Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na dětský kašel

14. 01. 2013 | Dětské nemoci

Chladné zimní období a prudké změny teplot, hlavně rapidní ochlazení s sebou přináší strašáka všech rodičů v podobě častého výskytu nachlazení. Podívejme se na jeden z jeho příznaků, kterým je kašel. Jaké máme možnosti, co se týče prevence a léčby? Kdy je na místě domácí léčba a ve kterých případech bychom neměli otálet s návštěvou dětského lékaře?

Druhy kašle

Kašel jako takový je přirozeným projevem organismu. Je to projev obranný, vypuzovací. Dá se říct, že se jím tělo snaží vypudit z dýchacích cest něco, co tam nepatří. Může to být cizí těleso, v případě nachlazení je to pak zvýšené množství hlenu. Taková překážka dítěti brání v dýchání a tím dráždí citlivé dýchací cesty, proto se ji snaží uvolnit, tedy vykašlat.

Na základě toho lze pojmout

základní rozdělení kašle následovně:

Jak na dětský kašelKašel jako samostatný jev bez dalších příznaků nachlazení          Měli bychom rozhodně zbystřit, pokud kašel přetrvává delší dobu, objevuje se v záchvatech, v určitou denní či noční dobu, po zvýšené námaze, v určitém ročním období apod. V tom případě je potřeba konzultovat svého dětského lékaře, který rozhodne o dalším postupu.

Kašel jako příznak nachlazení  Pokud je naopak kašel průvodním projevem nachlazení, není v zásadě důvod ke znepokojení. Platí zde ovšem podmínka, že musí spolu s ostatními příznaky nachlazení také úměrně odeznívat. Průměrem je 7 až 10 dní, přičemž pokud se ke kašli přidá únava, vysoké teploty nebo další příznaky jako třeba malátnost, je opět více než vhodná konzultace s pediatrem. Právě tento druh kašle nás bude zajímat, a tak se na něj podívejme důkladněji.

Kašel při nachlazení

U tohoto druhu kašle rozeznáváme dvě na sebe zpravidla navazující fáze:

Suchý kašel je způsoben překrvením sliznic dýchacích cest. Ty v důsledku toho zbytní a brání proudění vzduchu při dýchání. Příznaky se samozřejmě zhorší při přechodu ze studeného prostředí do teplého, tedy zvenku domů. Ke zhoršení dojde také ve chvíli, kdy je dítě v klidu a vodorovné poloze, tedy bohužel v noci.

Jde o kašel neproduktivní, to znamená, že při něm nedochází k vykašlání hlenu, jímž by se dítěti ulevilo. Tato fáze je pro dítě velmi vysilující, čím menšího pacienta postihne, tím horší bývá průběh. Nezřídka končí takové záchvaty i zvracením, protože dětská bříška jsou neúměrně namáhána prudkými stahy při každém zakašlání.

Vlhký kašel se objevuje po první fázi ve chvíli, kdy namáhaná sliznice začne produkovat zvýšené množství hlenu, který, jak už jsme si řekli, musí ven.

Tato fáze je v tomto ohledu produktivní a žádoucí, i když i ona má svá úskalí. Je totiž důležité, aby dítě vykašlaný hlen vyplivlo, což je u těch malých samozřejmě problém. Pokud malý pacient takový hlen, kterého může být opravdu velké množství, polyká, následkem může být opět zvracení nebo úporný průjem.

Prevence

Stejně jako u nachlazení celkově, pokud jde o preventivní opatření, základem je dobrá imunita dítěte. Tu můžeme podpořit následujícími způsoby:

Vitamínové přípravky                                                                             Výhodou je samozřejmě dlouhodobé užívání, v chladném období bychom měli na jejich přísun dbát opravdu pečlivě. Na trhu je nepřeberné množství přípravků, takže neváhejte zapátrat na internetu, poptat se v lékárně nebo u svého dětského lékaře.

Probiotika a vláknina                                                                                  Ne nadarmo se říká, že zdraví dětí má svůj základ v jejich bříšku. Je nutné dbát na to, abychom podporovali jejich trávení. Ideální jsou v tomto ohledu jogurty s živou probiotickou kulturou tělu prospěšných bakterií a v neposlední řadě také ovoce, zelenina a celozrnné pečivo jako zdroj vlákniny, která podporuje práci střev.

Otužování                                                                                                   Tady je důležité se zmínit o přiměřeném oblékání. Mějme na paměti, že stejně jako prostydnutí může dětskému organismu uškodit i přílišné oblékání.

Pitný režim                                                                                              Pravidelný a dostatečný přísun tekutin je pro děti všech věkových skupin základem. Pamatujme na to, že ledviny fungují jako filtr škodlivin, které se v moči vyloučí z těla ven.

Dostatečný pohyb na čerstvém vzduchu                                          Čerstvý vzduch je pro dítě velmi důležitý, a to i v případě chladnějšího počasí. Je vhodné v takovém případě pobyt venku zkrátit a dbát na to, aby dítě neprochladlo nebo se naopak nezpotilo přílišným dováděním, ale pokud nám to počasí jen trochu dovolí, neměli bychom je vyloučit. Pokud opravdu nemůžeme ven, dbáme na časté větrání.

Léčba

Pokud už na dítě kašel dolehne, je důležité při výběru kapek a sirupů rozlišit, o jaký druh kašle jde a co s ním máme v plánu.

Obecně platí, že jak u suchého, tak i v případě vlhkého kašle můžeme dítěti ulevit následovně:

Tekutiny – podáváme často a v malých dávkách. Ideální je bylinkový čaj, voda atd. Pokud jde o mléko, tvrzení, že jeho konzumace může zvyšovat produkci hlenu a tedy zhoršovat kašel, není tak úplně pravidlem. Pokud jej dítě odmítá, k jeho konzumaci ho nenutíme.

Jídlo – do jídla dítě zásadně nenutíme, spíše se snažíme podávat jídlo častěji a dbát, aby bylo lehce stravitelné. Základem je opravdu dostatečný příjem tekutin, které v případě, že dítě nemá k jídlu chuť, doslazujeme. Nejlepší je med nebo glukóza.

Větrání a zvlhčování vzduchu – větrání provádíme tehdy, pokud dítě není v místnosti, nejlépe průvanem. Cílem je, aby se v místnosti vyměnil vzduch a příliš neklesla teplota. Pokud jde o zvlhčování, můžeme použít buď klasické porcelánové odparníky, do kterých nalijeme vodu a pověsíme je na topení, nebo například namočený a částečně vyždímaný ručník, který pověsíme v místnosti. Zvlášť v místnosti, kde dítě spí, je kvalita vzduchu důležitá. Můžeme použít i odpařovač do zásuvky, který dýchání usnadní.

Spaní - dbáme na to, aby dítě spalo ve zvýšené poloze. Můj pediatr mě ujistil, že důležitá je opravdu zvýšená poloha, kdy je hlava výrazně výš než zbytek těla. U nejmenších dětí je nejlepší podložit nohy postýlky.

Volný nos – při problémech dýchacích cest je právě rýma dalším tělu přirozeným mechanismem, jak se zbavit hlenu. U starších dětí dbáme na to, aby dostatečně často smrkaly, u mladších musíme sáhnout k odsávačce hlenu. Velmi vhodné je užívání nosních sprejů na bázi mořské vody.

Režim – snažíme se o to, aby se hlavně starší děti vyvarovaly aktivit, při nichž se zadýchají či zpotí. Pokud nemá dítě teplotu, není důvod vynechat procházky, které ale v případě chladného počasí mají probíhat v klidném tempu a omezenou dobu.

Sirupy a kapky - tady se dostáváme k výše uvedenému rozdělení kašle. Obecně platí, že suchý kašel by vybraný lék měl tlumit, naopak u vlhkého chceme docílit usnadnění odkašlávání.

Je ale třeba zohlednit, že i v případě vlhkého kašle potřebujeme kašlání utlumit na noc, aby si vysílený organismus dostatečně odpočinul. Pokud chceme řešit kašel své ratolesti bez návštěvy lékaře, určitě se poradíme v lékárně, jaké výrobky a jak je možné kombinovat.

Při výběru se tedy řídíme následujícími body:

Věk a váha dítěte – stejně jako při dávkování léků proti horečce a bolesti platí, že pokud se dítě vymyká z váhové skupiny náležející jeho věku, řídíme se hmotností. U většiny léků je však v tabulce dávkování uveden ke každému věku takový váhový rozptyl, do kterého se zpravidla dítě „vejde“.

Co chceme s kašlem udělat – jak už jsme si řekli, suchý kašel tlumíme, zatímco vlhký podporujeme přes den a tlumíme v noci.

Účinné látky – tady mám na mysli rozlišení, zda volit lék na bázi bylinek (např. jitrocelový sirup, bylinné čaje) nebo lék v pravém slova smyslu, obsahující účinnou látku. Ideální je obě možnosti zkombinovat.


Jawoka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Musim souhlasit. se sirupem jsem spokojena, jako s zadnym jinym. Mym detem vzdy pomuze a netrapi je jak davivy, tak suchy kasel. Navic pracuju ve skolce, kde jsou deti stale nemocne, tak sirupek doporucuji i vsem maminkam. Hlavne obsahuje betaglukany! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Za mě taky jedině Stopkašel pro děti....dětem ho dám když se kašel objeví a ten odejde tak rychle, jak přišel. Navíc je výborný!!
Obrázek uživatelky
profil
Taky se přidávám, za mě zaručeně Stopkašel sirup pro děti. Je slaďoučký, dětem chutná a hlavně zabíráá, takže jsou spokojené jak děti, tak já.
Obrázek uživatelky
profil
100% souhlas pro psí sádlo a taky levopront na suchý kašelSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Holky souhlasímSmajlík s Vámi ohledně řady Dr.Weiss, taky používám pro děti, teď dokonce rozšířil řadu o stopkašel pro děti, který je vhodný už od jednoho roku a obsahuje i beta glukany pro posílení imunity, což jestli jsem si nastudovala dobře, tak nemá žádný jiný konkurenční sirup. Takže hurá je tady něco i pro naše prďolkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles