Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se na podzim zdravěji zahřát? Je lepší káva nebo čaj?

15. 10. 2014 | Péče o tělo
Léto už skončilo a pomalu nastupuje podzim. Kromě barevného listí nám ale klepou na dveře i chladná rána a sychravé počasí. Z chlazených osvěžujících drinků už je čas přejít na něco pro zahřátí. Nejlepším společníkem v zimě totiž bývá hrneček horkého nápoje. Tradiční teplý grog nebo svařené víno sice pořádně zahřejí, nicméně pro lidský organismus se nejedná o nejlepší volbu.

Do každodenního pitného režimu většinoučasto zahrnujeme zejména čaj a kávu. Kterou variantu si ale vybrat, abychom se zahřáli zdravěji? Čaj i káva na nás působí velmi podobně, mají totiž na organismus povzbuzující účinky.

Káva

Káva obsahuje kofein a dokáže tak velmi rychle dodat potřebnou dávkupovzbuzení. Před konzumací velkého množství kávy denně však odborníci varují.  Kofein mírně odvodňuje organismus a je tedy dbát na doplňování tekutin. Zároveň může být káva riziková pro osoby s vysokým tlakem a kardiaky. Problémy může způsobit i v zažívacím systému, zvláště v případě velmi citlivého žaludku, může totiž způsobovat překyselení.

Jak se na podzim zdravěji zahřát? Je lepší káva nebo čaj?Konzumace kávy v pozdních hodinách by se měli vyvarovat zejména osoby trpící nespavostí.  Těhotným ženám se pití kávy rovněž nedoporučuje. Na trhu se nově objevuje zdravější varianta klasické kávy i káva zelená, která neprochází procesem pražení, takže v ní zůstávají zachovány některé cenné látky. Další možností jsou náhražky kávy – např. obilné kávy nebo cikorka, které kofein neobsahují.

Čaj

U čaje záleží samozřejmě na druhu. Na organismus povzbudivě působí čaj černý nebo zelený, protože obsahují tein, avšak v menší míře než je obsah kofeinu v kávě. Oproti tomu ovocné nebo bylinné čaje žádný povzbuzující efekt nemají, obsahují i vitamíny, například vitamín C.

Bylinné čaje zase zklidňují trávení či působí na některé zdravotní neduhy, pozor však na kombinaci některých bylinek a léků či na dlouhodobé užívání jednoho druhu bylinného čaje – vždy je vhodné poradit se s lékařem nebo lékárníkem. Bylinným čajům by se měly spíše vyhýbat i těhotné ženy. Bílý a zelený čaj obsahují velké množství antioxidantů a působí protizánětlivě.

Ačkoli má káva vyšší a rychlejší povzbuzující účinky, její nadměrné konzumaci je doporučeno se vyhýbat. Zdravější variantou jsou tedy čaje, které obsahují antioxidanty a vitamíny a na rozdíl od kávy neodvodňují organismus, takže je možné je bez problému zahrnout do denního pitného režimu. Pokud se tedy chcete v zimě zahřát teplým douškem něčeho zdravého, rozhodně sáhněte spíše po čaji.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík pijeme v zime jinak kavu
Obrázek uživatelky
profil
Jsem narkoman na kafe. Piju sice jen rozpustné nahrážky, ale i tak to asi moc zdravé není.
Teď máme v práci takovou zimu, že popíjím čaje se skořicí 3x během pracovní doby.... a stejně to nezabíráSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles