Vánoční cukroví - nejoblíbenější recepty Vánoční cukroví - nejoblíbenější recepty Nejoblíbenější VÁNOČNÍ KOLEDYNejoblíbenější VÁNOČNÍ KOLEDY Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 13.12. 2017
Dnes má svátek Lucie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Jak nejlépe vybírat mléčné výrobky?

19. 06. 2014 | Zajímavosti
Máte rádi produkty z mléka a stále v obchodu váháte, jaké si koupíte? Pokud se nechcete a nemusíte řídit jen cenou, přinášíme pár rad.

Jak poznat kvalitní mléčný výrobek?


Všechny výrobky živočišného původu musí být opatřeny oválnou veterinární značkou zdravotní nezávadnosti. Např. český výrobek je v tomto případě označen kódem země CZ a číslem výrobního závodu (stejně tak DE – Německo, SK – Slovensko a např. AT – Rakousko). Identifikační označení výrobků živočišného původu označuje  skutečnost, že byl produkt vyroben v podniku, který splňuje hygienické požadavky pro výrobu potravin živočišného původu.

Podle čeho mléčné výrobky vybírat, kde nakupovat?


Jak nejlépe vybírat mléčné výrobky?U zahraničních produktů je třeba vždy sledovat, aby na jejich obalech bylo odpovídající označení v českém jazyce. I zde musí být vždy uvedena veterinární značka zdravotní nezávadnosti, ze které je možné podle kódu země vyčíst původ zboží.

Mléčné výrobky nakupujte raději v „kamenných obchodech“, vždy v chlazeném úseku (výjimkou je pouze trvanlivé, sušené a kondenzované mléko). V případě nákupu na farmářských popř. jiných trzích nakupujte mléčné výrobky výlučně chlazené. Teplota pro úchovu a prodej mléčných výrobků musí být 4 – 8 °C. Vždy kupujte výrobky s nevyčerpanou dobou minimální trvanlivosti, resp. dobou spotřeby.


Doba použitelnosti vs. doba min. trvanlivosti


Datum použitelnosti


- Datum použitelnosti se uvádí slovy „Spotřebujte do…
- Datum se uvádí v předepsaném pořadí – den, měsíc a rok ukončení této doby.
- Je-li potravina označena dobou použitelnosti, musí výrobce na obal doplnit i údaje o podmínkách skladování.
- Doba použitelnosti se používá pro ty mléčné výrobky, které podléhají rychle zkáze, a musí být proto rychle spotřebovány, např. pasterované mléko, jogurty a některé čerstvé sýry.
- Výrobky s prošlou dobou použitelnosti se považují za zdravotně závadné a  nesmí se v žádném případě uvádět do oběhu!

Datum minimální trvanlivosti


-    Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy „Minimální trvanlivost do…“ a opět následuje uvedení dne, měsíce a roku
-    Pokud je DMT kratší než 3 měsíce, nemusí být na obale uveden rok, pokud je DMT delší než 3 měsíce, ale nepřesahuje 18 měsíců, nemusí být na obale uveden den. Jestliže je DMT delší než 18 měsíců, nemusí být uveden ani den ani měsíc.
-    DMT se většinou označují ty mléčné výrobky, které se rychle nekazí, např. sýry, trvanlivé mléko, kondenzované mléko apod.
-    Po uplynutí DMT může obchodník výrobky prodávat, ale musí je umístit odděleně a upozornit na tuto skutečnost kupujícího.

Čeho si všímat na etiketě?


- Konzumní mléko – sledujte zejména obsah mléčného tuku (odtučněné 0,5%, polotučné 1,5 %, plnotučné 3,5%). Dále si všímejte, zda mléko bylo tepelně ošetřeno pasterací (čerstvé pasterované mléko) nebo sterilací (trvanlivé)
- Sýry – sledujeme zejména druhovou skupinu:
- Čerstvé (např. čerstvý smetanový sýr)
- Termizované (např. Lučina)
- Měkké (např. sýry s mazem na povrchu – romadúr)
- Plísňové (např. hermelín či niva)
- Polotvrdé (např. Eidam)
- Tvrdé (např. Ementál)
- Apod.

Dále si všímáme obsahu tuku (popř. tuku v sušině), obsahu soli a sledujeme, zda je sýr přírodní nebo ochucený.

- Jogurty – sledujeme zejména tučnost a příp. ochucující složku. Jogurty zrající přímo ve skle či jogurty balené do kelímků jsou z pohledu definice jogurtu vždy stejné – musí totiž obsahovat 10 miliónů zárodků jogurtové kultury v 1 gramu.

Autoři: Ing. Jiří Kopáček, CSc.,
a PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.

Zdroj, foto: Bílé plus

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak nejlépe vybírat mléčné výrobky?:

Jak nejlépe vybírat mléčné výrobky?
Jak nejlépe vybírat mléčné výrobky?
Jak nejlépe vybírat mléčné výrobky?
Jak nejlépe vybírat mléčné výrobky?
Jak nejlépe vybírat mléčné výrobky?
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
MLÉČNÉ VÝROBKY MILUJI,Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles