Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na dětské zoubky? Analgosedace pomůže proti bolesti či strachu

31. 12. 2015 | Dětské nemoci
S dětskými pacienty na zubařském křesle je to různé. Zatímco část holčiček a kluků spolupracuje s lékaři bez problémů, ošetřit jiné děti je téměř nemožné. Podle zkušeností stomatologů je to obvykle dáno předchozí špatnou zkušeností, případně strachem z neznámého. Jenže co s tím?

Tam kde nepomůže trpělivé vysvětlovánía postupná psychická příprava dítěte na ošetření, přijde na řadu analgosedace neboli přispání.

Ošetřovat děti „násilím“ je zvlášť v dnešní době opravdu zbytečné. Navíc jedna negativní zkušenost tohoto typu může napáchat hodně špatného do budoucnosti. Nejsou totiž výjimkou ani dospělí lidé, kteří se i po letech vyhýbají zubařskému ošetření kvůli negativní zkušenosti z dětství.

Strach dítěte z ošetření je u většiny dán špatnou zkušeností z předešlého zákroku. Zákrok dítě bolel nebo mu bylo nutno ošetřit více zubů naráz z důvodu zanedbání péče o chrup. V menším procentu případů pak jde o obavy z prvního ošetření, které například barvitě popsali kamarádi ve škole.

děti u zubařePodle lékařů jde ovšem strachu účelně předcházet. Pravidelnými návštěvami zubního lékaře, které by měly začít v co nejnižším věku, a správnou domácí ústní hygienou. Dítě pak chodí pouze na preventivní prohlídky nebo podstoupí odstranění zubního kazu v raném stádiu, kdy se nemusí ničeho obávat.

Analgosedace bez nežádoucích projevů

Na prvním místě je pochopitelně snaha se s dětským pacientem domluvit.

Ovšem jak uvádí anesteziologové, pokud se dítě dobrovolně ošetřit nenechá, analgosedace je zcela na místě.  Analgosedace je vlastně kombinace dvou složek, sedace, což je útlum vědomí, a analgezie, která zajistí bezbolestnost. Pacient v dostatečně hluboké analgosedaci nevnímá bolest, neboť místo zákroku je ošetřeno lokální anestezií. Cítí se jako ve velice hlubokém spánku, je probuditelný, ale krátce nato opět usíná.

Podle anesteziologa přitom analgosedace nezatěžuje organizmus dítěte (či dospělého), jako je tomu u celkové anestezie. U analgosedace nehovoříme o nežádoucích projevech, je-li správně provedena. Po výkonu je pouze nutné počítat s dospáním pod dohledem zkušeného personálu. Druhý den se člověk může plně zapojit do běžného života, tedy jít do školy či školky, sportovat, jediným omezením může být rekonvalescence v souvislosti s případným stomatologickým výkonem. Před analgosedací je třeba předoperační vyšetření.

Správné dávkování sedativ

Látky pro vyvolání analgosedace je možné podávat ústy, vstříknout do nosu, anebo injekčně do svalu či žíly. Ovšem ne všechny metody jsou stejně bezpečné a spolehlivé. Na některých pracovištích se stále ještě podává analgosedace v sirupu, který lékař nakape dítěti do úst. V tomto případě ale nikdy přesně nevíme, kolik látky se vstřebá a metabolizuje. Někteří lékaři proto z obavy z předávkování často raději dítě poddávkují a sedace ve finále prakticky nefunguje. Anesteziologové proto doporučují výhradně aplikaci do svalu.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !