Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak dostat z domácnosti nechtěné vetřelce?

19. 05. 2011 | Zajímavosti

Taky se vám občas stane, že v rohu místnosti objevíte takové malé mravenčí doupátko? Nebo snad bojujete s rybenkami v koupelně? Obtěžují vás moli poletující kolem skříně ve snaze, že dřív nebo později ukořistí nějaký ten chutný kousek v podobě vašeho zbrusu nového kabátku?


Nebo si tyto nezvané návštěvníky přinesete v mouce a poté je najdete ve své spížce ještě několik měsíců po jejich údajném vyhubení? Máte problémy s maličkými vinnými muškami, které poletují kolem mísy s ovocem? Pokud jste odpověděly na výše uvedené otázky ano, nepřestávejte číst tyto řádky. Poradíme vám, jak se (nejen) těchto nežádoucích „domácích mazlíčků“ zbavit a to…jednou pro vždy!


Válka s potravinovými moly


mravenciKolikrát ani netušíte, kde se tu vzali, ale jsou zkrátka všude. V mouce, cereáliích, těstovinách a odolnější kousky také v piškotech i pečivu. Válka s moly začíná! Přes zimu od nich máme relativně klid, jakmile ale vykouknou první sluneční paprsky a venku se malinko oteplí, malí létající motýlci vyráží na lov. I když vánoční úklid neminul ani spížku, stačí jeden zapomenutý zakuklený motýlek a rázem se celá spíž promění v takovou malou botanickou zahradu plnou otravných šedohnědých motýlků.


Pokud se jeden motýlek „nezapomene“ ve spíži, přinést si jej klidně můžete i z obchodu. Proto je dobré vysypat veškerou mouku, luštěniny i těstoviny z originálních obalů do samostatných sklenic nebo plastových nádobek. Mouku je dobré přesít, abychom se zbavili všech nežádoucích hostů, ale také maličkých kamínků nebo jiných nečistot.


Pokud bydlíte v panelovém domě, je boj s moly ještě těžší. I když vsázíte na to, že mol do vyššího patra nedoletí, jste na omylu. Motýlci jsou skutečně dobří letci, a pokud se k vám nedostanou zvenčí, přiletí stoupačkami nebo větrací šachtou. Jak tedy předcházet náletům molů?


Hlavním pilířem je prevence. Jak již bylo výše zmíněno, po přinesení potravin z obchodů, zkontroluje jejich jakost a kvalitu a přesypte je do plastových uzavíratelných nádobek. Pokud vsázíte na likvidaci pomocí chemie, ani ta nemusí být tak úplně efektivní.


I když před odjezdem na chatu nebo návštěvu vystříkáte byt různými ořechpřípravky, zničíte pouze část molí populace. Jejich životní cyklus je totiž tříměsíční a probíhá různě. Proto nestačí jedno „vystříkání“, ale je nutno tento proces opakovat každé čtyři týdny. V neposlední řadě můžeme doporučit instalování okenních sítí, které nezvané návštěvníky zastaví.


A nakonec - rada našich babiček: moli nesnášejí listí z ořešáku, proto si ho trošku obstarejte a porůznu rozmístěte po spíži. Do 14 dnů se moli odstěhují…k sousedům:) To samé platí také pro bobkový list.


Mravenčí kolonie


Všimli jste si sem tam nějakého toho mravenečka pochodujícího po vašem bytě. Nebo jste jej přistihli přímo při činu, jak si pochutnává na cukru ve spížce nebo ovoci na stole? Tak v tom případě máte docela velký problém. Mravenci jsou takřka nezničitelní – a mravenci Faraoni obzvlášť. I když na trhu seženete spoustu chemie, platí zde stejné pravidlo jako při likvidaci potravinových molů.


Takovými „zázraky ve spreji“ vyhubíte pouze malou část jejich populace. Zbytek se ukrývá ve svých skrýších a to buď v rozích pokojů, nábytku, spížích nebo i stoupačkách a větracích šachtách.


mravenecKdo už s mravenčí kolonií bojoval, ví, že je to běh na dlouhou trať. Ať se nám zdají mravenci sebemenší, jsou neskutečně chytří a vynalézaví. Pokud si pořídíte nejrůznější pasti, mravenci obětují pár svých jedinců, kteří mají testovací poslání. Pokud padnou, ostatní mravenci vaši past prokouknou.


Jak se tedy těchto malých potvůrek zbavit? Nejúčinnějším prostředkem je odborná pomoc. Pozvěte si na návštěvu deratizátory, kteří vědí přesně, kde se mravenčí domečky ukrývají a díky opakovaným chemickým postřikům se těchto nezvaných hostů zbaví.


A i zde můžeme zmínit babiččinu radu: rozmístěte po svém bytě aromatické koření – hřebíček. Mravenci se jeho vůni vyhýbají a mohou se opět přestěhovat jinam, kde jim to bude zase vonět:)


Vinné mušky Ožralky


Také vás od léta obtěžují protivné malé mušky kroužící kolem mísy s ovocem? Poletují po kuchyni a vlastně po celém bytě. Jsou tak otrkané, že návštěvě klidně vletí do skleničky s vínem a vytvoří vám takové malé společenské faux pas. Není tedy divu, že se s nimi v průběhu roku pouštíme do křížku. Občas vyhráváme my, občas ty malé Ožralky.


Vinné mušky neodolají octové vůni, proto se jim také někdy říká Octomilky. Přitahuje je vůně otlučeného nebo nahnilého ovoce a neodolají výše zmiňované skleničce s vínem. Jak se těchto mušek účinně zbavit?


Existuje několik rad, buď můžete obětovat jeden kousek nahnilého ovoce,víno překrýt jej plátnem látky a udělat do ní několik malých otvorů nůžkami na nehty, poté stačí pozorovat, jak mušky dovnitř vletí, ale po cestě zabloudí a zůstanou navždy uvězněné v této pastičce. Nebo si můžete vytvořit domácí roztok, kterým postříkáte místa, kde se vinné mušky objeví.


Na tento roztok budete potřebovat: 1 kg kapradí, 2 l vody, 1 cibuli, mátu a líh. Kapradí povařte ve vodě, cibuli nakrájejte na malé kousíčky a vhoďte do vody, nechte na slunném místě zkvasit. Mátu nasekejte na jemno a zalijte ji lihem. Všechny tři roztoky smíchejte, přeceďte a nalijte do rozprašovače, kterým postříkáte místa výskytu mušek.


Rada našich babiček: otravného hmyzu se zbavíte popelem z cigaret v květináčích.


Odporné rybenky


I tento domácí „mazlíček“ se může objevit na WC nebo v koupelnách. Jak proti těmto škůdcům bojovat? Hlavní zásada zní: větrat, větrat a ještě jednou větrat. To je to nejúčinnější řešení. Rybenky milují skleníkové pohodlíčko. Což znamená teplo a vlhko. Pokud jste si nechali do koupelny nainstalovat topné žebřiny, větrání je ještě důležitější.


I zde mohu doporučit rady babičky: Rybenky nesnáší opojnou vůni levandule a citrusů, proto si pořiďte nějaký aroma olej, který nakapejte do kbelíku s vodou a tímto roztokem podlahy vytřete. Populace Rybenek se sníží na minimum. Pokud budete postup opakovat, vyhubíte je úplně. Další možností je nastrouhat syrový brambor na papír nebo rozdrolit kousek sádry. Takto nastraženou past nechejte v koupelně přes noc a ráno budete překvapeni.


Máte i vy nějaký osvědčený recept na vyhubení těchto domácích škůdců?


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hezky napsané, ale mě jsi psala, že jsou mravenci chránění a sama doporučuješ deratizátora tak si z lidí nedělej blázny.
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé rady.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles