Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak připravit kolo na sezonu a jak se o ně starat během provozu

7. 05. 2014 | Cykloturistika
Mnoho z vás už jistě vyrazilo na svou první vyjížďku na kole. Po zimním zahálení je však nutno vašeho dvoukolého miláčka na provoz připravit, aby vaše ježdění bylo bezpečné, pohodlné, a také aby nedošlo ke zbytečnému poškození některých komponent kola. Tuto přípravu můžete bez problémů vládnout sami v domácích podmínkách. Pojďme se podívat, jak na to.

Při přípravě kola je dobré postupovat po jednotlivých komponentách tak, abyste na žádnou nezapomněli. Začněte od řetězu.

Řetěz

Řetěz patří k nejvíce opomíjeným komponentám kola, alespoň mezi početnou skupinou rekreačních cyklistů. Přitom péče o něj a především včasná výměna může jeho majiteli ušetřit nezanedbatelné finanční prostředky. Řetěz se totiž během provozu postupně vytahuje a pak ničí převodníky i pastorky. Proto jej nejprve zkontrolujte, abyste zjistili, zda není nutné ho vyměnit. Ke kontrole slouží speciální měrka, kterou koupíte v kterékoliv specializované cykloprodejně. Pokud do ní nechcete investovat, můžete si v obchodě nechat řetěz přeměřit.
Jak připravit kolo na sezonu a jak se o ně starat během provozu„Jestliže není třeba výměna, řetěz důkladně vyčistěte od prachu, bláta i starého mazadla. Špinavý řetěz opět snižuje životnost převodníků, pastorků a samozřejmě i samotného řetězu. Rovněž se zhorší i chod řazení,“ varuje Karel Studnička.

K čištění použijte buď kartáč a čistící prostředek, nebo speciální pračku řetězu, která je opět k zakoupení ve specializovaných cykloprodejnách. Nakonec řetěz nechte uschnout a poté jej namažte speciálním mazadlem na řetěz. K dostání jsou různé druhy mazadel do různých podmínek (sucho, bahno, apod.)

Přehazovačka

Také přehazovačku je třeba vyčistit a namazat. Čištění se týká především kladek, po kterých jezdí řetěz. Mechanicky odstraňte všechny ulpěné nečistoty a poté naolejujte ložiska a čepy. Několikrát přeřaďte a zbytek oleje odstraňte.

Převodníky a pastorky

Převodníky a pastorky rovněž mechanicky očistěte tvrdým kartáčem.

Brzdy

U čelisťových brzd se nejprve přesvědčte, zda nejsou brzdové špalíky příliš opotřebené. Poznáte podle linky, která je vyznačena přímo na špalíku, popřípadě podle kanálků na plošce špalíku, které musí být dobře patrné. V opačném případě je čas na výměnu. Tu neodkládejte, jinak riskujete snížení brzdného účinku a tím i bezpečnosti, a dále také zničení ráfku.

Podobné je to s čistotou brzd. Čisté brzdy znamenají zvýšení životnosti a bezpečné a účinné brzdění. Proto rozpojte čelisti brzd a zbavte nečistot styčné plochy brzdových špalíků. Nezapomeňte očistit suchým hadříkem také boky ráfků.

Jak připravit kolo na sezonu a jak se o ně starat během provozuČástečné opotřebení špalíků může vést k prodloužení kroku brzdy (musíte více zmáčknout páku, aby brzda začala brzdit). To odstraníte nastavením stavěcího šroubu přímo na těle páky. U kotoučových brzd zkontrolujte sílu brzdné směsi na kovové části destiček. Příliš slabá vrstva může špatně fungovat zejména ve vlhkých podmínkách. Ještě než vyrazíte na první vyjížďku, vyzkoušejte důkladně funkčnost brzd.

Vidlice

Vidlice je další součástí kola, která je často opomíjena. Přitom pro její hladký chod a dostatečnou životnost je třeba ji pravidelně čistit a mazat. Lépe řečeno její vnitřní nohy. Otřete je suchým hadříkem od nečistot a pryžové těsnění promažte silikonovým olejem. Poté vidlici několikrát propružte a následně odstraňte zbytky oleje.

Pokud máte vzduchovou vidlici či tlumič, je jaro vhodným časem zkontrolovat tlak, popřípadě dofouknout odpružení dle vaší aktuální hmotnosti.

Pneumatiky

Před vyjetím zkontrolujte stav plášťů a také hodnoty nahuštění duše. Pokud na pláštích najdete větší trhliny, nebo je viditelně sjetý vzorek (zejména u horských a trekingových kol), je třeba pláště vyměnit.
Pomocí manometru, který je součástí mnoha cyklistických pumpiček, zkontrolujte tlak v duši. Správná hodnota nahuštění je vždy uvedena na boku pláště.

Lanka a bovdeny

Nezapomeňte ani na kontrolu lanek a bovdenů. Suchá lanka mohou způsobit tuhý krok brzdy. V takovém případě je třeba lanko vytáhnout z bovdenu a namazat je olejem. Lanka a bovdeny byste měli přibližně po roce až dvou kompletně vyměnit.

Dotažení šroubů

Nakonec projděte celé kolo a dotáhněte všechny šrouby.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak připravit kolo na sezonu a jak se o ně starat během provozu:

Jak připravit kolo na sezonu a jak se o ně starat během provozu
Jak připravit kolo na sezonu a jak se o ně starat během provozu
Jak připravit kolo na sezonu a jak se o ně starat během provozu
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Užitečné rady.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Máme doma elektrokola a to je panečku cestování...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle