Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jak se chránit před rakovinou děložního čípku

9. 11. 2018 | Nemoci
Téměř tisícovka žen si u nás každý rok vyslechne diagnózu rakovina děložního čípku. Špatná zpráva je, že neexistuje žádná stoprocentní metoda, která by zaručovala, že se nám onemocnění úplně vyhne. Ale dobrá zpráva dodává: každoročním testováním při preventivní gynekologické prohlídce můžete maximálně zvýšit šanci, že lékař nemoc zachytí včas.

Je tedy jasné, že prvním správným krokem je nezapomínat na pravidelné návštěvy gynekologa. A tím druhým je výběr toho správného testu. Pro zhodnocení buněk, odebraných stěrem z děložního čípku, takzvanou cytologii, totiž existují dva testy: starší Pap stěr na sklíčko a novější ThinPrep Pap test, který se odebírá do tekutého média. Navíc se tento vzorek může hodnotit za pomoci speciálního počítačového programu. Ten podstatně zvýší pravděpodobnost zachycení případných rakovinných buněk. Bohužel ho u nás zatím provádí jen menšina gynekologů, ale určitě se na něj v ordinaci zeptejte. Vysvětlíme vám, proč není od věci lepší test požadovat.

Starý test oslavil sedmdesátku


Podle MUDr. Lubomíra Mikuláška, vedoucího lékaře pražského Centra Minimálně Invazivní Gynekologické Operativy, je cytologická metoda zvaná Pap stěr, při níž se buňky odebrané z děložního čípku kartáčkem nanášejí na sklíčko, stará už 70 let a zaručuje pouze 60 % pravděpodobnost záchytu patologických buněk. Při takovém odběru se bohužel vzorek částečně znehodnotí, protože řadu buněk se na sklíčko vůbec nepodaří přenést, některé se přenosem poškodí, další se na sklíčku překrývají a podobně. Odborník navíc musí hodnotit v každém vzorku na 400 tisíc buněk a není v lidských silách je zhodnotit důkladně. Pár rakovinných buněk v tomto množství lidské oko snadno přehlédne.

Nový test využívá špičkové technologie


 „Naproti tomu metoda odběru vyšetřovaných buněk do tekutého média, takzvaná liquid based cytologie, čili LBC, doplněná následným vyhodnocením počítačem, je mnohem přesnější a zaručuje více než 90 % záchyt případných rizikových změn,“ říká doktor Mikulášek.
Tento ThinPrep Pap test je v České republice k dispozici již několik let. Díky zhodnocení počítačem zcela odpadá možnost takzvaných vyhledávacích chyb, ke kterým jinak při klasickém manuálním screeningu dochází ve všech laboratořích. Vzorek je také možné skladovat až 6 týdnů a lze jej využít k dalším doplňujícím vyšetřením. Pacientka tudíž nemusí opakovaně chodit ke gynekologovi na další odběry vzorku sliznice.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !