Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se rychle a dobře sbalit na sportovní výlet (i s dětmi)

4. 09. 2016 | Praktické rady
Cestovat je úžasné. Ale to balení! Rozhodli jsme se vám to trochu ulehčit a nabízíme pár triků, jak na to. Svoje tipy nám prozradili čtyři rodiče, kteří vyjíždějí na sportovní dovolenou i několikrát do roka. Díky jejich radám budete mít zabaleno v rekordním čase a na nic nezapomenete.

Před balením ukliďte


„Než začnu balit, vždycky uklízím. Vyperu všechno prádlo a věci přehledně naskládám do skříně. Mnohem lépe se mi v nich orientuje. S manželem máme už roky jasně rozdělené role, což taky celý proces výrazně zrychluje: on balí sebe a všechny sportovní potřeby, upevňuje na auto lyže nebo kola, já balím sebe a malé děti a chystám jídlo na cestu. Než zabalím, všechny věci vyskládám na postel. Vidím tak zřetelně, co ještě chybí, a co naopak přebývá. Pak je teprve dávám do kufrů. Nejstarší Albert už se naštěstí balí sám a já jen případně kladu kontrolní otázky, jestli všechno má,” říká Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz a matka tří dětí s tím, že už pár let spoléhá zejména na kvalitní funkční oblečení. „Každému dítěti jsem pořídila dva sety oblečení na hory a na kolo, což jsou dva typy sportovních výletů, na které jezdíme nejčastěji.” Díky tomu odpadá zdlouhavé stání před skříní a přemýšlení, co si každý vezme a jak to nakombinujete.

balení s dětmiKaždý je zodpovědný za svůj úkol, i děti!


Do balení na jakoukoliv cestu zapojte celou rodinu. Páry bot nebo dvanáct hůlek na lyže ještě dokážete spočítat, ale náhradní rukavice nebo ponožky pro každého už je moc. Skvělý recept na to má Štěpánka Štrougalová, maminka čtyř dětí. „Každý má svůj úkol. Děti balí oblečení a hračky, manžel sportovní vybavení, já jídlo. Balíme podle seznamů, kde máme napsané i drobnosti typu zápalky, baterky, pasy, kolíčky na prádlo, které má člověk tendenci zapomenout.” Štěpánce se osvědčilo neházet všechno na jednu hromadu, ale dělit věci na sekce. Ze skříní je dáte do krabic, které děti pokreslily obrázky, aby se nikdo nemohl vymlouvat, že nevěděl, kam co patří. Díky tomu máte přehled, co všechno máte a co ještě chybí. Děti si smějí vybrat jednu krabici, kam se musí vejít s hračkami a knížkami. Vy k tomu můžete přibalit malý míček, kostky a karty, vždycky je využijete. Nechte děti zkrátka prožívat cestovní přípravy s vámi – mohou mít za úkol třeba i kontrolu pasů, udělat část itineráře cesty... “Dovolte jim zažít ten pocit, že něco mají na starost zcela samy – kdo bude doplňovat pití, kdo zjistí, kde nabereme benzín, kdo bude dělat fotodokumentaci. Převzatý úkol pak mají na starosti na sto procent a já mám tím pádem zaručeno, že mi nepraskne hlava z toho, že musím myslet na všechno,” dodává Štěpánka Štrougalová.

Dejte si práci s trvalými seznamy


Na jakoukoliv cestu balte podle seznamu. „Vytvořila jsem si jich za uplynulé roky několik, mám jeden na turistiku, na kola, na lyže, k moři. Abych je nepřepisovala pořád dokola, všechny mám uložené v Excelu v počítači. Při balení pak buď barevně označuju, co už mám, přímo v počítači, nebo seznam vytisknu a odškrtávám,” říká Kristýna Přibylová, maminka tří dětí s tím, že na každém seznamu má pár věcí, které nezaberou moc místa a hodí se vždycky, například badmintonové pálky a míčky, které jsou lehké a vejdou se všude, a vozí také létající talíř, rukavici na suchý zip a míček, co do ní chytáte. „Protože na sportovní výlety jezdíme hodně často, spoustu věcí ani nevybaluju. Pomůcky jako helmy a rukavice, co se nemusí prát, důkladně vysuším hned na dovolené a uspořádám do tašek tak poctivě, abych je po návratu jen postavila do skříně a za čtrnáct dnů zase vytáhla – už zabalené!” Nebalte do kufrů, ale používejte velké plastové tašky. Jsou lehké, skladné, vejde se do nich všechno, co potřebujete.

Třetina věcí bývá navíc


Není špatné mít balení rozdělené. „U nás je to tak, že žena balí sebe a děti, já balím svoje zavazadlo a všechny sportovní potřeby. Sám pro sebe balím dost minimalisticky. Naučil jsem se nebrat zbytečně stejné druhy oblečení, na většině míst se dají věci přeprat. Přesvědčil jsem se, že když si všechno nachystáte den předem, ráno můžete s klidnou hlavou třetinu věcí odebrat. Nebudou vám chybět,” říká Vít Hruška, tatínek dvou dětí. Ať jede s rodinou nebo bez rodiny, v jeho zavazadle nikdy nechybí tyhle tři věci:

- Lékárnička. Ne autolékárnička, ale moje vlastní, ve které mám základní věci na teplotu, průjem, spálení, také náplasti, obinadlo a podobně. Já jsem ji sice ještě nepotřeboval, ale už jsem s ní pomohl mnoha lidem, které jsem na cestách potkal.

- Čelovka. Kolikrát jdeme na procházku, vidíme krásný západ slunce, fotíme, fotíme a najednou je tma. Když se pak zpátky musíme vracet po nezpevněné cestě, kterou ještě navíc neznáme, je to minimálně nepříjemné. Čelovka pomůže a navíc se s ní dá signalizovat.

- Nůž. Jezdí se mnou všude, protože se dá využít na všechno – od krájení potravy po vytvoření nouzového přístřešku.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !