Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak připravit kolo na sezónu

27. 04. 2015 | Cykloturistika
Po zimním zahálení je nutno vašeho dvoukolého miláčka na provoz připravit, aby vaše ježdění bylo bezpečné, pohodlné, a také aby nedošlo ke zbytečnému poškození některých komponent kola. Tuto přípravu můžete bez problémů zvládnout sami v domácích podmínkách. Pojďme se podívat, jak na to.

Začněte od řetězu

Při přípravě kola je dobré postupovat po jednotlivých komponentách tak, abyste na žádnou nezapomněli. Začněte od řetězu. Řetěz patří k nejvíce opomíjeným komponentám kola, alespoň mezi početnou skupinou rekreačních cyklistů. Přitom péče o něj a především včasná výměna mohou jeho majiteli ušetřit nezanedbatelné finanční prostředky. Řetěz se totiž během provozu postupně vytahuje a pak ničí převodníky i pastorky.

Proto jej nejprve zkontrolujte, abyste zjistili, zda není nutné ho vyměnit. Ke kontrole slouží speciální měrka, kterou koupíte v kterékoliv specializované cykloprodejně. Pokud do ní nechcete investovat, můžete si v obchodě nechat řetěz přeměřit.

Jestliže není třeba výměna, řetěz důkladně vyčistěte od prachu, bláta i starého mazadla. Špinavý řetěz opět snižuje životnost převodníků, pastorků a samozřejmě i samotného řetězu. Rovněž se zhorší i chod řazení. K čištění použijte buď kartáč a čisticí prostředek, nebo speciální pračku řetězu, která je opět k zakoupení ve specializovaných cykloprodejnách. Nakonec řetěz nechte uschnout a poté jej namažte speciálním mazadlem na řetěz. K dostání jsou různé druhy mazadel do různých podmínek (sucho, bahno, apod.)

Jak připravit kolo na sezónuPřehazovačka jako nová

Také přehazovačku je třeba vyčistit a namazat. Čištění se týká především kladek, po kterých jezdí řetěz. Mechanicky odstraňte všechny ulpěné nečistoty a poté naolejujte ložiska a čepy. Několikrát přeřaďte a zbytek oleje odstraňte.

Na převodníky a pastorky tvrdě

Převodníky a pastorky rovněž mechanicky očistěte tvrdým kartáčem.

Aby brzdy skutečně brzdily

U čelisťových brzd se nejprve přesvědčte, zda nejsou brzdové špalíky příliš opotřebené. Poznáte podle linky, která je vyznačena přímo na špalíku, popřípadě podle kanálků na plošce špalíku, které musí být dobře patrné. V opačném případě je čas na výměnu. Tu neodkládejte, jinak riskujete snížení brzdného účinku a tím i bezpečnosti, a dále také zničení ráfku.

Podobné je to s čistotou brzd. Čisté brzdy znamenají zvýšení životnosti a bezpečné a účinné brzdění. Proto rozpojte čelisti brzd a zbavte nečistot styčné plochy brzdových špalíků. Nezapomeňte očistit suchým hadříkem také boky ráfků.

Částečné opotřebení špalíků může vést k prodloužení kroku brzdy (musíte více zmáčknout páku, aby brzda začala brzdit). To odstraníte nastavením stavěcího šroubu přímo na těle páky. U kotoučových brzd zkontrolujte sílu brzdné směsi na kovové části destiček. Příliš slabá vrstva může špatně fungovat zejména ve vlhkých podmínkách. Ještě než vyrazíte na první vyjížďku, vyzkoušejte důkladně funkčnost brzd.

Nezapomeňte na vidlici

Vidlice je další součástí kola, která je často opomíjena. Přitom pro její hladký chod a dostatečnou životnost je třeba ji pravidelně čistit a mazat. Lépe řečeno její vnitřní nohy. Otřete je suchým hadříkem od nečistot a pryžové těsnění promažte silikonovým olejem. Poté vidlici několikrát propružte a následně odstraňte zbytky oleje. Pokud máte vzduchovou vidlici či tlumič, je jaro vhodným časem zkontrolovat tlak, popřípadě dofouknout odpružení dle vaší aktuální hmotnosti.

Jak připravit kolo na sezónu

Pneumatiky v plné polní

Před vyjetím zkontrolujte stav plášťů a také hodnoty nahuštění duše. Pokud na pláštích najdete větší trhliny, nebo je viditelně sjetý vzorek (zejména u horských a trekingových kol), je třeba pláště vyměnit. Pomocí manometru, který je součástí mnoha cyklistických pumpiček, zkontrolujte tlak v duši. Správná hodnota nahuštění je vždy uvedena na boku pláště.

Lanka a bovdeny namazat!

Nezapomeňte ani na kontrolu lanek a bovdenů. Suchá lanka mohou způsobit tuhý krok brzdy. V takovém případě je třeba lanko vytáhnout z bovdenu a namazat je olejem. Lanka a bovdeny byste měli přibližně po roce až dvou kompletně vyměnit.

Šrouby dotáhnout

Nakonec projděte celé kolo a dotáhněte všechny šrouby.

Cyklistické sedlo si vybírejte podle kostí!

Cyklisté si od nynějška již nebudou vybírat sedlo jen podle hmotnosti, tvaru a síly polstrování. Nejdůležitějším údajem pro jeho výběr se stává rozteč sedacích kostí každého jezdce. Právě ty by totiž měly tvořit jeho hlavní oporu, aby nedocházelo k nežádoucím dopadům na jeho zdraví.  

Nejzákladnějším parametrem sedla je jeho šířka, která musí odpovídat rozteči hrbolů sedacích kostí jezdce, aby sedlo poskytovalo co nejlepší oporu pro šlapání a hlavně neomezovalo průtok krve do měkkých tkání před sponou stydkou. Používání špatně zvoleného sedla, které průtok krve omezuje, může vést k nevratným zdravotním poškozením, která jsou zejména pro muže velmi nepříjemná.
 
Průtok krve do měkkých tkání před sponou stydkou testoval v USA sportovní lékař Roger Minkow, který spolupracuje s přední cyklistickou značkou Specialized. Na základě svých poznatků pak vyvinul sedla, která jsou zdravotně nezávadná, ovšem za předpokladu, že si cyklista vybere správnou šířku.

Kvalitní cyklistické prodejny jsou proto vybaveny zařízením na měření rozteče sedacích kostí, aby mohly každému doporučit správnou šířku sedla. Měřícím zařízením je deska s vrstvou materiálu s tvarovou pamětí a měřítkem. Na tu si sednete v pozici dle pokynů obsluhy a vaše sedací hrboly zanechají v desce otisky. Jejich rozteč se následně určí pomocí instalovaného měřítka a podle výsledku zjistíte správnou šířku sedla.

Přihlíží se i k tomu, jaký posed na kole zaujímáte – rekreační, sportovní či závodní. Velkou roli pro výsledný pocit z jízdy hraje i síla polstrování sedla. Zkušenosti paradoxně ukazují, že čím více času v sedle trávíte, tím slabší polstrování stačí. Při dlouhých vyjížďkách bývají otlaky způsobené silně polstrovanými gelovými sedly větší, nežli ty od sportovních lehkých sedel s minimální výstelkou.

Ideální je sedlo před nákupem vyzkoušet, ovšem tato možnost je u prodejců spíše výjimkou.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak připravit kolo na sezónu:

Jak připravit kolo na sezónu
Jak připravit kolo na sezónu
Jak připravit kolo na sezónu
Jak připravit kolo na sezónu
Jak připravit kolo na sezónu
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za rady..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles