Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak překonat úskalí práce za počítačem

17. 06. 2015 | Péče o tělo
Jste v práci nuceni neustále sledovat monitor a chybí vám pohyb? Přinášíme osvědčené triky, jak překonat bolístky spojené se sedavým zaměstnáním. Ač nejsou kancelářské a jim podobné práce fyzicky náročné, i zde se často setkáte se zdravotními problémy, které dokážou znepříjemnit váš každodenní život. Mezi častá úskalí patří bolavá záda, zápěstí a podrážděné oči. Jak těmto nešvarům předejít?

Unavené a podrážděné oči

Pokud musíte denně sledovat monitor počítače či obrazovku, po čase vás pravděpodobně začne trápit problém suchých očí. Pokud navíc nosíte dioptrické brýle, není to nic příjemného. Oči vysychají a jsou podrážděné. Na trhu je však na výběr několik druhů očních kapek, které se při těchto problémech osvědčily. Zkuste se poradit se svým lékárníkem nebo si vyhledejte na internetu takové, které mají dlouhodobé zvlhčující účinky a oči nedráždí.

Jak překonat úskalí práce za počítačemBolavá záda

Ty patří k zásadnímu nedostatku sedavých zaměstnání. Základem je kvalitní kancelářská židle s ergonomicky tvarovanou opěrkou. Dále je důležité naučit se sedět vzpřímeně tak, aby nohy i lokty tvořily devadesátistupňový úhel, a nezapomínejte správně dýchat. Cvičte se v dýchání do břicha, tzn., že když se nadechnete, mělo by se spíše než hrudník, zvedat právě břicho. Při nesprávném, tzv. povrchovém dýchání, totiž trpí i páteř. Pokud budou vaše problémy přetrvávat, doporučujeme navštívit fyzioterapeuta, který vám dá cenné rady nejen na to, jak správně sedět, ale právě i dýchat.

Namožená zápěstí

Aniž si to uvědomujete, vaše ruce během dne vyvíjejí největší námahu. Zkuste si pouze představit, kolikrát za den zmáčknete písmenka na klávesnici nebo kliknete na myš. Bolest v zápěstí se navíc často může vyvinout do syndromu karpálního tunelu, který, pokud dojde do fáze, kdy je nutná operace, patří mezi nejbolestivější zranění. Můžete mu ovšem předejít správným držením ruky na myši. Zápěstí by nemělo být zvrtlé směrem dolů, ale naopak horizontálně se stolem. Pomoci můžou i speciální podložky na myši, které disponují polštářkem, o který si zápěstí opřete.

V poslední době se často setkáte s názorem, že sedavá zaměstnání jsou díky svému stereotypu a nedostatku pohybu jednosměrnou jízdenkou do invalidního důchodu. Stačí se však vyvarovat dobře známých problémů a zmíněné nedostatky můžete alespoň zminimalizovat.

Zdroj, foto: Starazolin HydroBalance


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !