Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak postupovat při syndromu počítačové myši

30. 04. 2019 | Nemoci
Díky pře-digitalizované době musíme mnohdy řešit i zdravotní problémy, které dříve nebyly tak rozšířené. Jedním z problémů je i bolest zápěstí z častého používání počítačové myši - Syndrom počítačové myši neboli „myšitda.“

Často je ale bolest zápěstí z používání myši označována také za karpální tunel. Jaký je tedy rozdíl mezi karpálním tunelem a „myšitídou“? „Syndrom karpálního tunelu je diagnóza potvrzená speciálním vyšetřením na elektromyografii (EMG). Nová označení jako je syndrom počítačové myši, je používán pro širší oblast obtíží,“ říká PhDr. Kryštof Kuba. U Myšitídy jsou též postiženy vazivové části, svaly u zápěstí a předloktí. U karpálního tunelu se již jedná o poškození nervových struktur.

Jak postupovat při syndromu počítačové myši?

Jak postupovat při syndromu počítačové myšiZáleží, zda právě pod tímto syndromem už je schovaný a potvrzený syndrom karpálního tunelu nebo jde jen o přetížené šlachy či jiné obtíže třeba z krční páteře. Léčba je v prevenci vyvolávání těchto obtíží v přerušování souvislých činnosti tzn. dělat si krátké přestávky při dlouhém pracování u počítače. Ale jde i o specifické posílení a protažení svalstva předloktí respektive prstů.

Jak poznat, že máme jít lékaři?

Pokud nás v noci budí brnění nebo při oslabení rukou. Často lze tyto obtíže dobře vyřešit a není na místě s návštěvou odborníka váhat. Při bolestivých a každodenních potíží může být na místě i operace. Nejprve ale musí udělat lékař elektromyografické vyšetření.

Vhodná prevence? Ergonomická myš

Jako mírná prevence mohou posloužit při práci na počítači strnulé pozice s opřenýma rukama o okraj stolu. Bolesti mohou nastávat i z ochablého sezeni. Při práci a dlouhým sezení proto častěji měňte pozice. Dbejte také na to, abyste měli ergonomickou myš. Ta je díky svému vertikálnímu tvaru více přirozenější pro lidskou ruku - podporuje neutrální polohu zápěstí, a tím se předchází ke vzniku nemocí způsobených právě dlouhodobou zátěží při práci s myši.

Co dělat, když už zápěstí bolí?

Nejlepší první pomocí při bolesti zápěstí je rychlé „vyklepání“ předloktí.  Pokud denně pracujete s počítačem, je ideální se naučit nácvik specifického posilování nebo protažení, kdy obtížím předejdeme. Pokud například jen máte pocit, že u počítače sedíte v ochablé pozici. Stačí se pořádně narovnat a brnění rukou zmizí.

Zdroj, foto: McKenzie klinika


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !