Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak jsme zdolali Zbrašovské aragonitové jeskyně

20. 04. 2010 | Vaše tipy
Tenhle podařený výlet jsme zažili, když byly našemu Gábískovi dva roky. Ale stálo to za to  a dodnes na všechny ty větší i menší karamboly a legrácky vzpomínáme. Září nám tehdy připravilo deštivé počasí a my jsme jako obvykle řešili otázku obvyklého sobotního výletu…

Manžel, jakožto zavilý jeskyňář téměř okamžitě přiklusal se seznamem jeskyní a jeskynních systémů v ČR a na Slovensku a začal chrlit jednu historku za druhou. O čem byly, si nepamatuji, protože mě začaly jímat mrákoty. No…, vynechám menší manželskou rozepři a prozradím, že nakonec naše první volba padla na Zbrašovské aragonitové jeskyně v lázních Teplice nad Bečvou. Jsou to nejteplejší jeskyně u nás, teplota se v nich celoročně pohybuje kolem příjemných 14 °C. Nejspodnější patra jeskyní jsou zaplněna jedovatým oxidem uhličitým, ale kvůli tomu přece panikařit nebudu, že?

Takže nabalit bundy, svačinu a plyšového medvěda (nezbytná to trampská výbava) a hurá do Teplic!!! První problémy nás čekaly už u pokladny. Prodavačka vstupenek z bůhvíjakého důvodu nechtěla synka pustit dovnitř, pokud mu nejsou tři. Ať jsem koukala, jak jsem koukala, nikde jsem se o takovém omezení nedočetla, tak jsem na oplátku zarytě tvrdila, že mu tři jsou. Prošlo mi to. Naštěstí.

Další nepříjemnosti na sebe nenechaly dlouho čekat. Byť prcek před vstupem svatosvatě sliboval, že bude chodit za ručičku, jakmile se dveře otevřely a on uviděl schody, ozvalo se obávané: „Ruku ne! Sám!“ Obklopili jsme ho s manžou jako válečného zajatce a já celou cestu dolů trnula, aby neuklouznul a neupadl. Kupodivu ani nepodklouzl (což se o některých okolojdoucích říct nedalo) a dokonce jsme dolů dorazili mezi prvními.

Následovala poklidná část prohlídky. Vychutnávala jsem si výklad o unikátní výzdobě z aragonitu, gejzírových stalagmitech a kulovitých sintrových povlacích, až do chvíle kdy (dle mého) zajímavý výklad naší průvodkyně přerušilo prckovo rozlícené vřeštění: „Ne! Ne! Ne! Ne!“ A mě nenapadlo nic lepšího, než jeho pozornost odvést ke kapkám vody padajícím ze stropů. Jediným výsledkem bylo to, že se sálem pro změnu ozývalo co chvíli užaslé: „Jé!“, to když se spatřená kapička rozprskla o podlahu. Naštěstí ostatní návštěvníci jeskyní i průvodkyně byli velmi, velmi tolerantní.

Další rozčarování na sebe nenechalo dlouho čekat. Ať se synek snažil, jak se snažil, pejska v míjeném krápníku prostě ne a neviděl, i když ho slečna průvodkyně přesvědčovala, že tam určitě je. Totéž se opakovalo s madonou i ještěrkou. Nakonec to všechno označil za „divný kameny“ a šel dál.

Poslední laskomina se skrývala v jeskyních tolik oblíbené pravé jeskynní tmě. Ne, náš malý hrdina neřval, spíš s nelibostí poslouchal ustrašené pištění přítomných puberťaček. A když se na ně přes celou místnost rozkřikl: „Ticho! Nežvi!“, válela se celá přítomná skupina doslova v křečích. U východu nás pak někteří obdivně plácali po rameni a pochvalovali si, jaké to máme šikovné dítě a slečna průvodkyně se s námi loučila bujarým „Přijďte zas!“ a ještě nám dala magnetku. Tak tomu říkám príma výlet, nemyslíte?

 

Notburga – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
A prošli jsme je naštěstí i s dětmi bez problémů.
Ale na Pernštejně jsme byli, když byly klukovi 3 roky. Byla tam hodně početná skupina a průvodkyně z toho byla očividně hodně neŕvózní. Seřvala kamarádku, že si má utišit dítě jen proto, že Vojtíšek řekl na něco, že je to krásné. Tak jsme se snažili chodit úplně na konci, aby náhodou kluci zas něco neřekli. KDyž jsme procházeli kuchyní, špajzkou a jídelnou pro služebnictvo, tak jsem Honzíkovi šeptala, že tam obědvali služky a vojáci ze Šípkové Růženky (rád se na tu pohádku díval. Byla tam na Perštejně točena). A Honzík suverénně nahlas pronesl: "a jedli guláš, knedlíky, řízek a měli pivó..." Před námi šla škupinka chlapů, kteří se tomu zasmáli a jeden řekl "konečně rozumné slovo"Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
vobec o tej jaskyni neviem
Obrázek uživatelky
profil
Taky jsem tam jednou byla. Jeskyně mám moc ráda.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkKrásne napísaný článok pekné.
Obrázek uživatelky
profil
moc a moc krásně napsaný příběh!!SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles