se o trénink mozku prováděný na specializovaných pracovištích. Metoda využívá měření mozkové aktivity (pomocí EEG), která je převáděna do prvků jednoduché počítačové hry. Mozek se díky tréninku učí zvyšovat schopnost soustředění, paměti, rychlosti učení, zklidňuje se a také léčí (výzkumy potvrzují účinnost metody v léčbě ADHD). Ačkoli se jedná o neurologickou metodu, forma trénování je pro děti zábavná – pomocí her.

Obecně je vhodné při práci dítěte dbát na krátkodobou zátěž, zařazování pravidelných přestávek na oddech. Při práci by rodič neměl na dítě spěchat, ale dopřát mu raději pomalejší tempo bez chyb. Vyplácí se organizovat dítěti čas při psaní domácích úloh (např. 15 minut úloha, 10 minut volno), přičemž si dítě může čas hlídat samo na stopkách nebo hodinkách. Vhodné je konzumovat potraviny pro regeneraci mozku (mandle a ořechy, spíše než rafinovaný cukr a umělá barviva). Každý neúspěch by mělo mít dítě možnost napravit. Mělo by zažít úspěchy, které by posilovaly jeho sebevědomí a zvyšovaly tak chuť do práce.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Biofeedback je sice dražší metoda, ale dosažené změny v mozkové aktivitě přetrvávají minimálně 15 let, takže je to vcelku dobrá investice. V roce 2008 získala metoda 5. stupeň v léčbě adhd, tedy byla označena za metodu specifickou a vysoce efektivní, v léčbě autismu pak 4. stupeň a další poruchy jsou ve stádiu zpracování... V USA je to oficiální metoda pro válečné veterány a jejich léčbu. Myslím, že pochybnosti nejsou v souvislosti s touto metodou na místě Smajlík Spíš jde o to najít vhodné pracoviště, které metodu umí správně používat.
Obrázek uživatelky
profil
biofeedback je komerční, velmi drahá záležitost s nejistým výsledkem, navíc se objevují kontraindikace k některým zdravotním dg!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles