Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak prospět zubům a dásním?

9. 06. 2020 | Péče o tělo

Úsměv je bránou, která otevírá leckterá srdce. Jak se ale usmívat, když mnohé trápí nepěkné zuby a problémy s dásněmi? V současné době mnozí odkládají návštěvu stomatologa v obavě před nemocí, která zasáhla celý svět. Málokdo ale ví, že bylinky a koření nabízejí jeden ze způsobů, jak zvládnout nepřátelské bakterie v ústech a zvýšit odolnost dásní.

Některé účinné látky v rostlinách ale zvládnou ještě víc. Tlumí zvýšenou citlivost zubních krčků a pomáhají i při akutních problémech, které se musí řešit antibiotiky. Mnohé pak podpoří doléčení.


Jak si ale správně vybrat?

 

Šalvěj lékařská

Tuhle bylinku běžně používaly naše babičky při vaření, lidově se jí říkalo babské ucho. Svůj název šalvěj získala z latinského slova „salvare“, což znamená vyléčit nebo spasit. Nejen to svědčí o všestrannosti jejího využití, a že dnes zažívá renesanci, je moc dobře. Jelikož působí silně antibakteriálně a protizánětlivě, je ideální i pro výplachy úst. Konec konců právě její silice jsou často obsaženy v zubních pastách a ústních vodách. Dezinfekční a mírně svíravé účinky šalvěje totiž skvěle zabírají při krvácení dásní.

Jak bylinku užívat?

Nejrychlejší a nejsnadnější způsob užití je prostě rozžvýkat čerstvý nebo sušený lístek šalvěje, přičemž žvýkejte pomalu, aby účinné látky mohly dokonale proniknout do sliznice ústní dutiny.

Dá se z ní připravit také odvar nebo výluh, kterým pak proplachujete ústní dutinu, nebo ho popíjíte jako čaj. Šalvěj kromě jiného stimuluje i trávicí systém a působí na žaludeční šťávy, takže odstraní každý zápach z úst. Šálek šalvějového čaje také omezuje pocení. Nepijte ji ale příliš často, ve velkých dávkách je mírně toxická!

V prodeji jsou také tinktury, které si můžete lehce připravit tak, že naložíte 1 díl čerstvých šalvějových listů do 3 dílů silného destilátu a necháte louhovat nejméně 10 dnů. Poté scedíte.

Šalvěj můžete jednoduše pěstovat jak na zahrádce, tak doma na parapetu.

 

Heřmánek lékařský

Síla heřmánku se plně projeví při akutních stavech, když se zanítí dáseň nebo pobolívá zub.


Jak bylinku užívat?

Je důležité předem zjistit, jestli nemáte na tuto bylinku alergii, která je docela častá.

Při akutním zánětu si co nejdříve připravte silný výluh z květu. Dáseň jím potírejte několikrát denně a účinek ještě posilte popíjením heřmánkového čaje. Heřmánek se používá vlažný, ihned po přípravě, kdy je koncentrace účinných látek nejvyšší.

 

Kmín a hřebíček

Kmín zabraňuje kazivosti zubů a působí proti zápachu z úst, hřebíček ulevuje od zánětů a působí jako anestetikum, silice v něm obsažené způsobují znecitlivění a zmírňují bolestivost dásní.

 

Jak koření užívat?

Stačí v ústech několik minut požvykovat jeden nebo dva kousky hřebíčku a opakovat několikrát denně, samozřejmě vždy s čerstvým hřebíčkem, dokud se nedostaví úleva. Přímo žvýkat se dají oba druhy koření, tedy i kmín.

Pro větší účinnost si můžete připravit hřebíčkovou tinkturu. A to tak, že deset gramů hřebíčku spolu s tyčinkou skořice vložíte do půl litru vodky nebo jiného šedesátiprocentního alkoholu a necháte nejméně dva týdny na teplém místě louhovat. Čím déle macerujete, tím jsou účinky silnější. Poté přeceďte a uchovávejte v tmavé lahvi v lednici. Užívejte nejméně šestkrát denně tak, že nakapete tinkturu na měkký zubní kartáček nebo vatovou tyčinku a masírujete dásně. Tato kúra zabraňuje zánětu dásní a snižuje citlivost odhalených krčků.

 

Při větších potížích vždy navštivte lékaře!



čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jak prospět zubům a dásním?:

Jak prospět zubům a dásním?
Jak prospět zubům a dásním?
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !