Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jak dlouho trvá léčení lupů?

18. 08. 2010 | Péče o vlasy

Při léčbě lupů je třeba se obrnit trpělivostí. Zatímco někomu „zabere“ první šampon, který vyzkouší, jiní najdou ten pravý až po delší době nebo se musí obrátit přímo na lékaře.  Navíc lupy se často vrací, někdy periodicky, jindy zcela „bez příčiny“.

Slibovat tedy okamžitý zázrak není na místě. Většina moderních prostředků proti lupům je velmi účinná a většina zákazníků snadno najde pomoc v lahvičce některého šamponu. Bohužel někteří lidé s problémem lupů bojují celý život. V tomto případě doporučujeme návštěvu dermatologa či trichologa a zamyšlení se nad vlastním životním stylem, stravou, stresem, hygienickými návyky….

Někdy k psychické pohodě může napomoci i jednoduchý trik, nenosit tmavé součásti oblečení, na kterých jsou lupy nejvíce patrné. Drobný vzorek, světlejší barvy, šátek, šála pomohou odvést pozornost a alespoň trochu napomoci zmírnit stres z věčně posypaných ramen lupy.

Čísla a fakta:

• Lupy se mohou výjimečně objevit u dětí mezi 5-10 rokem života.
• Lupy více postihují muže než ženy, pravděpodobně to souvisí s hladinou androgenu
• Nejvíce se lupy tvoří mezi 10. a 30. rokem života. Mezi dvacetiletými až třicetiletými lidmi je jejich výskytem postiženo více jak 50 % bělochů.
• Lupy definitivně zmizí v místech, kde se vytvoří pleš mužského typu.
• Potíže s lupy mizí spontánně většinou v páté až šesté dekádě života (40 - 60 let).

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY:

DOTAZ: Mohu s lupy chodit ke kadeřníkovi?
ODPOVĚĎ: I když trpíte lupy a používáte speciální vlasovou kosmetiku, neměli byste mít strach před procedurami kadeřníků – trvalení, barvení vlasů atd. Pokud jsou procedury správně vykonané, problematiku lupů nezhoršují! Jen je vždy nutné kadeřníka upozornit, jaký problém máte a jaký šampon používáte a nechat jej odborně posoudit, zda pokožka není příliš podrážděná nebo poškozená. V takovém případě by samozřejmě barvení vlasů nebo trvalá mohly stav pokožky ještě zhoršit!

DOTAZ: Jsou lupy nakažlivé?
ODPOVĚĎ: Ne, lupy nejsou nakažlivé onemocnění. Mikroorganizmy Pytirosporum ovale, které jsou jedním z faktorů jejich výskytu, běžně žijí na kůži každého člověka a nejsou nijak nebezpečné.

DOTAZ: Jsou protilupové šampony opravdu jiné nebo je to jen trik na zákazníka?
ODPOVĚĎ: Žádná renomovaná firma dnes neuvádí na trh výrobek, který by nebyl schválen pověřenými organizacemi a jehož účinky nelze doložit. Proto se zákazník může spolehnout, že protilupové šampony opravdu obsahují účinnou látku proti lupům.
Některé tyto účinné látky omezují výskyt mikroorganizmů Pytirosporum ovale, jiné potlačují vznik kožního mazu, další zklidňují podrážděnou pokožku a omezují svědění.
Mezi nejčastěji používané látky patří sloučeniny dehtu, zinku, selenu a síry, dále kyselinu salicylovou, ichtyol a antimykotika.

Slovo dermatoveneroložky MUDr. Evi Dogoši:

Lupy skutečně patří k nejčastějším problémům v dermatologické ordinaci. Řada lidí s tímto postižením nejprve zkouší různé běžné šampony z drogerie, ale bohužel musím z praxe konstatovat, že některé z těchto výrobků mohou stav spíše zhoršit (neplatí to samozřejmě o všech) . Proto bych raději doporučila navštívit lékárnu a zvolit šampon sice dražší, ale zato skutečně účinný. Je vhodné po několika měsících značku šamponu změnit. Pokud ani speciální šampony nevedou ke zlepšení, nebo pokud se na pokožce hlavy objevují ložiska zarudlé a svědící kůže, neváhejte a navštivte dermatologa. Může jít o projevy různých kožních chorob, kromě lupénky a seborhoické dermatitidy i plísňových infekcí či atopického ekzému.

Ve většině případů jsou bohužel lupy chronickým a mnohaletým problémem, se střídáním období zlepšení a zhoršení. Ale při správné a pravidelné péči je možné udržet ho v rozumných mezích.


Zdroj: Nahlavu.net

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
trápily mě dlouho, co si vlasy nebarvím a používám minimálně stylingové přípravky a nefénuji vlasy tak mám pokoj. A dávám menší množství šampónu.
Předtím jsem vyzkoušela kdeco a vždy se vrátily.
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zatím jediný šampon, který pomohl s lupy celé rodině je Dercos od Vichy na mastné lupy. Není nejlevnější, ale stačí ho trošku a fakt pomáhá.
Obrázek uživatelky
profil
s konkretnymi šamponmi som žiadne zazraky nezažila, snad iba Mizoral, či Nizoral
Obrázek uživatelky
profil
tyhle problémy naštěstí nemám
Obrázek uživatelky
profil
Už jsem vystřídala spoustu šamponů i od kožní lékařky a stejně je mám .
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles