Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak přežít alergii s kontaktními čočkami?

21. 05. 2017 | Péče o tělo
V Česku trpí alergiemi až třetina populace, přičemž více než polovina těchto alergií se projevuje mimo jiné svěděním očí. Může vůbec člověk s alergií nosit kontaktní čočky?

Prach, pylové částečky a další alergeny, které poletují (nejen na jaře) vzduchem, se můžou snadno zachytit na čočce a dráždit oko. To v lepším případě reaguje nepříjemným pocitem a zvýšenou tvorbou slz, v horším může dojít až k zánětu.
Čoček se ale ve většině případů nemusíte vzdát ani v sezóně alergií, je ale potřeba dodržovat některé zásady.

1. Čočky měňte častěji

Z klinických studií vyplývá, že u nositelů jednodenních čoček je patrný nižší výskyt alergických příznaků, jako je zarudnutí očí, zamlžené vidění, pocit cizího tělíska v oku, atd. Pro alergiky jsou tedy jednodenní kontaktní čočky nejvhodnější. Nemusí se čistit, ráno se vybalí zcela nové a večer putují rovnou do koše. Na čočkách se tak nestihnou nahromadit nečistoty a nehrozí ani špatná manipulace při jejich čištění a uchování.

Jak přežít alergii s kontaktními čočkami?

2. Pozor i na roztok

Alergeny se k vašim čočkám mohou dostat i z roztoku. Proto dbejte na důkladné mytí rukou, nenechávejte pouzdro s roztokem otevřené příliš dlouho a roztok často vyměňujte. Věděli jste, že alergii mohou způsobovat také některé konzervační látky obsažené v roztocích? Pokud byste měli podezření, že je to váš případ, vyzkoušejte roztok bez konzervačních látek např. peroxidový. Jen pozor, u těchto roztoků je potřeba dodržovat správný postup.

3. Používejte oční kapky

Oční kapky jsou pro alergiky povinná výbava. Mechanické částečky z oka pomůžou vyplavit, a pokud už je oko podrážděné, umí ho zklidnit. Nejvhodnější jsou kapky bez konzervačních látek. Doporučuje se také používání anti-alergických očních kapek před nasazením a po sejmutí čoček. A to nejen v průběhu, ale také před začátkem období, kdy hrozí zvýšené riziko výskytu alergenů.

4. Tipy navíc…

V období zvýšeného výskytu alergenů noste po celý den velké sluneční brýle, které oči ochrání. Příjemným způsobem, jak se zbavit alergenů, je ranní sprcha, méně oblíbeným pořádný úklid. Po domě rozvěšte vlhké ručníky, které na sebe alergeny efektivně nachytají a v autě mějte ventilační systém vybavený alergenním filtrem. Nezapomeňte na dodržování pitného režimu, hydratovaný organismus se s alergickou reakcí lépe vyrovná. Naopak se snažte omezit nebo úplně vyřadit z jídelníčku cukr, ten alergické reakce jen zhoršuje. A hlavně: I když je to k nevydržení, na oči si nesahejte, jejich mnutí alergické reakce a případné riziko zánětu spojivek jen zvyšuje.

Ve většině případů se kontaktních čoček v období alergií vzdávat nemusíte. Pokud ale trpíte silnými projevy alergie nebo už jsou oči podrážděné, doporučuji dočasně čočky raději vyměnit za brýle.

Zdroj, foto: VašeČočky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !