Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak omezit spam a nechtěné reklamní e-maily

9. 08. 2015 | Technika
E-mailová schránka zahlcená spamem či reklamními nabídkami není nic příjemného. Spotřebitelé si často stěžují, že jim chodí e-maily i od společností, jimž určitě nedali souhlas s využitím osobních údajů. Řešit, jak je to možné a dožadovat se případného postihu odesílatele je mnohem složitější, než prevence. Kolegové z britské spotřebitelské organizace Which? sepsali seznam pěti nejčastějších chyb, které vedou k přehlcení e-mailových schránek spamem a reklamou.

Veřejné sdílení e-mailové adresy

První a nejhrubší chybou je pochopitelně veřejné sdílení svého e-mailu v sociálních sítích či v příspěvcích a veřejných osobních údajích na diskuzních fórech nebo inzertních serverech. Mnozí zasílatelé spamu si nechávají e-mailové adresy „těžit“ tzv. boty, kteří je na internetu vyhledávají automaticky. Zveřejňování své adresy v takovéto podobě je proto velkou nezodpovědností. Nejlepším řešením je podle Which? využívání více e-mailů, z nichž jeden je určen pro "odpad". Pokud je spamem zaplaven váš hlavní e-mail, stále není třeba zoufat. Na některých hostinzích stačí založit nový účet, který si můžete sloučit s původním, nepřijdete tak o historii zpráv a novou adresu spammeři znát nebudou, pokud jim ji sami nedáte.
 

jak omezit spamOdpovídání na spamy

Druhou velkou chybu je odpovídání na spamy. Ať již v naivním přesvědčení, že jste opravdu dědici bohatého Nigerijce, či naopak pokud si na spammerovi chcete zchladit vztek, Which? radí, abyste to nedělali. Odesílateli tak potvrdíte, že e-mail dorazil na aktivní účet, který je pro nepoctivce mnohem cennější než pouhá neověřená adresa. Lepší je nevyžádanou poštu označit jako spam či ji alespoň smazat.
 

Odhlašování od spamu

I klasické spamy často přicházejí s možností „odhlásit se z odběru“. Which? nedoporučuje na tyto linky klikat. Může se jednat o další potvrzení pro spammera, že spam dorazil na aktivní účet. Navíc někteří rozesílatelé spamu nechají uživatele kliknutím na odhlášení přesměrovat na zavirované stránky. V obou případech pak navíc rozhodně nejde o odhlášení. Lepší je tedy na nic neklikat a nechat i tyto e-maily s možností odhlášení spadnout do složky pro spam.
 

Souhlas se sdílením kontaktů

Čtvrtou chybu spotřebitelé dělají, když nečtou obchodní podmínky e-shopů, aplikací a internetových služeb, při jejichž používání zadávají svůj e-mail. Pokud podmínkami jen rychle proklikají, může se stát, že nechtěně nechají zaškrtnutý souhlas s využitím či dokonce sdílením svých osobních údajů pro marketingové účely. V takovém případě se sice nejedná o spam, ale pokud necháme souhlas zaškrtnutý při každém nákupu přes internet, nebude v naší schránce za chvíli téměř nic jiného než reklamní e-maily. Odhlášení od jejich odběru pak může být poměrně komplikované, zvláště když jsou údaje poskytnuty k marketingovému využití třetí stranou.
 

Neodhlašování od reklamních nabídek

Poslední chyba se stejně jako předchozí bod týká e-mailingových seznamů a newsletterů. Mnoho spotřebitelů se do nich přihlásí za účelem jedné koupě či čekání na jednu určitou slevu. Poté, co nákup učiní, se však zapomenou odhlásit, a tak je jejich e-mailová schránka zaplňována mořem nabídek. Zde je řešení nejjednodušší - odhlásit ze z odběru newsletterů, které nás už nezajímají, a ponechat si jen ty, které můžeme chtít využít i v budoucnu. Na odhlašovací tlačítko však klikejte výhradně v případech, kdy jste si jisti, že se opravdu jedná o e-mail od důvěryhodné společnosti či e-shopu, viz bod „Odhlašování od spamu“.

Zdroj: dTest


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím také.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jj spamy to je svinstvoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles