Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jak je to s náhradou způsobené škody

17. 06. 2017 | Péče o tělo

OTÁZKA TÝDNE:

Nesouhlasím s rozhodnutím soudu, že jsem způsobil ublížení na zdraví, a budu podávat dovolání. Zdravotní pojišťovna už po mně ale chce náhradu škody. Co se stane, když odmítnu nahradit zdravotní pojišťovně škodu?

ODPOVĚĎ:

Každý má právo bránit se proti rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení (Policie ČR, státní zastupitelství, soud) či správního orgánu (např. Úřadu městské části) podle poučení, uvedeného v jejich rozhodnutí. Musíme však upozornit že je zcela bezpředmětné se ohrazovat vůči výzvě vydané zdravotní pojišťovnou k náhradě škody (tj. nákladů, které pojišťovna uhradila z prostředků veřejného zdravotního pojištění za léčení jejího pojištěnce, jemuž bylo ublíženo na zdraví zaviněným protiprávním jednáním „třetí osoby“). Zdravotní pojišťovně nenáleží přezkoumávat, zda k události došlo a kdo je vinen. Pro zdravotní pojišťovnu je konečné rozhodnutí příslušných orgánů po nabytí právní moci závazné, stejně jako pro dotčenou osobu.

lékařiPo obdržení rozhodnutí příslušného orgánu s vyznačením právní moci je zdravotní pojišťovna povinna vyzvat viníka zaviněného protiprávního jednání k náhradě škody. V doporučené zásilce uvede stručně podstatu tohoto jednání s odkazem na rozhodnutí příslušného orgánu včetně jeho spisové značky, dále uvede číslo účtu a variabilní symbol pojišťovny a přiloží zároveň vyčíslení náhrady škody. Uveden je také kontakt na konkrétního pracovníka pojišťovny, který záležitost zpracovává. Pokud dotyčný (označovaný jako „povinný“, neboť je povinen zaplatit) do 15 dnů od doručení uvedenou škodu neuhradí nebo nepožádá o splátkový kalendář, či si zásilku nevyzvedne, pojišťovna obvykle zašle upomínku.

Neodpoví-li povinný ani na upomínku a škodu neuhradí, je zdravotní pojišťovna nucena vymáhat svůj oprávněný nárok cestou příslušného soudu, což pro povinného přináší vícenáklady tím, že bude hradit náklady soudního řízení a úrok z prodlení. Soud mu ve svém rozhodnutí (platební rozkaz nebo rozsudek) uloží uhradit zdravotní pojišťovně vzniklou škodu včetně úroků z prodlení a nákladů soudního řízení, a to do 3 dnů od nabytí právní moci rozhodnutí. Nereaguje-li povinný ani v tomto případě, zdravotní pojišťovna podá příslušnému Exekutorskému úřadu návrh na výkon rozhodnutí (tzv. exekuci).

V každém případě se takto vymáhaná škoda povinné osobě značně prodraží, a proto doporučujeme vždy se spojit s konkrétním pracovníkem zdravotní pojišťovny a dohodnout způsob úhrady. Pokud byste byl ve svém dovolání úspěšný, zdravotní pojišťovna vám zaplacenou náhradu škody vrátí. Z naší praxe jsou však zkušenosti takové, že dovolání jsou úspěšná jen v mizivém procentu případů.

Zdroj: VZP


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Když mají pojišťovny a další instituce zaplatit,tak to mají čas,ale člověk musí hned,i kdyby na chleba nebylo. I když se cítí v právu,tak aby nedostal penále,tak zaplatí a pak to zpět ani nevymůže,když se ukáže že to bylo chybné. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles