Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na svět přicházejí mámy

19. 08. 2010 | Knižní tipy

Název knihy: Jak na svět přicházejí mámy
Podtitul: 50 porcí dobré nálady pro těhulky a maminky
Autor: Dorothee Nolteová
Ilustrátorka: Marie Plotěná
Nakladatelství: Práh
Rok vydání: 2010
Brožovaná vazba
Rozměry: 130 x 200 mm
Počet stran: 216 str.
Cena: 219 Kč


Toužíte po dítěti? Takové pošetilé přání vám v dnešní době dokážou všichni kolem opravdu pěkně „osladit“. Mně osobně mé okolí jízlivě prorokovalo, že jakmile porodím, tak se budu celé roky potýkat s chronickým nevyspáním, nebudu mít ani jedinou minutku jen pro sebe a budu vydaná na milost a nemilost vrtochům tyranského mláděte!


knihaDítě ti obrátí celý život naruby,“ tvrdili přesvědčivě mí přátelé, a ještě dnes slyším naprosto zřetelně tu potěšenou škodolibost v jejich hlasech, „dítě z tebe udělá úplně jiného člověka.“ Právě proto jsem očekávala příchod děťátka s četnými obavami.


Tím to ale nekončí, autorka Dorothee Nolteová učiní sama na sobě různé znepokojivé objevy, jako například pedantský sklon k pořádkumilovnosti nebo vášnivé vzplanutí lásky k přírodě… lehce, radostně a vtipně líčí svou přeměnu v mateřskou bytost, při které – a to je na jejích příbězích uklidňující – zůstává věrná sama sobě.


Ty jsi opravdu dobrá máma!“
Kdy jste to slyšela naposledy? Bylo to dnes? Že novopečený tatínek na obdiv nemá čas a mrňous v kočárku ještě dlouho nebude mluvit? Mámy ale potřebují pořádnou porci podpory a energie. Tato povzbuzující knížka přináší 50 humorných kapitolek,  které vás podrží na nohou během vaší 24hodinové směny.


Odpoví vám na otázky:


• Jak přežiji těhotenství?
• Potřebuji všechny ty příručky, šatičky, dětskou kosmetiku a horu didaktických hraček?
• Naučí se moje dítko někdy lézt, chodit a mluvit?
• Jsou i ostatní mámy tak uhoněné a nevyspalé?
• Bude to někdy lepší?
• A stojí ta námaha kolem dítěte vůbec za to?


Uprostřed chaosu života s miminkem se ptáte sama sebe: Jsem vůbec dobrá máma? Náš recept na nenáladu a vyčerpanost zní: Chvilku si odpočiňte a dopřejte si jednou denně pořádnou porci dobré nálady! Vychutnejte si ji kdekoliv – doma mezi kojením nebo na lavičce v parku. Každý den může být právě ten váš! Každý den může být dnem šťastných maminek! Uvěřte tedy už konečně, že právě vy jste naprosto skvělá máma!


O autorce:

Dorothee Nolteová se narodila v roce 1963 v Bonnu. Je doktorkou romanistiky, kterou studovala ve Freiburgu, Berlíně, Paříži a Stanfordu. Od roku 1992 pracuje v berlínských novinách „Tagesspiegel“ jako redaktorka pro vzdělávání, výzkum a vědu. Píše fejetony a pracuje pro rozhlas. Dále je moderátorkou veřejných diskuzí o školství a spojení rodiny a zaměstnání. Vyučuje v kurzech žurnalistiky a kreativního psaní.


Vystudovala i zpěv a občas zpívá na veřejnosti árie a šansony. Žije v Berlíně a má dva syny – staršího Tima Caspara a mladšího Jana Lucase. Říká, že červenou nitkou jejího života je řeč – psaná, mluvená i zpívaná. Knížka zachycuje těhotenství autorky a prvních 18 měsíců života se synem Timem Casparem.


O ilustrátorce:


Český překlad vyšel s humornými ilustracemi brněnské malířky Marie Plotěné. Tato přední česká karikaturistka, kreslířka a malířka získala za svou tvorbu 22 ocenění, čtrnáct obdržela na domácí scéně a osm v zahraničí. Je členkou Sdružení Q, České unie karikaturistů, Sdružení Bienále Brno, Unie výtvarných umělců a Federace evropských karikaturistů.


Její kreslený humor byl publikován v mnoha periodikách u nás i v zahraničí.
Pro kreslený humor Marie Plotěné je příznačná jednoduchá obrysová lineární kresba bez stínování, jíž dosahuje výrazové čistoty a řádu. Vtip je mimo jiné založen i na mnohovýznamovosti slov, nebo na jejich doslovné interpretaci či na absurdních situacích parodujících lidské činnosti.


Ukázka z knihy:

Mezi námi mámami si nebudeme nic nalhávat: Po narození dítěte se vám dočasně podstatně zúží obzory. Dřív byly můj domov a čtvrť, ve které bydlím, jen takovým odrazovým můstkem pro všemožné podnikání a zábavu po celém městě. Zato dnes mám v okolí našeho obydlí dopodrobna prostudovaný každý trs trávy. Znám se osobně nejen se všemi sousedy obdařenými dětmi, ale i s paní v květinářství a pokladní v drogerii. Vím přesně, kde se právě koná dobrý bleší trh i pompézní varhanní koncert. Je na tom něco špatného?


 Je pravda, že velký svět jsem trochu ztratila z dohledu. Na Řecko a Kanáry se teď dívám jen v televizi. Od narození miminka jsme také zatím nezvládli ani naši oblíbenou dovolenou v Chorvatsku. To ale nevadí! Místo toho bych mohla dělat průvodkyni po parcích a hřištích celé naší čtvrti.
 Oblíbené místečko, ze kterého hrdě obhlížím svůj nynější revír, je „Havaj“. Řada stolů s veselými ubrusy před cukrárnou se koupe skoro celý den v teplých slunečních paprscích, a jakmile mé dítko na našich pravidelných procházkách usne, namířím si to okamžitě směrem „Havaj“. Poručím si kapučíno a zdravím kolemjdoucí známé. 


Před dvaceti lety byla „Havaj“ známá jednou zvláštní atrakcí, papouškem jménem Luci. Luci byla roztomile upovídaná a ráda halekala: „Dobrrrééé rrráno! Zavřřři dvéééřřře zvenku!“ Pak podnik změnil majitele a začaly hádky o opeřence, který sice nebyl výslovně uveden v inventáři, ale svým způsobem k cukrárně patřil. Ta pře se dostala až před soud. Dnes žije Luci ve špičkové restauraci v samém srdci našeho hlavního města a je tam velmi nešťastná. To my všichni na „Havaji“ jistojistě víme. Co dobrého může přinést veselému ptáčkovi atmosféra světáckého luxusu? Nebyla taková „Havaj“ na předměstí daleko lepší?


V téhle cukrárně také často potkávám Bellu. Vlastně se ani nejmenuje Bella, ale zdejší číšnice ji prostě takhle pokřtily. Jak jinak byste také říkali krásce s pěstěným blonďato-rudým účesem, světlými kalhoty, pečlivě nalíčeným obličejem a svěžím melodickým smíchem? Možná bych měla dodat ještě něco: Belle je devadesát. Mně tohle tajemství řekla už mockrát, ale jiným lidem zjevně ne, protože ti jí hádají, jak ráda potěšeně vypráví, někdy osmdesát, jindy sedmdesát, a dokonce i krásných šedesát. „Pořád v dobré náladě!“ To je její oblíbené motto a nic ji nenaštve tolik jako staré ženské, které se oblékají jako vetché trosky: „Jen se koukněte na támhletu, ta vypadá jak strašák do zelí!“ Bellu už dva roky zlobí záda, a proto se opírá o takový ten vozíček s rámem. Důvěrně o něm vtipkuje jako o svém: „Rolls Royci“. Přesto ani kouskem duše nepochybuje, že se ho jednoho dne zbaví: „Pořádně trénuju! Je to taky čím dál lepší!“


Mít děti, to pro ni nebylo. „Chtěla jsem být volná jako pták!“ Celá u vytržení jí s otevřenou pusou přikyvuji. To je ono, volnost, svoboda! Mít široširý svět u svých nohou! A pak vypráví, jak na Istrii – před pár lety, v dobách těsně před Rolls Roycem – odvážně vyrážela na plážové diskotéky, obklopena houfem mužných obdivovatelů a jeden z nich ji dokonce tipoval na padesátnici! „No, jo,“ vydechuju nábožně, „není divu!“ A v duchu tam bujaře hopsám s ní. Opojená blaženými vzpomínkami se Bella zvedne a zanotuje zvučný chorvatský šlágr, což ovšem okamžitě probudí mého malého spáče. Příjemný poklid a naše pauza jsou rázem ty tam! Bella popadne Rolls Royce, já vřeštící dětský kočárek a spěcháme každá za svými pochůzkami, dvě krásky z tichého předměstí „Havaje“.


Tuto knihu Jak na svět přicházejí mámy koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Práh.

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
do knihkupectvi, trocha podpory, to je presne to, co potrebujuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásne
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles