Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak naučit děti cizí jazyk?

15. 08. 2014 | Výchova
Znalost cizího jazyka je dnes nezbytností. Jenže učit se například anglicky až v dospělosti není snadné. A tak by se každý rodič měl snažit přivést své děti ke studiu cizího jazyka co nejdříve.

Jednou z nejzákladnějších a stále se opakujících otázek je „odkdy se mají děti začít učit anglicky.“ I když mezi odborníky nepanuje jednotný názor, stále platí obecné pravidlo - čím dříve se začne, tím lépe. Potvrzují to i dlouhodobé studie amerických vědců, kteří zkoumají lidský mozek. Tyto studie dokázaly, že učení se cizí řeči v raném věku je mimořádně úspěšné. Do sedmi let jsou všechny vjemy související s jazykem ukládány do stejné oblasti mozku. Později se pro každou cizí řeč vytváří jiná síť neuronů, což vyžaduje přepínání mezi jednotlivými sítěmi. V praxi to pak znamená, že učení cizího jazyka může probíhat současně a nezávisle na učení mateřského jazyka. Až do sedmi let věku je lidský mozek schopen plnohodnotně vstřebávat i několik jazyků najednou a bez obtíží dosáhnout úrovně rodilého mluvčího v každém z nich.

Drilování je špatně, učení má být zábavné a přirozené

U dítěte je důležité vyvolat při učení pocit přirozenosti. Hlavní chybou je pak nutit děti dělat něco, co nechtějí. Ideální situace je, že si dítě myslí, že si hraje a vůbec přitom neřeší, jestli u toho hovoří česky nebo anglicky. Zejména u dětí do šesti nebo sedmi let je velmi dobré evokovat slovní spojení „škola“ a „učit se“ jako něco příjemného, co je připraví na vstup na základní školu. A pomůže jim to třeba snáze najít kamarády.
 

jak naučit děti cizí jazyk

Během výuky je nezbytné děti neustále chválit a motivovat je krok za krokem k lepším výkonům a rozšiřování znalosti cizího jazyka. Příkladem by dítěti měli být i jeho vlastní rodiče, kteří ho budou ve výuce podporovat a budou dávat zpětnou vazbu nebo pomoc při domácí přípravě. Ta by měla být pravidelná a uzpůsobená věku dítěte. Ostatně délka vyučovací hodiny je také přizpůsobena různým věkovým skupinám. U těch nejmenších je většinou stanovena na 45 minut, starší děti bez problémů zvládnou i delší bloky 60 až 90 minut.

Pět základních rad

Ať už zvolí rodiče variantu výuky v domácím prostředí, v mateřských školách, jazykových kurzech, nebo ve speciálních jazykových školách, které nabízejí kurzy i pro velmi malé děti, měli by mít na paměti brzký kontakt dítěte s jazykem. Výhodou je partner hovořící cizím jazykem. Dvojjazyčné prostředí je ovšem možné vytvořit také pomocí poslechu CD v angličtině, kontaktu s přáteli hovořícími cizím jazykem nebo předčítáním knih v angličtině. Další oblíbenou možností pro nenásilnou výuku nebo seznámení se s novým cizím jazykem jsou letní příměstské a pobytové tábory.

1. Využijte přirozených schopností malých dětí. Pro miminka a batolata neexistují žádné cizí řeči, cizí jazyk se učí stejně jako jazyk mateřský. Melodii, rytmus a strukturu jazyka se učí odposlechem a nasloucháním, a tak ji „umí“ ještě předtím, než jsou schopna mluvit. Později při mluvení se učí tím, že opakují a vše zkoušejí a postupně si osvojí základní slovíčka a budou je používat stejně samozřejmě jako v mateřštině.

2. Ideální je přihlásit dítě do jazykového kurzu. Kvalitní jazyková škola by měla nabízet možnost navštívit bezplatnou ukázkovou hodinu. Ptejte se na výukové metody, výukové materiály, kvalifikaci učitelů a také posuzujte prostředí a servis, který je k dispozici. Důležitá je také velikost výukových skupin – výhodou je spíše menší skupinka (4-8 dětí) a předem daná možnost, že se učitel může každému z nich věnovat individuálně.

3. Důležitá je také návaznost kurzů. Ideální je zvolit takovou školu nebo kurz, kde výuka nabízených lekcí navazuje a dítě může plynule postupovat a rozvíjet se.

4. Dejte přednost kurzům, kde můžete výuku absolvovat s malými dětmi společně. Jednak máte přehled o tom, co se dítě v hodině učí, můžete se dítěti lépe věnovat i při domácí výuce a také si zajímavým způsobem zpestříte mateřskou dovolenou a čas, který trávíte spolu s dítětem. A navíc v kurzu se často učí s dětmi i rodiče.

5. Existují také speciální jazykové školy, které vyučují děti již od tří měsíců věku. Přestože se výuka v tomto věku může zdát nesmyslná, dítě velmi rozvíjí a dává mu základy pro zvládnutí cizího jazyka. Ostatně mateřštinou na své miminko také mluvíte, a i když nemluví, tak vám rozumí. A čím častěji na něj mluvíte, tím lépe ji zvládá. A stejné je to i u cizího jazyka.

Zdroj, foto: Helen Doron


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle