Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jak ošetřit poraněné domácí zvíře?

13. 09. 2017 | Zvířátka
Jak důležitý je člověk pro správné soužití s domácími mazlíčky aneb jak ošetřit poraněné domácí zvíře

Pro dokonalost našeho moderního bytí jsme se jako lidé rozhodli obohatit náš svět soužitím s němou tváří. A je úplně jedno jestli se jedná o psa, kočku, morče, papouška či jinou žoužel. Tak jako tak se onen němý tvor stává právoplatným členem smečky, tlupy, bandy, stáda, kde v pozici vůdce stojí člověk. Společenský pojem pro takového člověka je majitel – chovatel, tedy ten kdo v rozhodné situaci rozhoduje a řeší. Mezi takové pak určitě patří chvíle, kdy se zvířecí svěřenec nějakým způsobem poraní. Ne každý majitel ví, jak být dopředu vybaven a jak postupovat, když se něco stane.

Každý tvor, mláďata o to víc, hledají své místo. Okolní svět poznávají svými schopnostmi podle druhu. Tak objevují, co je dobré a chutná, co bolí a je nepříjemné, co si mohou dovolit a co je zakázané. A právě tahle cesta k existenci s sebou nese celou řadu nepříjemností, jako jsou například:

a) zažívací problémy   
b) úrazy v domácnosti - el. proud, horká voda, požití lidských léků
c) pády z výšek a nábytku  
d) kolizní úrazy typu pokousání, srážka s autem
e) alergické reakce na hmyz, jídlo, žrádlo, lidskou kosmetiku  


Pokud je všechno tak, jak má být, jsme v klidu. Ale co když se stane něco neočekávaného? Obecně pro takovou situaci platí pravidlo 3R  - Rozum, Rychlost, Rozhodnutí.


První pomoc obecně:

Průjem a zvracení: nasaďte hladovku po dobu 24 hodin, u mláďat 12 hodin, zvířeti dávejte jen tekutiny v malém množství ale častěji (zabránit dehydrataci), pokud se stav stabilizuje lze podávat rozvařenou rýži, bílý neochucený jogurt, bílé maso, živočišné uhlí pomůže zklidnit tvorbu plynu a pohltí případné toxiny. Ostatní lidské preparáty na průjem lze použít po konzultaci s veterinárním lékařem.  Pokud se stav neupraví anebo se zhorší, je nutné navštívit veterináře.

Zvláštní pozici má podezření na otravu. Zde jediné, co lze učinit bez analýzy jedu, je podat živočišné uhlí a pokud se nejedná o kyselinu či louh a došlo k pozření, lze do 30 minut vyvolat zvracení např. polévkovou lžící kuchyňské soli. Konzultace s lékařem je vždy bonus pro správné řešení situace.

Škrábnutí, odření, drobná poranění: pokud se jedná o povrchová zranění (podobno dětským kolizím z prázdnin), doporučuje se běžné ošetření desinfekčním prostředkem, dobrým atributem je použití preparátů, které desinfikují, hojí a hlavně neštípou.

Kousné rány, trny, hmyz, popáleniny: základní ošetření, tedy poskytnutí první pomoci (očištění rány, desinfekce apod.) a vždy navštívit veterinárního lékaře. U těchto poranění je podcenění ošetření startem komplikací v následujících dnech. Zde platí, že je lepší 2x zbytečně než 1x pozdě. Alergická reakce na hmyz nás většinou sama na základě reakce organismu do ordinace veterinárního lékaře dovede.

Je nutné si uvědomit, že každý z našich zvířecích kamarádů má svá druhová specifika a základ péče o zdraví máme společný. Ale pozor, vlastní lidské léky do světa zvířat patří jen pod diktátem veterinárního lékaře. Někdy i dobře míněná léčba laika může mít fatální následky. Ze zkušeností profesního světa jsou častou chybou medikace typu: na bolest naše analgetika, na horečku naše antipyretika, na zánět naše antibiotika. Zde slovo „naše“ je vždy spojeno s rizikem a nebezpečím. Pokud chceme uplatnit správně toto slovo, použijme náš mobilní telefon a zavolejme veterinárního lékaře. Jen tak nám budou moci naše němé tváře, které zas až tak němé nejsou, vracet svou lásku a oddanost. Pak budou pravdou slova Cynthie Heimelové, že „Oči zvířete mají schopnost mluvit tím nejkrásnějším jazykem na světě“. Ono „Díky, že jsi se mnou ve smečce, člověče“ tam pak uslyšíte.


Autor: MVDr. František Zahrádka
Zdroj, foto: Vetericyn


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !