Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak je to skutečně s mýty o mléce? – 1.díl

1. 03. 2011 | Zajímavosti

Říká se, že mléko je člověku nejvlastnější potravina - vždyť je to přece pokrm miminek. Mléko a mléčné výrobky jsou rozhodně jedněmi z nejkvalitnějších a přitom nejlevnějších zdrojů živočišných bílkovin. Přesto o nich kolují různé mýty.


Jejich argumentace bývají však většinou pseudovědecké, řada faktů je vytržena z kontextu, často se používají klišé a akcentují výjimečné případy. Především se rozšiřují různé neopodstatněné mýty. Je si potřeba ale také přiznat, že některé z argumentů proti mléku dnes rozšiřuje až 1/3 lékařů (většinou ve vztahu k záležitosti alergií).


Společně si s předním českým odborníkem přes mléko a mléčné produkty Ing. Jiřím Kopáčkem CSc. nejčastější „mléčné" mýty uvedeme na pravou míru. V materiálech byly využity výsledky průzkumu provedeného v mlekolednu a únoru 2008 na reprezentativním vzorku tisíce respondentů různých věkových kategorií ve všech regionech České republiky.


1) Mýtus č. 1 - Mléko není pro člověka vhodné
(21 % respondentů)


Člověk je živočišným druhem, jehož stravování se od jiných savců podstatně liší a je jediným, jehož mládě vyžaduje velmi dlouhou péči. „Lidský druh vstřebává potřebné množství vápníku právě a nejsnáze z kravského mléka, a to po celý život,“ upřesňuje Ing. Jiří Kopáček CSc. „Pokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o anomálii jedince, nikoliv lidského druhu.


Tato tzv. „laktózová intolerance" se vyskytuje v průměru jen asi u 2- 10% Evropanů. Výzkumy navíc dokazují, že lidská evoluce za posledních pět tisíc let udělala největší skok v lidské historii a velmi se zrychlila. U Evropanů byl v rámci těchto změn relativně nedávno objeven gen, který jim v dospělosti pomáhá lépe trávit mléko.


Mýtus č. 2 - Mléko a další mléčné výrobky jsou zdrojem mnoha zdravotních komplikací (27% respondentů)


Lékaři upozorňují, že vápník, jehož jsou mléčné výrobky nenahraditelným zdrojem, je nezbytný pro pohyb svalů, přenos signálů v nervovém systému, umožňuje srážení krve a je na něm závislý například i pohyb spermií. Kromě toho mléko obsahuje také řadu vitamínů A, D, B12, nebo B1.


Mléko také obsahuje selen, který zpomaluje proces stárnutí a přispívá k ochraně imunitního systému,“ zmiňuje odborník další přednosti mléka. „Je také prokázáno, že zakysané výrobky upravují poruchy trávení, chrání před infekcemi nebo třeba zlepšují pleť.“ Pití mléka není vhodné ke konzumaci pouze pro osoby s alergií na mléčnou bílkovinu či u osob s nesnášenlivostí mléčného cukru.


Mýtus č. 3 - Mléko zahleňuje, proto je dobré jej vyloučit ze stravy (47% respondentů)


mlekoMléko vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film (emulze tuku a vody), který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. „V minulosti se naopak této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu. Vždyť již naše babičky podávaly při nachlazení teplé mléko s medem nebo mléko s Vincentkou pro lepší odkašlávání,“ uvádí na pravou míru tento mýtus specialista.


Mýtus č. 4 - Čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé (86% respondentů)


Obsahy proteinů, vitamínů a minerálů se téměř neliší! Tepelným ošetřením se z mléka ztrácí maximálně 10% výživných látek.U trvanlivého a pasterizovaného mléka je garantováno, že je bezpečné, a žádné choroboplodné zárodky neobsahuje.


Mýtus č. 5 - Trvanlivé mléko obsahuje konzervanty, tzv. „éčka“ (74% respondentů)


Při výrobě trvanlivého mléka se v žádném případě do mléka přídatné látky nedávají. Trvanlivost je dosažena výlučně díky tepelnému ošetření - v případě trvanlivého mléka metodě UHT („ultra heat treatment") a pak také díky speciálnímu složení obalu, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu. „Ani v případě výroby čerstvého pasterovaného mléka nejsou používány jakékoliv konzervanty. Kratší doba udržitelnosti je dána pouze nižší teplotou ošetření,“ dodává Ing. Jiří Kopáček CSc.


Zdroj: Bílé plus.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Moje dcera ji dostala skoro ve 30ti letech - to mi vysvětli a je jí špatně div ne ze všeho, protože je tam třeba obsaženo mléko. No jsme jak laboratoř.
A než na to přišli! Ta zkusila.Furt jí bylo zle,pak si měla dělat sama testy, to trochu zkusit, to taky, po čem jí je zle, mně ta doktorka připadala trochu tupá.
Obrázek uživatelky
profil
Nám zrovna řekla paní doktorka že moje 2 měsíční dcera má pravděpodobně intoleranci laktózy a jelikož kojím tak zakázala veškeré mléčné výrobky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
"U trvanlivého a pasterizovaného mléka je garantováno, že je bezpečné, a žádné choroboplodné zárodky neobsahuje." - nemůže to být tím, že ani ty choroboplodné zárodky ho nemůžou. Dřív se zkyslé mléko dalo pít.Dnes ho raději nezkoušejte nechat zkysnout.

Obrázek uživatelky
profil
Jen velmi lituji,že vedení města háže klacky pod nohy farmě,který chtěla i u nás mít automat na mléko.Cenově absurdní pronájem místa a pro většinu lidí špatně dostupné místo,protože zdejší mlékárně(vyrábějící sýry,tvaroh apod,mléko v nabídce nemá) by dělali konkurenci.Tak si to občané pamatujme do voleb a hlavně trvejme i na změně nevolitelných pracovníků.
Obrázek uživatelky
profil
chuťově se nedá srovnat čerstvé mléko a krabicové
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles