Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak hradí pojišťovna operaci křečových žil

3. 09. 2017 | Finance

OTÁZKA TÝDNE:

Měla bych podstoupit operaci křečových žil. Lékař mi navrhuje jako výhodnější variantu operaci laserem, ale musela bych si ji sama zaplatit. Proč není tato operace hrazena pojišťovnou?

ODPOVĚĎ:

Pojišťovna hradí svým pojištěncům z veřejného zdravotního pojištění operace křečových žil (varixů) provedené ve smluvním zdravotnickém zařízení podle platného Seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, tj. na základě vykázání kódů existujících výkonů. Hradí tedy provedení klasického chirurgického zákroku, což je radikální chirurgické odstranění křečových žil. V rámci odbornosti dermatologie pak pojišťovna plně hradí také tzv. skleroterapii, používanou u metličkovitých varixů nebo u žilních spojek a zbytků po operaci varixů. Zde se jedná o uzavření postižené žíly v důsledku aplikace látky, která způsobí její místní zjizvení a uzávěr.


Jak hradí pojišťovna operaci křečových žilJiný způsob provedení zákroku, např. odstranění křečových žil laserovou nebo radiofrekvenční metodou, kdy je do povrchového žilního kmene zavedena speciální sonda vysílající laserové záření nebo bipolární radiofrekvenční proud, pojišťovny zatím hradit nemohou – laserová ani radiofrekvenční operace varixů dosud nebyly zařazeny mezi výkony hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Zdravotnická zařízení je sice mohou provádět, protože je to metoda oficiálně povolená ministerstvem zdravotnictví, ale musí si je hradit pacient.

K tomu, aby byl nějaký výkon zařazen do seznamu hrazených zdravotních výkonů, je zapotřebí, aby o možnost provádění této metody a její následnou úhradu z veřejného zdravotního pojištění požádala příslušná odborná společnost. Se svým požadavkem se musí obrátit na MZ ČR a předložit návrh zdravotního výkonu včetně zdůvodnění nutnosti jeho zařazení mezi výkony hrazené z veřejného zdravotního pojištění a předběžné ekonomické kalkulace.

Teprve poté, co je schváleno zařazení výkonu mezi hrazené, je vytvořena konečná podoba výkonu včetně jeho ekonomického ohodnocení a výkon je zařazen vyhláškou MZ ČR do Seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami. Zdravotnická zařízení, která splňují požadované podmínky pro poskytování této péče, pak mohou požádat pojišťovnu o nasmlouvání předmětného výkonu. Pokud ho mají ve své smlouvě, mohou ho vykazovat pojišťovně k úhradě ze zdravotního pojištění.


Zdroj: VZP



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !