Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jak se domáhat dlužné částky bez právního zastoupení

1. 06. 2011 | Finance
Každému z nás se snadno může stát, že dlužník odmítne plnění. Já sama jsem se ocitla v takové situaci nejednou. Do takové situace se lze dostat velice snadno, prostě vám dlužník nezaplatí, na vaše výzvy nereaguje, nebo reaguje, slibuje, ale tím to také končí.

Setkala jsem se dokonce s tím, že se mi dlužník vysmíval..., zřejmě se domníval, že dlužná částka není tak vysoká, abych ji vymáhala soudně, přičemž netušil, že vynaložené náklady z mé strany budou minimální, pouze za kolek při podání žaloby.


Dlužník může být kdokoliv. Pokud jste v právu a máte dostatečné důkazy, vůbec se nebojte, že nebude právo na vaší straně. Upozorňuji však na to, že důkazy musí být faktické a čím více jich máte, tím lépe. Důkazní prostředky, které soud uznává, jsou faktury, smlouvy, poštovní obálky, podací lístky, tištěné emaily, směnky, výpisy z účtů apod. Pokud vám někdo dluží, nikdy takové materiály nevyhazujte, ale naopak pečlivě uchovávejte.

Doporučuji, pokud budete chtít někomu půjčit peníze, abyste znali číslo účtu dlužníka -, nejlépe všech, někdo jich má více, zaměstnavatele -, pokud je zaměstnaný. Zjistěte si, jaký má majetek, nemovitosti apod., a to z důvodu případné exekuce. Budete totiž potřebovat vědět, jakým způsobem má být případná exekuce provedena. O tom, jak se bránit předem proti nezaplacení dluhu, bych mohla napsat daleko více, ale teď je pro vás, pro některé, možná aktuální vědět, jak by měla taková žaloba vypadat. Paragrafy vám vypisovat nebudu, je to zbytečné.

Žalobu o zaplacení dlužné částky, nebo smluvní ceny - lze sepsat naprosto stejně, akorát se jedná o jiné zákony, které daný problém konkretizují a jejich vymezení je z hlediska práva dané. Je však velmi důležité, abyste v žalobě uvedli co nejvíce podrobností a skutečností, které budete stvrzovat důkazními prostředky. Důvod je jednoduchý. Pokud napíšete - on mi dluží peníze a nechce mi je vrátit -, tak co ...?

Zákonitě dojde k odvolání, jelikož vaše důkazy nebudou směrodatné pro žalovaného, který obdrží kopii vaší žaloby. Takže, čím více důkazů předložíte a opodstatníte, tím máte větší šanci, že soud rozhodne ve váš prospěch, aniž by předem pro nedostatek důkazů žalobu zamítl.

A ještě jedna podstatná věc -, měli byste se domáhat rozhodnutí u příslušného soudu v místě žalobce. Pokud nevíte, který soud je v této kompetenci, podejte žalobu ke "svému" příslušnému soudu, který záležitost postoupí dále.

     Několik podstatných slov:

     Žalobce a žalovaný - zcela jasné, ovšem těchto výrazů užíváme pouze, píšeme-li žalobu, nikoliv uznání dluhu /to je zcela něco jiného, navíc potřebujete právní zastoupení/, zkrácené řízení - řízení, ve které rozhoduje samosoudce, platební rozkaz - výsledný název pro tzv. zkrácené řízení.
     V "návodu", jak žalobu sepsat, jsou v závorkách uvedeny jiné a k použití možné výrazy.
                                 
Žaloba o zaplacení smluvní ceny /dlužné částky/
Okresnímu /městskému, krajskému/ soudu
v ...........- město

Žalobce:        jméno a příjmení, nar. ------------, bytem------------

Žalovaný:      jméno a příjmení, nar.-------------, bytem---------------, nebo /organizace, její sídlo a
                    IČO....../
Žaloba o zaplacení smluvní ceny /dlužné částky/
                                                  Návrh na zahájení řízení

                                                                  I.
     Na základě písemně uzavřené smlouvy ze dne ..................., jsem vykonala, ......., /půjčila/, ..., splatnost byla dne .............. . Přesto žalovaný tuto částku neuhradil.

Důkazy: Smlouva..... - kopie
             Faktura    .. -  kopie /v obchodně právních vztazích/
 

                                                                  II.
     Dne..., jsem poslala žalovanému výzvu, aby uhradil pohledávku, přičemž mne následně žalovaný formou SMS ujistil, že pohledávku uhradí. Nic takového se nestalo. Byla jsem nucena žalovaného opětovně písemně vyzvat s tím, že pokud nebude pohledávka uhrazena, budu nucena se obrátit na soud. Ani po druhé výzvě žalovaný pohledávku neuhradil, žalovanému poslala výzvu třetí, zároveň s pokusem o smír, aby pohledávku uhradil a budou mu odpuštěné úroky z prodlení a penále, i přes tuto skutečnost nebyla pohledávka ze strany žalovaného uhrazena.

Důkazy: 1. výzva - kopie
              2. výzva - kopie
              3. výzva + pokus o smír - kopie
              Podací lístek - 3x - kopie
                                                                  III.
     Jelikož moje snaha přimět žalovaného k zaplacení /..../ nebyla úspěšná, žalovaný pohledávku /dlužnou částku/ dodnes neuhradil, byla jsem nucena obrátit se na soud. Obracím se proto na soud........ s návrhem na zahájení řízení a navrhuji, aby soud v tzv. zkráceném soudním řízení vydal tento rozsudek:
                                                          Platební rozkaz
     Žalovaný je povinen v zákonné lhůtě od vydání tohoto rozsudku - platebního rozkazu uhradit žalobci dlužnou částku za ........, s úroky prodlení a náklady soudních výloh.
     Dlužná částka se skládá z:
                                                              .....
                                                úroky      .....
   /event. penále/                                      .....
                                                         -----------------

       + soudní výlohy


V ..... dne ........                                                                  Podpis žalobce:

Přílohy:
- zde ještě jednou a chronologicky uvedete všechny přiložené přílohy



Vím velmi dobře, že v dnešní době není jednoduché obstát v naší právní džungli, jelikož naše zákony mají opravdu mezery. Chtěla bych vám jen sdělit, že nejen sobě, ale i dalším lidem jsem nejednou pomohla a že zatím moje úspěšnost byla stoprocentní. Nikdy jsem "nešla" do sporu, který by nebyl předem "vyhraný". I z nouze může člověku vzejít koníček....


Přeji všem, aby tento "mustr" nemuseli nikdy použít. Stačí, že se s takovými problémy zaobírám já a bohužel čím dál častěji.


Vikitorie - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
dneska jen malinko důvěřuj, ale 5x prověřuj a já nevěřím už málem ani sama sobě, když vidím co se může stát. V Praze jsm se uměla ubránit a v jakési díře se nechám okrást jen proto, že je mi toho v*la líto a jeho rodiny, malých dětí...
a jak jsem dopadla já? Bezva - klasika.
Za dobrotu na žebrotu.
Dluh trvá, já už od ÚP nedostávám nic, dávky mám vyčerpány, práce není a kdyby byla, nemohu nastoupit, neboť jsem vážně onemocněla. Pokud jsem vedena na ÚP, už není možnost jít na neschopenku, tudíž jsem bez příjmu, ale platit lékaře, léky a nemocnici musím....
Co dodat, jen to, že Vikitorii děkuji osobně a za všechny za aktuální a přínosný článek.
Všem doporučuji, buďte obezřetní, nikdy nic neplaťte za služby dopředu - teď je ve vedlejším městě podobný případ a buďte ve střehu.
A hlavně si nepůjčujte na různé inzeráty, snad to bude brzy nějak ošetřeno, ale kdo té vládě ještě věří? Můžete mít exekutora doma ani nevíte jak.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
já nepůjčuji, došlo k neproplacení faktury za práci, a z mé strany už to jen jelo....
Obrázek uživatelky
profil
Tobě posílám soukromku...
Obrázek uživatelky
profil
ten článek se týká spíše společností, které mají určitou prestiž a nechtějí ji zratit, i když se občas pokusí někoho okrást...
Jestli-že by nastal důvod o pochybnostech, že dotyčný platební rozkaz nebude akceptovat, je lepší nechat právníkem vydat žalobu rozhodčí doložkou
Obrázek uživatelky
profil
mám nedobytnou pohledávku u zaměstnavatele 120.000 Kč..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles