Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků.

24. 07. 2019 | Péče o tělo
Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

Dehydratace neboli snížené množství vody v organismu, se navenek projevuje suchou pokožkou a lepivým pocitem v ústech.

V těle je jejím projevem hustější krev, která obtížně cirkuluje. Ohrožuje tak i na životě.  Proto je tolik důležité, aby malé děti a zejména pak senioři, kteří necítí pocity žízně, dodržovali správný pitný režim. To je jedna z nejlepších prevencí trombů a následných mrtvic. Může však vést i ke snížení výkonnosti, poruchám soustředění, bolesti hlavy či ospalosti.

Dehydratace tak tělu nejenom že neprospívá, ale může být i životu nebezpečná. Proto je potřeba vypít denně minimálně 1,5–2 litry tekutin. Optimální množství přijatých tekutin je 0,3 litru denně na 10 kilogramů hmotnosti. Pozor však na léto, kdy velké množství tekutin vypotíme, proto můžeme pít i více. Tekutiny je vhodné pít postupně, ne naráz

A jaké jsou tedy nejběžnější příznaky dehydratace?


šťáva

1.    Vysušená pokožka
Vnějším znakem špatného pitného režimu, dehydratace, je například stav vaší pokožky. Pro udržení zdravé a zářivé pokožky je zapotřebí dostatek tekutin. Nejlepší je hydratovat tělo zevnitř. Pokud tedy patříte mezi milovníky kávy, čajů a rádi cvičíte, určitě byste měli vypít vody více. Tak, abyste doplnili ztracené tekutiny zvýšeným pocením či díky močopudné kávě.

2.    Nepříjemný zápach
Zanedbávání pitného režimu se může projevit i nepříjemnou věcí, jako je zápach z úst. Nedostatkem tekutin dojde ke snížení slinění v ústech. Jenže sliny mají důležité antibakteriální vlastnosti a při jejich nedostatku se množí bakterie, které způsobují právě onen nepříjemný zápach.

3.    Bolest hlavy

Nejčastějším příznakem, se kterým máme zkušenost snad každý, je bolest hlavy. Nedostatek tekutin ovlivňuje hladinu serotoninu v těle a z jeho nedostatku pak vzniká ona bolest. Dalším místem, které reaguje rychle na hladiny hydratace, jsou malé krevní cévy v mozku. Ty se nejvíce ozývají například při kocovině tupou bolestí nebo také při migréně. Nalijte si tak jednu či dvě sklenice čisté vody. Vyloučíte tak právě dehydrataci jako příčinu bolesti hlavy.

4.    Špatná nálada
Na podrážděnost a nervozitu může pomoci pouhá sklenice vody. Neurologické účinky dehydratace se mohou projevit právě jako mrzutost a podrážděnost. Souvisí to s bolestí hlavy při nedostatku tekutin, ztrátě soustředěnosti. Dehydratace způsobuje bolest hlavy a únavu, zhoršuje soustředění, vyvolává úzkost a napětí.

5.    Ztráta energie
I mírná dehydratace může ohrozit snahu o skvělou postavu v rámci cvičení. Už dvouprocentní dehydratace těla způsobí snížení atletického výkonu o 10 procent. Čím více se tělo vysušuje, tím se i zhoršuje sportovní výkon. O tekutiny přicházíme během cvičení zejména pocením, což vede k výraznému snížení intenzity cvičení, křečím ve svalech a zažívacím potížím. Navíc tělo při cvičení v dehydratovaném stavu využívá glykogen (polysacharid, který funguje jako zásobárna energie) rychlejším tempem a jeho zásoby se tak rychleji snižují. Proto po cvičení budete pravděpodobně toužit po sacharidech, abyste doplnili své hodnoty glykogenu.

Pozor. Odpolední odliv energie může mít velký vztah s pitným režimem. Při dehydrataci klesá krevní tlak, srdeční tep se zvyšuje, příliv krve do mozku se snižuje, a to vše způsobí zvýšenou únavu.

6.    Chuti na sladké    
Je skutečně těžké odolat čokoládě, zmrzlině, když se snažíte shodit pár kilo. Pokud zanedbáváte pitný režim, šance, že sladkostem neodoláte, se zvyšují. Dehydratace je snadno zaměnitelná za pocit hladu, který se projeví především chutí po sladkém. Nedostatek vody v těle můžeme vnímat jako pocit ztráty energie a nesoustředěnost. Pak saháme po sladkém a zvyšujeme si riziko nadváhy.

Nic se nemá přehánět a pozor si dejte tedy i na opačný stav, kdy se lze vodou přepít. Dojít může k přetížení ledvin, otokům plic, s tím spojené špatné dýchání. Člověku je nevolno a zvrací. Pitný režim si můžete ozvláštnit nejrůznějšími nápoji. Nemusí to být jen čistá voda.

POSILUJÍCÍ KOKTEJL Z ČERVENÉ ŘEPY

Ingredience:
1 červená řepa, 2 jablka, 4 mrkve, asi 1 cm zázvoru, celerová nať na ozdobu
Postup:
Ovoce a zeleninu očistěte, dejte do odšťavňovače a prolisujte. Ozdobte celerovou natí. Podávejte.

ZELENINOVÉ ŠŤÁVY NA PODPORU FUNKCE JATER

A/ Karotková
B/ Karotka, červená řepa a okurka (300 g karotky, 100 g červené řepy, 100 g okurky)
C/ Karotka a špenát (300 g karotky, 200 g špenátu)
Tip: Tyto zeleninové šťávy je možné zakápnout kvalitním olejem, díky čemuž tělo dokáže lépe využít vitamíny rozpustné v tucích.

MELOUNOVÉ SMOOTHIE

Suroviny: 2 šálky nakrájeného melounu bez semínek, šálek mražených a lehce povolených jahod, půl šálku bílého jogurtu do 3 % tuku (nebo kefíru nebo mandlového mléka)
Postup: Do mixéru dejte nakrájený meloun, přidejte šálek mražených jahod a asi půl šálku jogurtu nebo kefíru nebo domácího mandlového mléka.

Zdroj, foto: Naturhouse


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Koleda