Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se starat o zahradu, aby Vám ji záviděl každý soused?

11. 07. 2018 | Výstavy
Letní měsíce už jsou v plném proudu a není nic příjemnějšího, než si užít sluneční paprsky společně s přáteli a grilovanými dobrotami. Přichystejte se na prázdninovou sezónu a upravte svou zahradu tak, že vám ji bude každý závidět. K bohatým květinovým záhonům pomohou i běžné vaječné skořápky, plazivý mech zažene důmyslný drenážní systém a o dokonalý sestřih trávníku se postará sekačka s pořádně nabroušenými břity.

Letní zábava na zeleném koberci


Jak si lépe užít letní večer než s přáteli u grilu a svěžích koktejlů? Za zábavou nemusíte daleko, stačí doslova vyjít na zahradu. Pikniku v trávě řekne ne jen málokdo. Prvním krokem k perfektnímu trávníku je volba správné sekačky. Důležité je také dbát na kvalitu jednotlivých komponent. Nože z levných materiálů totiž trávu často pouze „okoušou“. Při výběru sekačky se orientujeme podle velikosti zahrady. Na menší trávníky postačí elektrické sekačky, benzínové využijeme při úpravě větších travních ploch. U těch největších se vyplatí investice do zahradního traktůrku. Vedle běžných strojů můžeme v obchodech narazit i na novodobý trend v podobě robotických sekaček, které se vyrábějí již více než dvacet let.


péče o zahraduNechte trávu dýchat


Provzdušnění neboli vertikutace pomůže nejen k hustému travnímu porostu, ale slouží také jako prevence proti nemocem a škůdcům. Dříve vášniví zahrádkáři k provzdušňování používali převážně hrábě, dnes jim práci usnadňují specializované stroje. Takzvané vertikutátory travní stébla proříznou, starou trávu, mech či zaschlou plsť vyčešou ven a vytvoří tak vrásčitý povrch podobný manšestru. Tento proces patří k základním krokům při údržbě trávníku a měl by ho pravidelně provádět každý, kdo by se rád pochlubil zdravým a hustým travním kobercem.

Vyzrajte na plazivý mech


Dusí váš trávník mechové polštáře? Příčin, proč zrovna vaši zahradu tento škůdce sužuje, může být mnoho. Řešení naštěstí není zas tak složité. Nejprve je nutné zkontrolovat, zda nesekáme na příliš malou výšku. Vhodné je nastavení břitů na 3-5 cm. Mezi další časté příčiny patří velké zamokření nebo nedostatek živin. Od vody pomůže menší odtokový kanálek či drenážní systém, živiny dodají specializovaná hnojiva, nejlépe na bázi dusíku.


Překvapte rostlinami z bio květináčů


Chloubou každého zahradníka jistě bohaté květinové záhony. Mladé rostlinky však často bývají na pěstování náročné, a je tak jednoduší vysít je nejprve do menších nádobek a na zahradu přesadit až větší rostlinu. Jako skvělý první květináč poslouží mistička z kůry citrusových plodů, starých novin nebo dokonce vaječné skořápky. Právě skořápky jsou skvělým zdrojem vápníku, který každá mladá květina ocení. Ať už se rozhodnete pro vajíčka nebo novinové či citrusové mističky, výsev vám nezabere skoro žádný čas, navíc můžete následně rostlinku přesadit do záhonu i s květináčem. Citrusové plody rozřízněte napůl, vyjměte dužinu a vsypte hlínu, do které zasadíte semínko. Stejný postup opakujte i u prázdných vaječných skořápek či mističek ze složených novin.


Zdroj, foto: Robomow



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Koleda