Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na léčbu rýmy u malých dětí

27. 10. 2018 | Dětské nemoci
Onemocnění horních cest dýchacích jsou nejčastější důvody, které plní ordinace dětských lékařů. Jedná se o komplikaci pro dospělého a pro děti ještě o to větší. Jak se takovému náporu na dětský nosík bránit a co dělat preventivně?

Funkce nosu

Nos je sídlem čichu a pomáhá vnímání chuti. Zároveň ale plní i funkci „klimatizace“ – tedy vdechnutý vzduch otepluje či ochlazuje, zvlhčuje a čistí tak, aby měl ideální vlastnosti pro cestu do plic. A právě čistící funkce má zásadní vliv na prevenci vzniku onemocnění. „Pokud vše funguje jak má, dochází k transportu hlenu, který je produkován nosní sliznicí a pomocí hustého koberce řasinek neustále posouván do hltanu odkud je polykán. Tímto způsobem se veškeré viry, bakterie alergeny a další nečistoty přirozeně odplavují z povrhu sliznice,“ vysvětluje dětská lékařka MUDr. Jarmila Seifertová.

Rýma

Rýma nastává v případě, že řasinky správně nefungují. Tím dochází k narušení ochranné funkce nosu, vysychání sliznice, hromadění hlenů a omezení průchodnosti nosu. Při rýmě u dětí je především důležité pečovat o zachování průchodnosti nosních cest. Zejména u kojenců je dýchání nosem důležité, protože do několika týdnů věku nedokáží dýchat ústy a navíc jim ucpaný nosík brání správně a dostatečně sát při kojení.

Jak na léčbu rýmy u malých dětíLéčba rýmy

Při rýmě zajdete do lékárny, koupíte sprej či kapky a máte vyhráno. U dětí to ale takhle jednoduché není. Sliznice u malých dětí je velmi jemná a běžně používané spreje či kapky by ji mohly spíše poškodit a problémy s nosní neprůchodností ještě zhoršit.

V případě rýmy u malých dětí je ideální léčba v podobě kombinace aplikace solných roztoků nebo Vincentky a nosní sprchy. Použití solných roztoků včetně jejich inhalace je velkým přínosem pro léčbu všech druhů rým – od infekční přes alergickou, akutní i chronickou. Kromě mechanického očistění dochází i ke zvlhčení zánětem podrážděné sliznice a k jejímu zklidnění. Zároveň dojde k naředění sekretu, což je vhodné právě při následném použití sprchy, která hleny bezpečně odvede z těla ven.

Pravidelná péče

Nosní hygienou se rozumí pravidelná péče o nosní sliznici. Tedy pravidelné očišťování sliznice nosu a její hydratace pomocí solných roztoků. Především u dětí, které ještě neumí pořádně smrkat a samy si tak nepomohou od nečistot v nose, jsou tyto solné roztoky vhodné.
Náš dýchací systém se však skládá nejen z nosu, ale i horních a dolních cest dýchacích. Při respiračních problémech i prevenci bychom se měli postarat o dýchací systém komplexně. Ideální pro prevenci je inhalace. Pozor však na klasické vdechování horké páry, u kterého hrozí popálení a navíc pročišťuje jen horní dýchací cesty. Inhalace s pomocí inhalátoru je moderní způsob, který přináší efektivní a účinnou léčbu. Chcete-li předcházet nemocem a dýchacím potížím, inhalujte jednou denně po dobu 10 - 15 minut. Ideální čas je večer před spaním, protože je k tomu potřeba klid. Inhalace je šetrný způsob prevence. Navíc často urychluje léčbu běžných respiračních infekcí a snižuje tak riziko případných komplikací.

5 tipů jak děti naučit smrkat!

Děti jsou schopné samostatně smrkat od cca 2 let věku. Některé však žijí spokojeně s plným nosíkem bez nutnosti smrkat i dalších několik let. Je však nutné jim nutnost smrkání vysvětlit a hlavně je to naučit. Ale jak?

1.    Začněte tehdy, kdy je dítě zdravé a v dobré náladě. To je základ.
2.    Nejdřív jej naučte foukat ústy. Osvědčené je foukání do píšťalky, papírové kuličky po stole, sfoukávání svíčky a další.
3.    Pokud zvládnete foukání ústy, zopakujeme bod č. 2, ale nyní již foukáme pomocí nosu. Případně můžete pro oživení přidat i troubení do kapesníku jako slon, funět jako ježek nebo foukat nosem na zrcadlo, které se zamlžuje.
4.    V dalším kroku je ještě vhodné naučit je foukat i jen jednou nosní dírkou. I následné smrkání „na ostro“ se doporučuje pouze jednou dírkou, díky které se zaručí dostatečný tlak.
5.    Nezapomeňte na malou odměnu! Buďte ale bdělí, aby dítě smrkalo doopravdy a nejen foukalo do kapesníčku pro uspokojení rodičů.

Tip navíc – pořiďte dětem barevné potištěné papírové kapesníčky. Uvidíte, že se jim bude hned smrkat lépe!

Zdroj, foto: Inhalator.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji, myslím, že to tedy taky vyzkoušíme. Měla jsem z toho trochu obavy, ale asi to bude v pohodě.
Obrázek uživatelky
profil
My děláme pravidelně, sym má teď už 2 roky. Mám Sterimar Baby. Malej byl úplně v pohodě. Když byl malinkej, tak sem ho položila na bok, stříkla do jedné dírky, tou druhou to vyteklo, odsála jsem přebytek a opakovala na druhé. Jak začal sedět, tak už jsme to dělaly v sedě s nakloněnou hlavou.
Obrázek uživatelky
profil
Máte prosím někdo zkušenost s tou nosní hygienou? Snášely to děti v pohodě?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles