Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se smaží v karanténě langoše

16. 04. 2020 | Vaše příběhy

Dostala jsem chuť na langoše. Neodolatelnou chuť. Chuť to byla přímo hmatatelná. Jenže, neměla jsem droždí. Droždí je ovšem v dnešní virem zkoušené době nedostatkovým zbožím.

Obešla jsem několik prodejen, ale droždí nikde neměli. Chuť ovšem nepřešla. Rozhodla jsem se najít na internetu recept, jak si droždí vyrobit sama. Receptů jsem našla hned několik. Vybrala jsem dva. V jednom figurovaly brambory, cukr, pivo a voda. K druhému bylo potřeba jablko, voda a mouka.

Rozhodla jsem se zkřížit oba recepty dohromady. Doma jsem našla rovnou dvě scvrklá jablíčka. Rozhodla jsem se použít obě, ať mi neshnijí. Ostatní suroviny jsem doma měla, jen mi chybělo ono pivo, které nepiji. Sousedé byli ale nápomocni a rádi mi odlili z načatého moku pana souseda do skleničky.

Pak jsem si vzpomněla, že když jsem naposledy pekla koláč, kamarádka mi poradila uschovat si malinko z kostičky čerstvého droždí. Prý se tak dá droždí namnožit. Bylo v lednici, a dokonce nestihlo zplesnivět.

Řídila jsem se oběma recepty a do dvou misek udělala dvě různá droždí. Ta jsem spojila do jedné větší misky, přidala ono originální droždí a podle receptu jsem udělala těsto na langoše. Protože jsem domácímu droždí věřila pramálo, šoupla jsem ho do těsta rovnou celou dávku a dala kynout.

To, co se dělo dál, připomínalo známou pohádku. Těsto se mělo k činu. Kynulo, rostlo a zvětšovalo svůj objem nejdřív dvojnásob, pak ho bylo třikrát víc, a když už chtělo z mísy, a to byla pořádná mísa, utéct, musela jsem ho rozdělit. Nic tak velkého, aby se do toho vlezlo všechno, jsem totiž neměla. Nakonec mi musel posloužit lavor. Měla jsem plný lavor těsta na langoše, a k němu ještě jednu velkou mísu. Co s tím? Začala jsem smažit. Děkovala jsem osudu, že mám doma dostatek oleje. Nasmažila jsem dvě plné mísy langošů, a ještě mi hodně těsta zbylo. Byla jsem ale už tak unavená, zpocená a nadýchaná té vůně, že jsem se smažením skončila. Zbývající těsto jsem vložila do krabice a schovala do lednice na druhý den.

 

Langoše miluji s tatarkou a česnekem. Já ale měla doma jen majonézu. Tak jsem se rozhodla si tatarku vyrobit. Ze zásuvky na ovoce a zeleninu jsem vylovila pouze medvědí česnek, který jsem sbírala se svým pejskem. Byl už ovadlý a nevypadal vábně. Ovšem nasekaný v majonéze splnil svůj účel. Tatarská omáčka byla přímo excelentní. Kam se na ni hrabe kupovaná.

Na talíře jsem rozdělila porce langošů a do malých kalíšků rozdělila právě vyrobenou tatarku.

Uvázala jsem si na ústa roušku a vyšla z bytu. Postupně jsem klepala na dveře svých sousedů. Každý byl doma, je přece krize, karanténa. Rozdala jsem všechny langoše a nechala si jen jeden. To proto, že jsem byla tak nadýchaná výparů, že mé chuťové buňky byly dokonale nasycené.

No a další den jsem langoše dosmažila.

 

Rozhodně už nebudu kupovat droždí v obchodě. To jen v případě, že by mě čas tlačil. Určitě pokud ho budu mít dostatek, budu si droždí odteď vyrábět doma sama.

Člověk jen žasne, co všechno ho naučí tato smutná doba.


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jak se smaží v karanténě langoše:

Jak se smaží v karanténě langoše
Jak se smaží v karanténě langoše
Jak se smaží v karanténě langoše
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já langoše nemusím, ale napsáno hezkySmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásně napsané, jako ostatně vždycky všechno Vaše povídání.
Taky jsem přemýšlela nad výrobou domácího droždí, ale zatím jsem si netroufla, spíš se přiznám, že jsem tomu moc nevěřila. Ale asi to opravdu funguje.
Obrázek uživatelky
profil

Moc pěkně jsi to napsalaSmajlík Langoše jsem už také dlouho neměla, měla bych je někdy udělat
Obrázek uživatelky
profil
Krásně sis poradila a nadělala mi chutě. A zrovna jsem přemýšlela,co udělám zítra k obědu. Kluci budou mít radost.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles