Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na zdravotně nezávadnou a křišťálově čistou vodu v bazénu po celé léto

18. 08. 2018 | Moderní bydlení
Teplota stoupá a bazén na zahradě láká k osvěžení. Radost z pohody u vody však může rázem pominout, když se v bazénu objeví řasy nebo jiné nečistoty, které jsou nejen neestetické, ale mohou být i nebezpečné. Vysoká teplota, časté používání bazénu bez předchozího opláchnutí pod sprchou rozhodně vodě na dobré kondici nepřidá. Přinášíme vám proto tři jednoduché tipy, jak udržet vodu v bazénu zdravotně nezávadnou a zároveň křišťálově čistou.

Údržba bazénu a perfektní vody není ani zdaleka tak náročná, jako by se mohlo zdát. Samozřejmě každý bazén má svá specifika, jednu věc však mají všechny bazény společné a tou jsou nebezpečné mikroorganismy. Mikroorganismy nemusí být na první pohled vidět a o to jsou zákeřnější. Mohou způsobit nepříjemnou vyrážku, podráždění kůže nebo gynekologické potíže v podobě kvasinkových infekcí. Klíčem k perfektnímu stavu vody v bazénu je tedy pravidelná a důsledná péče. A ta začíná u správného pH.

bazén1.    Bez správného pH vody to prostě nepůjde

Dříve, než se začneme zabývat dezinfekcí a čistotou vody, musíme si posvítit na její pH. Proč? Hodnota pH vody ovlivňuje nejen účinnost jednotlivých prostředků na dezinfekci a udržování vody, ale i životnost bazénu, jednotlivých rozvodů a filtrů. Před úpravou bazénové vody je třeba změřit hodnotu pH vody pomocí kapkových testerů, přičemž ideální hodnota je mezi 7,1 – 7,5. Zatímco vyšší hodnoty snižují dezinfekční účinek chlóru a vytvářejí ideální prostředí pro růst vodních řas, pH pod 7,1 naopak může zapříčinit zvýšenou korozi kovových částí bazénu, blednutí materiálu, plastů a fólie bazénu, případě podráždění očí a pokožky.

2.    Dezinfekce = chlór

Popravě vody přichází na řadu dezinfekce. Ať chcete nebo ne, do bazénu se díky vám i vlivem okolí dostávají nejrůznější nečistoty, bakterie, řasy či plísně. Ty se při teplotě již okolo 20 °C rychle rozmnožují, což pro letní počasí není ideální. Proto je v rámci klasické údržby bazénu důležité používat dezinfekční přípravky, které řasy, bakterie a další mikroorganismy spolehlivě zahubí. A na tento účel se nejčastěji využívají přípravky právě s obsahem chloru.

3.    Jak na křišťálovou vodu

A konečně se dostáváme k průzračně čisté vodě, po které touží každý majitel bazénu. Bohužel se někdy stává, že je voda i přes ideální hodnotě pH a poctivé dezinfekci zakalená, zelená nebo dokonce nahnědlá a zapáchá. Tyto problémy mohou mít několik příčin. Jednou z nich může být vysoký obsah minerálů či příliš vysoké pH ve vodě. Naštěstí ne vždy je třeba hned vypouštět všechnu vodu a napouštět novou. Prvním krokem je opětovné změření pH vody. Pokud je v pořádku, vyzkoušejte vyšší koncentraci chloru a vodu nechte nepřetržitě filtrovat alespoň 24 hodin. Pokud nepomůže ani to, může být problém v drobných nečistotách. Chlor sice zabije všechno, co ve vodě žije a filtrace odstraní nečistoty, avšak jen takové, které jsou větší než 15 mikronů. Všechny menší částice ve vodě zůstávají a ta se potom může zakalit.

Zdroj, foto: SAVO


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles