Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se na podzim zdravěji zahřát? Je lepší káva nebo čaj?

15. 10. 2014 | Péče o tělo
Léto už skončilo a pomalu nastupuje podzim. Kromě barevného listí nám ale klepou na dveře i chladná rána a sychravé počasí. Z chlazených osvěžujících drinků už je čas přejít na něco pro zahřátí. Nejlepším společníkem v zimě totiž bývá hrneček horkého nápoje. Tradiční teplý grog nebo svařené víno sice pořádně zahřejí, nicméně pro lidský organismus se nejedná o nejlepší volbu.

Do každodenního pitného režimu většinoučasto zahrnujeme zejména čaj a kávu. Kterou variantu si ale vybrat, abychom se zahřáli zdravěji? Čaj i káva na nás působí velmi podobně, mají totiž na organismus povzbuzující účinky.

Káva

Káva obsahuje kofein a dokáže tak velmi rychle dodat potřebnou dávkupovzbuzení. Před konzumací velkého množství kávy denně však odborníci varují.  Kofein mírně odvodňuje organismus a je tedy dbát na doplňování tekutin. Zároveň může být káva riziková pro osoby s vysokým tlakem a kardiaky. Problémy může způsobit i v zažívacím systému, zvláště v případě velmi citlivého žaludku, může totiž způsobovat překyselení.

Jak se na podzim zdravěji zahřát? Je lepší káva nebo čaj?Konzumace kávy v pozdních hodinách by se měli vyvarovat zejména osoby trpící nespavostí.  Těhotným ženám se pití kávy rovněž nedoporučuje. Na trhu se nově objevuje zdravější varianta klasické kávy i káva zelená, která neprochází procesem pražení, takže v ní zůstávají zachovány některé cenné látky. Další možností jsou náhražky kávy – např. obilné kávy nebo cikorka, které kofein neobsahují.

Čaj

U čaje záleží samozřejmě na druhu. Na organismus povzbudivě působí čaj černý nebo zelený, protože obsahují tein, avšak v menší míře než je obsah kofeinu v kávě. Oproti tomu ovocné nebo bylinné čaje žádný povzbuzující efekt nemají, obsahují i vitamíny, například vitamín C.

Bylinné čaje zase zklidňují trávení či působí na některé zdravotní neduhy, pozor však na kombinaci některých bylinek a léků či na dlouhodobé užívání jednoho druhu bylinného čaje – vždy je vhodné poradit se s lékařem nebo lékárníkem. Bylinným čajům by se měly spíše vyhýbat i těhotné ženy. Bílý a zelený čaj obsahují velké množství antioxidantů a působí protizánětlivě.

Ačkoli má káva vyšší a rychlejší povzbuzující účinky, její nadměrné konzumaci je doporučeno se vyhýbat. Zdravější variantou jsou tedy čaje, které obsahují antioxidanty a vitamíny a na rozdíl od kávy neodvodňují organismus, takže je možné je bez problému zahrnout do denního pitného režimu. Pokud se tedy chcete v zimě zahřát teplým douškem něčeho zdravého, rozhodně sáhněte spíše po čaji.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík pijeme v zime jinak kavu
Obrázek uživatelky
profil
Jsem narkoman na kafe. Piju sice jen rozpustné nahrážky, ale i tak to asi moc zdravé není.
Teď máme v práci takovou zimu, že popíjím čaje se skořicí 3x během pracovní doby.... a stejně to nezabíráSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles