Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se nestat obětí internetových podvodníků

15. 12. 2010 | Technika
Internet je plný podvodníků, kteří jen číhají na to, jak okrást důvěřivé uživatele. V době vánočních svátků jsou tato rizika obzvlášť velká, protože řada lidí nakupuje na Internetu dárky, objednává zde letenky nebo ubytování, každou chvíli si prohlížíme bankovní účty, zda nám na nich ještě zbývá dost peněz na další utrácení. Jsme často nervózní a vystresovaní, chceme všechno vyřídit co nejrychleji... a můžeme tedy snadno padnout do léčky. Jak to udělat, abychom se nestali obětí zločinců?

Podvodníci své triky mění podle aktuálních událostí (přírodní katastrofy, mistrovství světa ve fotbale...) a snaží se zneužívat i zájmu lidí o celebrity show byznysu. Speciálně před Vánoci bychom si měli dát pozor na několik věcí. Dobře si všímat toho, kde na Internetu nakupujeme. Používat e-shopy, které známe a jimž důvěřujeme nebo nám byly doporučeny někým důvěryhodným. Samozřejmě, že i důvěryhodné weby mohou být kompromitovány hackery, ale přesto na Internetu platí stejně jako v reálném světě, že některá místa jsou nebezpečnější než jiná. Mírou bezpečnosti jsou například bezpečnostní „certifikáty“, které garantují, že proti webu nebyl proveden žádný útok hackerů. Na řadě zahraničních webů se v této roli objevuje např. logo McAfee Secure firmy McAfee, jedné z předních technologických společností vyrábějících bezpečnostní software.
Na neověřených webech je třeba se zvlášť vyvarovat několika činností. Nezadávejte zde o sobě žádné důvěrné informace. Speciálně je třeba si dávat pozor na číslo platební karty, informace o bankovních účtech a heslech k internetovým službách. Zbytečné problémy se spamem si lze ale přivodit třeba i zadáním e-mailové adresy nebo jiných kontaktních údajů.

Zabezpečení internetuPřed vysloveně nebezpečnými weby by vás měl ochránit tzv. webový štít – aplikace, která barevně rozliší, nakolik je daný web důvěryhodný. Podvodný web vás taková aplikace třeba vůbec navštívit nenechá nebo se alespoň zobrazí speciální varování. Doporučujeme jako webový štít zkusit aplikaci Site Advisor. Program pochází od již zmíněné renomované společnosti McAfee a je ZDARMA dostupný na www.siteadvisor.com.

Při nakupování dárků na Internetu v e-shopech či aukcích vždy zpozorněte, když narazíte na podezřele výhodné nabídky. Podvodníci vám mohou nabízet různé slevy, kredity, věci zadarmo (třeba i tablet iPad od firmy Apple). Řiďte se zdravým rozumem. Skutečně si myslíte, že je normální, abyste při nákupu běžného zboží nebo za vyplnění kvízu na Facebooku dostaly zdarma docela cenou věc? Podvodníkům jde nejspíš o nějaké vaše citlivé informace, hlavně ty o platební kartě – ale nejen. Rozhodně nereagujte na žádné podezřele výhodné nabídky, které vám přišly bez vyžádání – jako spam. Podezřele výhodné nabídky se mohou týkat i zaměstnání (práce z domova za vysoký plat), koupě či pronájmu nemovitosti, spotřebitelského úvěru a mnoha dalších věcí.

Chovejte se s rozmyslem, a to i když pospícháte. Neklikejte bezhlavě na každý link, který se vám objeví v e-mailu, v ICQ nebo v účtu na Facebooku. Zkuste se přesvědčit, zda se vás nesnaží zavést na nějakou jinou stránku, než předstírá. Když už se objevíte na neznámém či podezřelém webu, okno raději co nejrychleji zavřete. Rozhodně odtud nestahujte žádný obsah, ať už se bude tvářit jakkoliv. Dá rozum, že podvodníci své viry a další škodlivé kódy různě maskují, mohou je vydávat třeba za video, hudbu, obrázky, spořiče obrazovky, pozadí plochy... - v téhle době třeba s vánoční tematikou. Nespouštějte takovéhle věci, pokud vám přijdou jako příloha v e-mailu od někoho neznámého. A opatrnosti je třeba i v případě, že odesilatelem e-mailu nebo zprávy na Facebooku je někdo, koho dobře znáte. Odesilatel může být ve skutečnosti někdo jiný, váš známý šíří škodlivé programy, aniž ví, že jsou škodlivé... a nebo dokonce ani neví, že je šíří, jeho počítač byl kompromitován a všechno se už rozesílá automaticky.

V souvislosti s Vánoci je třeba si dát pozor i na několik dalších podvodů. Lidé si dnes rozesílají vánoční blahopřání často ne klasickou poštou, ale v podobě elektronických pohlednic. Buďte opatrné, odkud si tyhle obrázky stahujete, a buďte opatrné i u přání, které vám přijdou. Když se někde zobrazí výzva „klikněte sem“, nemusíte poslechnout. Podvodníci naopak jen a jen čekají na to, že budete fungovat takhle „předvídatelně“.
Speciálně je třeba obezřetnosti u žádostí o pomoc. Podvodníci rozesílají žádosti, které předstírají, že jejich odesilatelem je známá charitativní organizace prosící o finanční příspěvek. V době Vánoc a dávání dárků jsou lidé náchylnější na tyto triky naletět. Při podobném typu podvodu zločinec rozešle e-mail nebo jinou zprávu a předstírá, že jeho odesilatelem je nějaký váš známý nebo rodinný příslušník, který se právě někde v cizině dostal do potíží. Příjemce zprávy se žádá, aby dotyčnému pomohl převodem peněz. Kolem Vánoc se docela cestuje, takže leckdo uvěří, že žádost je oprávněná.

Na čí účet asi tak peníze dorazí?

zabezpečení počítačeVůbec je třeba zpozornět všude tam, kde se žádá platba předem, ať už jde třeba o zálohu při objednávce ubytování, provizi za zprostředkování práce nebo půjčky.

Tak jako podvodníci kalkulují s naší snahou ušetřit, další předvídatelnou lidskou reakcí je strach a stres. Jak známo, strach není dobrý rádce, a panika z vás snadno udělá oběť. Když vám přijde e-mail nebo SMS, že při nákupu došlo k problémům, je potřeba něco dodatečně autorizovat, byla vám zablokována platební karta nebo bankovní účet, je třeba zachovat chladnou hlavu. Hlavně pozor na to, abyste ve snaze o rychlé řešení problému někam neposlaly důvěrné informace, opět hlavně údaje o kartě nebo hesla k internetovému bankovnictví. Podvodníci znovu počítají s předvídatelností našich reakcí, nejprve člověka vystraší, ale pak mu nabídnou něco jako „pošlete nám heslo/číslo karty a nějak to vyřešíme“. Chce to opět neudělat to první, co člověka napadne (a s čím počítá i podvodník).

Při cestování, ať už v zimě či jinde, běžně používáme Wi-Fi sítě. Bezdrátový přístup k Internetu dnes nabízí zdarma řada hotelů, letišť či restaurací. Problém je, že tyhle sítě nemusejí být bezpečné a zločinci je třeba mohou odposlouchávat nebo dokonce namísto legální sítě rovnou zachytíte signál Wi-Fi, který „nabízí“ podvodník. Člověk si nemůže být úplně jistý. To neznamená, že by se Internet v těchto případech neměl vůbec používat, ale s mírou: rozhodně radši neprovádět žádné nákupy a nepřihlašujte se k internetovému bankovnictví.

Nakonec, o Vánocích i jindy budete samozřejmě bezpečnější, pokud budete mít na počítači nainstalovaný nějaký antivir, který se sám automaticky a pravidelně aktualizuje. Vysokou míru ochrany nabízejí např. produkty McAfee, které se při odhalování virů a dalších škodlivých programů mohou opřít o unikátní technologii Global Threat Inteligence. Funguje tak, že jakmile je někde zachycen škodlivý program, jsou tyto informace sdíleny v síti po celém světě, a uživatelé jsou i proti novým hrozbám (včetně hrozeb podobných) chráněni prakticky okamžitě.

Na Internetu stejně jako v reálném světě není třeba být paranoidní, v podstatě stačí přiměřená míra opatrnosti a použití zdravého rozumu.

Zdroj: McAfee


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
asi musí byť pravidelná kontrola a komunikácia
Obrázek uživatelky
profil
tak tu treba ozaj iba predvidať
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles