Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak přilepšit domácí kase

29. 08. 2008 | Finance
Přestože jsou to u nás převážně ženy, které řídí chod domácností a spravují finance k němu potřebné, je obor financí stále považován tak trochu za dominantu mužů. Každá žena by však při rozhodování o domácích penězích měla znát současné možnosti jak peníze ušetřit, ale i jak je zhodnotit.

Pokud myslíte, že šetření máte v malíčku, víte, kolik například vloni vydělaly u nás banky jen na bankovních poplatcích? Téměř 45 miliard korun. Proto byste se měly při správě rodinných financí zaměřit na výši poplatků, které musíte za účet, účetní transakce, karty a třeba internetbanking platit. V dnešní době již existuje nabídka běžných účtů, které jsou vedeny bez poplatků a zdarma jsou k nim vydávány platební karty, bez poplatků je též internetbanking, vybrané transakce, vklady a výběry hotovosti apod. Díky tomu ročně ušetříte na poplatcích až tisíce.

domácí financeExistuje i mnoho možností, jak peníze, které nespolyká spotřeba, ukládat a zhodnocovat. Nabídka na trhu je však hodně pestrá a pro laika i nepřehledná. Nejjednodušším způsobem, jak rodinné finance rozmnožovat, jsou specializované účty u bank a spořitelních družstev.

Existují dva druhy – termínované vklady, které jsou úročeny podle výše úložky a výpovědní doby. Peníze jsou na nich k dispozici po až po uplynutí výpovědní doby, proto by na ně měly být ukládány částky, u nichž jste si jisty, že je nebudete dlouhodoběji potřebovat.

Druhým typem jsou spořicí účty, které mají stanoven pevný roční úrok a peníze jsou na něm kdykoliv k dispozici bez jakýchkoliv výpovědních lhůt. Mezi spořicími účty jednotlivých spořitelních družstev a bank existují samozřejmě rozdíly jak ve výši úroků, tak i poplatků. Vyšší úroky a účty zdarma mají zpravidla spořitelní družstva, kterých je u nás pouze několik a porovnání jejich nabídky proto není tak náročné.


O něco náročnějším způsobem zhodnocování financí je investování. To se liší od spoření především tím, že u něj není dán pevný úrok, kterým jsou peníze ročně úročeny. Investice je vždy nejistá – můžete na ní hodně vydělat, nebo také prodělat.
Jak se investice liší a podle čeho je vybírat přineseme v dalším článku.


Čtěte také:
Jak se vyznat v investování a cenných papírech

Zdroj: Fio.cz

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je co uložit,tak si necháme poradit od poradce.
Obrázek uživatelky
profil
Peníze vkládám do podílových fondů, nemám strach, zhodnocení je tam slušné na rozdíl od těch termínovaných vkladů. Pokud nebudu hloupá a nezačnu vybírat při každém poklesu na akciových trzích, neprodělám. Jenomže tohle je komerční článek, který nám chce nabídnout Fio účet - tedy naprosto neznámý produkt neznámé banky. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Do investic se rozhodně nepouštím, jsem na to asi moc opatrná a navíc nemám dostatečný přehled. Jinak si těch pár korun pečlivě hlídám a dokážu je poměrně zhodnotit. Pokračování článku uvítám.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles