Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak načerpat energii

27. 09. 2010 | Péče o tělo

Jste unavení, vyčerpaní a přetažení? V dnešním hektickém světě nic nového. Rychlé tempo moderní doby nás často žene až za hranice našich možností. Ale nezoufejte! Dozvíte se účinné a příjemné řešení, jak se pomocí vhodných nápojů a potravin cítit mnohem lépe.  

- Pro povzbuzení organismu by asi většina z nás sáhla po klasické kávě. Ale přidáme-li do kávy trochu mletého kardamonu, vitalizující účinek se mnohonásobně zvýší. Takto „ovoněná“ káva navíc chrání proti potenciálně škodlivým účinkům kofeinu. Určitě vás bude zajímat, že existují náhražky kávy, které neobsahují kofein, ale svým příznivým složením mají povzbuzující účinek. Jsou to tzv. obilné kávy, které jsou vyrobeny z praženého obilí a dalších ingrediencí. Doporučuji zkusit výbornou špaldovou kávu. Ajurvédská káva Ašvagandha obsahuje čekanku a extrakt ze stejnojmenné byliny. Tato káva dodává životní sílu, zvyšuje odolnost a fyzickou vytrvalost. Působí proti úzkosti a stresu a má příznivý vliv na trávení.

- Lahodným povzbuzujícím nápojem je zelený čaj. Moderní výzkum prokázal, že tento čaj má mnoho vlastností prospěšných zdraví – pomáhá zvýšit odolnost srdce vůči kardiovaskulárním nemocem, detoxikuje organismus, posiluje imunitu, hraje důležitou roli v prevenci rakoviny a brání vzniku zubního kazu. 

- Při emocionálním a fyzickém vyčerpání, tedy k celkovému posílení organismu, je vhodný kakaový nápoj připravený ze tří lžiček kakaa (nejlépe v BIO kvalitě), které smícháme se lžičkou přírodního cukru a rozpustíme v 150-200 ml horkého mléka, třeba sójového.

- Ze směsi horských himalájských bylin je připraven povzbuzující čaj Prana tea, který se doporučuje k posílení životní energie. Je vhodný zejména pro lidi středního a vyššího věku k obnově duševních sil a celkové svěžesti organismu.

- Všichni sportovci znají povzbudivé účinky citronové šťávy. Zkuste nahradit svůj obvyklý ranní čaj či kávu sklenicí vody se šťávou z čerstvého citronu. Nejenže vás to osvěží, ale nastartuje to vaše játra, hlavní orgán s detoxikační činností. Tento nápoj urychluje vyplavování škodlivin z vašeho organismu. Chutný stimulující nápoj, který můžeme popíjet během dne, připravíme ze dvou lžic citronové šťávy zalité sklenicí teplé vody a dochucené medem. Místo citronové šťávy můžeme použít šťávu z grapefruitu.

- Čerstvé ovoce a zelenina obsahují bioaktivní látky, které mají mnoho vlastností podporujících zdraví. Například posilují obrannou schopnost organismu, povzbuzují látkovou výměnu, chrání buňky před původci rakoviny, brání rozvoji plísní a bakterií v žaludečním a střevním traktu, a také pozitivně ovlivňují náš psychický stav a vitalitu.

- Nedostatek důležitého vitaminu C může být příčinou nesoustředěnosti, pocitu únavy a otupění. Bohatým zdrojem tohoto vitaminu je šípkový čaj, rakytník, čerstvé ovoce a zelenina.

- Vitamíny skupiny B jsou nenahraditelnou potravou mozku a nervové soustavy. Nejbohatším zdrojem vitaminu skupiny B jsou sušené pivovarské kvasnice, pekařské droždí, melasa, celozrnná mouka a výrobky z ní, ovesné vločky, játra, libové maso atd.    

- Také potrava se zajištěným dostatkem vitaminu E zvyšuje vitalitu, energii, radost, chuť do života a prý dokonce i náš sex-appeal. Zdrojem vitaminu E jsou například pšeničné klíčky, celozrnná mouka a výrobky z ní, vaječný žloutek, rostlinný olej, luštěniny, brokolice, špenát a kukuřice. V mase se vitamin E vyskytuje jen ve velmi malém množství. 

Jarmila Mandžuková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
čerpám energii u televize Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pohyb v prírode a málo leňošenia
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles