Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak předcházet zneužití platební karty

10. 05. 2008 | Finance
Policie zaznamenává stále více případů zneužití platebních karet a upozorňuje občany: měli byste platebním kartám věnovat náležitou pozornost a pravidelně kontrolovat, zda vám žádná z nich nechybí.

Následují rady od Policie v Českých Budějovicích, která šetří čerstvý případ takového zneužití.

Policisté zaznamenávají případy, kdy pachatel ukradne peněženku, ve které se nachází platební karta. I při jejich použití, se občané dopouštějí častých chyb, které pak zloději rádi využívají. Platební kartu zásadně nikomu nepůjčujte. PIN platební karty nikomu nesdělujte a neuschovávejte jej společně s kartou. Nikdo není oprávněn váš PIN vyžadovat.

Platební karty Při platbě v obchodech a restauracích zadávejte PIN co nejopatrněji. Nespouštějte při placení kartu z dohledu a překontrolujte zda vám byla v pořádku vrácena a je opravdu vaše. Ke každé platbě má být vyhotoven pouze jeden doklad o provedení transakce.

I u bankomatů postupujte opatrně, přistupujte k nim jednotlivě, nenechte se tísnit cizími lidmi. Pokud se Vám zdá, že Vás při výběru peněz někdo sleduje, stornujte transakci. Všímejte si i nestandardně fungujících a vypadajících bankomatů, zejména různých poškození či neznámých přídavných zařízení. Pokud vybíráte v noci, zvolte si dobře osvětlený bankomat.

V případě ztráty či odcizení proveďte okamžitou blokaci platební karty u peněžního ústavu, který Vám ji vydal. Číslo na provedení blokace byste měli mít u sebe. Ztrátu či odcizení karty hlaste neprodleně na Policii ČR. A hlavně: zacházejte se svou platební kartou bezpečně a omezíte tak rizika jejího zneužití.

O tom, že byste svým platebním kartám měli věnovat náležitou pozornost a pravidelně kontrolovat, zda vám žádná z nich nechybí, není pochyb. "Přesvědčila se o tom i 49-letá žena z Českých Budějovic, které kdosi platební kartu odcizil včera v době mezi 15:10 – 15:15 hodin z vozidla značky Ford Galaxy, které si zaparkovala na parkovišti před jedním českobudějovickým supermarketem. Neznámý zloděj do vozidla vnikl po překonání zámku levých předních dveří a kromě platební karty odcizil i peněženku s finanční hotovostí ve výši 1200 korun a osobními doklady, mobilní telefon a dioptrické brýle. Svým jednáním tak napáchal škody poškozením ve výši dva tisíce korun a škody odcizením ve výši 10 500 korun," popsala nám "vzorový" případ policejní mluvčí Regina Tupá.


Zdroj: WEBReporter.cz


Hana Houbičková

ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
niekedy ma to desí,,,čo sa može stať
Obrázek uživatelky
profil
niekedy ma to desí,,,čo sa može stať
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles