Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak rozeznat astma od zánětu průdušek

22. 06. 2014 | Nemoci
Článek byl připraven ve spolupráci s prim. MUDr. Viktorem Kašákem, plicním lékařem. Asi bychom marně hledali člověka, který v životě nestrávil nějaký ten týden v posteli s bolavými průduškami plnými hlenu.  I když se jedná o velmi nepříjemnou zdravotní komplikaci, po vyléčení je organismus opět zdráv a schopen zcela běžně fungovat.

Jak však „obyčejný“ zánět rozeznat od astmatu, které většinu pacientů trápí celý život a v některých závažných a nesprávně léčených případech může skončit i smrtí? Přestože mají obě diagnózy podobné příznaky, jejich průběh, následky i povaha jsou podstatně odlišné. Rozpoznání nemoci v raném stadiu je však pro pacientův budoucí zdravotní stav to nejdůležitější.

Jak se projevuje zánět průdušek

Zánět průdušek neboli bronchitida je infekční onemocnění dýchacích cest. Lékaři rozlišují dva druhy – akutní a chronickou. Akutní bronchitida je poměrně častá převážně v zimních měsících nebo ve smogových obdobích, stejně jako jiná onemocnění virového původu.

Jak rozeznat astma od zánětu průdušek„Nezřídka bývá komplikací jiného onemocnění, například tzv. nemocí z nachlazení (viróz) nebo poměrně závažnějšího virového onemocnění - chřipky,“ upozorňuje primář MUDr. Viktor Kašák. Nemoc má rychlý nástup a projevuje se především kašlem, který je zpočátku suchý a později přechází ve vykašlávání hlenu, dále pak teplotami, jež mohou dosahovat až 39 stupňů, bolestmi svalů, kloubů a někdy také dušností a pálením v dýchacích cestách či bolestí na prsou. V řádu dnů až týdnů však většinou zdravotní problémy odezní a člověk může normálně fungovat.

„Chronická bronchitida vzniká dlouhodobým drážděním dýchacích cest a je definována kašlem a vykašláváním hlenu po dobu tří souvisejících měsíců, alespoň po dobu dvou po sobě jdoucích let. Tímto onemocněním trpí zejména kuřáci, obyvatelé lokalit se znečištěným ovzduším nebo pracovníci v hornictví, těžkém nebo chemickém průmyslu. Pokud se ke chronické bronchitidě přidá omezení průtoku vzduchu v dýchacích cestách (obstrukce dýchacích cest) přerůstá chronická bronchitida v mnohem závažnější nemoc, kterou je chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Ta s sebou nese i nevratná poškození plic (tzv. plicní rozedmu) a průdušek,“ dodává MUDr. Viktor Kašák.

Co je to astma

Medicína rozeznává dva druhy astmatu – astma průduškové (asthma bronchiale) a astma srdeční (asthmacardiale). Srdeční astma se projevuje dušností způsobenou závažnou poruchou levé srdeční komory, při níž se v plicích hromadí krev, kterou levá komora není schopna přečerpat do velkého (tělního) oběhu. V současnosti je však pojem astma používán takřka výhradně pro astma průduškové.

Jak poznat příznaky astmatu

Zánět dýchacích cest způsobuje samovolné zužování dýchacích trubic, otok sliznic a zvýšenou tvorbu hlenu. Astma doprovází astmatické příznaky, kterými jsou kašel, pískoty na hrudníku, dušnost a pocit tíže a nejdramatičtějším projeve astmatu jsou tzv. exacerbace, dříve označované jako záchvaty, kterými dýchací cesty pacienta nepřiměřeně reagují na vlivy vnějšího okolí. Mezi ty patří například tělesná námaha, změna teploty nebo vlhkosti Jak rozeznat astma od zánětu průdušekprostředí, kontakt s alergeny, infekce dýchacího ústrojí a dokonce i psychická zátěž. Nejběžnějšími spouštěči astmatu jsou zvířecí alergeny peří, vzdušnéplísně, roztočový alergen, prach, dále také potraviny, silné dráždivé chemické látky jako jsou parfémy, barvy, laky či cigaretový kouř. Zhoršení astmatu mohou vyvolávat i některé léky, jako jsou např. léky obsahující kyseliny acetylsalicylovou, paracetamol, betablokátory. Nemoc se může projevovat třeba jen záchvaty suchého kašle, který pacienty trápí hlavně v noci a po ránu nebo po fyzické námaze. Projevy mohou být sezónní, spojené například s alergickou rýmou na jaře, nebo celoroční. Pacientům při akutních potížích pomáhají úlevové léky podávané inhalační cestou.

Za vznikem astmatu může být řada příčin. Na pozoru by se měli mít zejména lidé trpící alergickou rýmou. Lékaři varují, že zanedbání včasné léčby alergické rýmy může vést k rozvoji astmatu, na druhé straně u pacientů s astmatem by se mělo pátrat po příznacích alergické rýmy. Dalším rizikovým faktorem je stres a samozřejmě nezdravý životní styl. Případných příznaků astmatu by si měli všímat také kuřáci. Významnou roli má samozřejmě také dědičnost. Pokud některý z rodičů choroboutrpí, genetické předpoklady k ní bude mít i dítě.

Pro zmírnění průběhu nemoci je hlavní včas astma diagnostikovat a včas zahájit léčbu. V současné době je astma léčeno především tzv. inhalačními kortikosteroidy. Vdechování léků přímo do plic výrazně zvyšuje jejich účinnost a používají se mikrogramové dávky léků, což snižuje možnost výskytu jejich nežádoucích účinků. Každého pacienta nebo jeho rodinu je nutné naučit správnou inhalační techniku z předepsaného inhalačního systému a tuto techniku opakovaně kontrolovat a korigovat. Ani ten nejúčinnější lék, pokud není správně používán, nepůsobí.

„Při dodržování rad lékařemohou astmatici díky novým lékům vést aktivní a plnohodnotný život s minimem omezení.Část pacientů však příznaky astmatu podceňuje.Nejhorší je, když diagnózu astmatu stanovenou odborným lékařem rodiče popírají a nedávají svým dětem preventivní antiastmatika,“ podotýká primář MUDr. Viktor Kašák.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak rozeznat astma od zánětu průdušek:

Jak rozeznat astma od zánětu průdušek
Jak rozeznat astma od zánětu průdušek
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak u nás to bylo jednoduché. Malý měl tak silný kašel, že mi bylo hned jasné, že je to brinchitida.. nic příjemného to nebylo, ale v tu chvíli jsem si hned vzpomněla na mou babičku a na to, jak já jsem byla malá. Koupila jsem mu psí sádlo od dr. weisse, udělala zábal, nechala působit a mezitím at to nevnímá, tak jsem si s ním povídala o pejskovi na obale a o tom, jak mě tento zábal jakou malou taky zachránil Smajlík musím dr. weisse pochválit, protože toto psá sádlo zabrala malému rychle a jsem moc ráda.
Obrázek uživatelky
profil
je velmi podrobně napsán a jsou v něm skvělé informace.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka