Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak připravit zahradu na teplé dny

18. 05. 2015 | Zahrádka
Jaro konečně zaklepalo na vrátka a tak nám nastal správný čas na to, abychom dali svou zahradu pěkně do pořádku. Během zimních měsíců dostala opravdu hodně zabrat, jelikož chlad a nánosy bílého sněhu pro ni byly obrovskou zátěží. Přinášíme proto několik rad, jak zahradu opět přivést k životu a především jak ji zvelebit tak, aby nám během několika příštích teplých měsíců dělala jen samou radost.

Pořádně pohnojte trávník

Jakmile při prvních teplých dnech půda vyschne, začne na ní opět růst tráva. Trávník však potřebuje na samotném začátku mnohem více živin, než během celého roku. Kvalitní hnojivo pomůže trávě dostatečně zesílit, a především pěkně zezelenat. Je také nutné pomocí vertikutátoru odstranit odumřelé rostliny a celkově provzdušnit trávníkové plochy.

Sečení trávníku

Jakmile je půda dostatečně oživena a provzdušněna, nastává potřeba pravidelného sečení, díky kterému trávník po čase pěkně zhoustne. Optimální výška při sečení je zhruba 3,5 až 5 cm. Pokud budete sekat dříve, než doroste do těchto rozměrů, travnatá plocha nehezky prořídne. V závislosti na stavu trávníku, počasí a dalších faktorech se seče zhruba od poloviny dubna do konce října, a to nejlépe každý týden.

Jak připravit zahradu na teplé dny

Jak připravit sekačku

Důležitá je především kontrola nože, který je potřeba nechat pořádně nabrousit. Musíte dbát také o svou bezpečnost, a proto pečlivě zkontrolujte přívodní kabel, zda nedošlo během zimy k jeho porušení. U benzínových sekaček je potřeba zjistit zda je v motoru dostatek oleje a zda je stále kvalitní. Nejlepším řešením před sezonou je však olej zcela vyměnit. Dále do sekačky dolijte nový kvalitní benzín. Podstatným krokem je kontrola vzduchového filtru. Sekačku celou pečlivě očistěte, především její podvozek.

Vysadili jste již stromky a keře?

Ovocné stromy by se měly sázet už v březnu. Nestihli jste to, zasaďte je nyní, příroda vám to jistě odpustí.  V dubnu je vhodná doba pro výsadbu bříz a jehličnanů. Dále se v dubnu vysazují keře, které jsou citlivé na velký chlad, jako například třezalky. Ovocné keře jako je maliník nebo jahodník, by měly být v dubnu již vysazené. Pokud chcete svou zahradu zvelebit pěkným živým plotem, je také nyní váš čas. Jak keře, tak i stromy nezapomeňte seříznout, podpoříte tak jejich rychlejší růst. K tomu, aby měly stromy dostatečnou sílu, je třeba jim dopřát dávku dobře uleželého hnoje či kompostu.

Květinové záhony

Půdu v záhonku pomocí motyčky pořádně prokypřete. S teplými dny se také začíná objevovat první plevel, poctivě a včas jej vyplejte, aby se nestihl rozmnožit. Půdu hezky uhlaďte a můžete začít sázet. Vysévejte především trvalky a letničky, které zvládnou trochu ranního mrazu. Pokud je již venku opravdu teplo, zasadit můžete také růže.

Jak připravit zahradu na teplé dnyPravý čas na zeleninu

S chutí se můžete vrhnout i na sázení zeleniny. Během března se doporučuje sázet vše do pařníků, aby zelenina nepromrzla. Například okurky, rajčata i papriky by se měly nejdřív zasadit doma do květináče či truhlíků. Ven je přesadíme, až povyrostou. Jednotlivé sazeničky sázejte do země s dostatečnou vzdáleností. Poté nezapomeňte opět na přihnojení.

Hurá na bylinky!

Co může být lepšího než si připravit domácí mátové mojito nebo kuře na voňavém tymiánu? Ano, jaro je vyhrazeno také pro zasetí bylinek. Můžete je pěstovat téměř kdekoli na zahradě, nebo dokonce i doma v květináči. Pěstování jakýchkoli bylinek je nenáročné, dopřejte jim pouze dostatek slunce a pravidelně přiměřeně zalévejte.

Posezení na zahradě

Konečně je tu i méně náročnější a hlavně příjemnější stránka příprav na teplé dny. Je na čase vyndat z kůlny zazimované posezení, vyprat polštářky pod zadek a dát čistý obrus. Samozřejmostí je vyčištění grilu a nástrojů, které budete potřebovat na přípravu nejrůznějších grilovaných dobrot.

Dejte se do práce, sezona pomalu klepe na dveře. A až bude vše zaseto, uklizeno, připraveno, zkrátka v plném proudu, přejeme vám prima posezení u kafíčka na zahradě!


Zdroj, foto: Mogul


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak připravit zahradu na teplé dny:

Jak připravit zahradu na teplé dny
Jak připravit zahradu na teplé dny
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !