Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se správně umývat? Ve vaně se lépe uvolníte, sprcha zase prospívá pokožce

8. 04. 2017 | Péče o tělo
Máte radši proud vody ve sprše nebo si pravidelně užíváte klidnou hladinu napuštěné vany? Ani jedno není špatně, oboje má totiž své benefity. Většina lidí se ale častěji sprchuje, je to totiž přeci jen rychlejší. V Praze každý den proběhne 1 135 000 osprchování a jen 223 000 koupelí ve vaně.

Ve vaně se rádi ráchají hlavně malé děti, přínosy však může mít i pro dospělé. Koupání ve vaně není vhodné pro každodenní umývání, protože dlouhý pobyt ve vodě paradoxně vysušuje pokožku, jednou týdně ale může přispět k uvolnění a lepší náladě. Pokud je tělo celé obklopené horkou vodou, uvolňují se svaly i psychické napětí. K navození správné atmosféry jsou vhodné i svíčky, případně různé vonné oleje do koupele. Najděte si tedy čas pro sebe a nechte všechny starosti odplout.

koupání a sprchováníSprchu si na rozdíl od vany můžete dovolit každý den, je totiž šetrnější k vaší pokožce a proud vody navíc důkladněji umyje nečistoty i z hůře dostupných míst těla. Krátkou sprchu by si tedy měl dát každý i po koupání ve vaně. Největší přínos pro zdraví pokožky i celého těla má přitom studená sprcha, která vám dodá energii, rozproudí krevní oběh a posílí imunitu. Několik osvěžujících minut ve sprše denně také přispívá ke spalování tuků a funguje jako prevence deprese.
    

Průměrný Pražan…

… se sprchuje 6,5 x týdně
… se koupe ve vaně 1,3 x týdně

Další výhodou pravidelného sprchování místo koupání ve vaně je i nižší spotřeba vody. I když záleží na tom, jak dlouho sprcha trvá. Určitě i vy se někdy ve sprše zasníte či zamyslíte, třeba i na dvacet minut. Průměrné sprchování však vyjde jen na 2,50 Kč, napuštěná vana na 7,50 Kč, efekty delší sprchy nebo pobytu ve vaně jsou přitom podobné jako třeba u masáže, která je stonásobně dražší. Šetřit vodou se tedy vyplatí spíše jinými způsoby.
Dvě třetiny Pražanů pravidelně provádí kontrolu těsnění kohoutků a zavírají kohoutky při mydlení rukou nebo čištění zubů. Dalším rozšířeným úsporným opatřením jsou kelímky při čištění zubů, které používá každý druhý Pražan.

Víte, že… ?

… jedno spláchnutí záchodu vyjde na 50 haléřů
… 4 umytí rukou vyjdou na 1 Kč
… 1 sprchování stojí 2,50 koruny
… 1 napuštěná vana stojí 7,50 Kč


Zdroj, foto: Veolia


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !