Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se staví sen 23.5. 2015

23. 05. 2015 | Televizní tipy
Na televizní obrazovky se vrací pořad Jak se staví sen. I tentokrát diváci mohou sledovat zajímavou proměnu bydlení, nepůjde však jen o interiér, ale také o změnu zažitých stereotypů, a dokonce o změnu životních postojů.

V každé epizodě se seznámíme s jednou rodinou, která sní o lepším bydlení. A právě jejich sen se stává výzvou pro dvojici designérů. Ti pak musejí během pouhých pěti dnů proměnit staré a nefunkční bydlení v domov snů. Ale když k tomu rodině leckdy nestačily celé roky, mohou to vůbec designéři zvládnout za pět dnů?!

Jak se staví sen – 23.5. 2015:


Jak se staví sen 23.5. 2015Na designéry čeká garsonka opuštěného muže. Vladimír přenechal velký byt bývalé přítelkyni především kvůli dceři. Sám si našel garsonku v novostavbě. Peníze na koupi neměl, a tak si vzal hypotéku. Důležité pro něj bylo, že je garsonka kousek od bydliště dcery, takže to nemá daleko do školy. Garsonka je malá, ale Vladimír tady má vše, co k životu potřebuje. Sám náročný není.

Co ho ale trápí, je, že stav, ve kterém se garsonka nachází, přestává vyhovovat soužití s dcerou, které je teď deset let. Když dcera přijde, hodí si tašku s věcmi na celý týden na křeslo, a to pak slouží jako skříň. Nemá ani vlastní postel, a tak spí s tátou na manželské posteli. Vladimír se už cítí divně, že spí s dcerou v jedné posteli, ale místo na samostatnou postel v bytě nemůže vymyslet.

Nábytek nad postelí je navíc až životu nebezpečný. Police je tak prohnutá, že musí každou chvíli spadnout. Postel ke všemu zabírá většinu pokoje a slouží nejen ke spaní, ale i jako gauč. Od proměny si Vladimír slibuje vyřešení prostoru garsonky – hlavně postele pro dceru a místa, kde by měla nějaké soukromí. Pomalu přichází do puberty a začíná mít před tátou tajnosti. Aby ji neslyšel, chodí skypovat do spíže. Vladimír sice vaří, ale spíše jednoduchá jídla. V kuchyni nemá ani myčku. Na ničem nelpí, nechal by si jenom počítač a televizi.

Vladimír má skvělý vztah se svojí maminkou. Když ho opustila přítelkyně, starala se o něj – prala mu a vařila. Další blízkou osobou je jeho sestra, která bydlí kousek od něj a u které bude v době proměny bydlet. Dcera má velký koníček – moderní tanec. Třikrát týdně chodí na tréninky a o víkendech má soutěže. Vladimír ji v tom hodně podporuje. Vladimír je prostě férový chlap, gentleman, který chce pro svoji dceru to nejlepší. Pracuje jako vedoucí skladu – v jedné práci je už jedenáct let. Pomůžou jim naši designéři vyřešit celý prostor a najít co nejvíce místa?

A jak se na proměnu dívají designéři
Martina Pištěláková a Lukáš Lipert?


Martina: „Tato proměna byla pro nás, řekla bych, nejjednodušší, co se realizačního času a rozsahu týče. Stavebně šlo o malé práce a největší efekt proměny byl na truhláři, který celou garsonku, dá se říct, postavil. Hned od začátku jsem věděla, že se do prostoru musí vejít určitě dvojpostel a k ní jedno lůžko, a šla jsem za jasnou vizí, dát jim i sedačku, kterou původně vlastně vůbec neměli. Chtěla jsem také diváky pořadu inspirovat a ukázat jim, že když se interiér řeší dispozičně chytře, může vzniknout funkční uspořádání i v tak malé garsonce.

Celkové proměně jednoznačně prospěla právě lepší organizace celého prostoru, dali jsme jim vlastně postel navíc – samostatnou postel pro dceru, sedačku, kterou neměli, jídelní stůl v kuchyni, který zároveň volně proniká do chodby, kam si na něj můžou něco odložit, další stůl pro učení dcery, který ale můžou oba používat i jako jídelní a dá se polohovat a posunout díky kolečkům volně do prostoru. Vladimír má pak ,tajné‘ pracovní místo, a když ho zavře, nebude jeho pevný počítač rušit a ,kazit‘ interiér.

Zmenšili jsme, ale dovolila bych si říct, že i zefektivnili kuchyň. Vlastně celý interiér je navržený mobilně, a to včetně světel. Vše si můžou nastavit, posunout, vyklopit, otevřít, jak potřebují. Kvůli času jsme pracovali výhradně s laminem, kromě OSB dvířek na skříni a jídelního stolku. OSB skříň má působit, jako by byla dovezená odjinud, proto jiný materiál, a proto i jiné úchytky, které jsou originálně vymyšlené z černého lana. OSB je vcelku drsný masivní materiál, na dveře od skříně to nevadí, ale pro účely a použití jídelního stolu jsme museli desky zbrousit a nalakovat, aby byl stůl odolný a lehce udržovatelný
.“

Lukáš: „Proměna pro nás byla osvěžením, byt byl v novostavbě a nebyl zničený. Proměna garsonky – tedy bytu o jedné obytné místnosti – je téměř vždycky jen o řešení nábytku, případně jeho dispozičních změnách – takže návrh byl o nábytku. Problémem původního stavu byla zbytečně velká kuchyňská linka, kterou Vladimír už s bytem koupil. Zabírala cenné místo a vlastně ji majitel moc nepoužíval. Výzvou při proměně bylo řešení, které by do vcelku malého prostoru obývacího pokoje umělo přinést hned několik funkcí najednou – obývací pokoj se sofa, ložnici pro Vláďu s partnerkou, ložnici pro Vláďu s dcerou a v neposlední řadě psací stůl na psaní domácích úkolů. Bytu prospěla velká nábytková skříň, která v sobě schovala výklopné postele, úložné místo a pracovní stůl s počítačem, takže když se skříň zavře, působí celý prostor čistě, uklizeně, a to je pro malé prostory vždycky dobré. Vzhledem k tomu, že v bytě zbyla bez našeho zásahu už jen koupelna, tak bych majiteli doporučil rekonstruovat právě ji.“

Další díl pořadu Jak se staví sen
můžete sledovat v sobotu 23.5. 2015 od 17:35 na Primě!


Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak se staví sen 23.5. 2015:

Jak se staví sen 23.5. 2015
Jak se staví sen 23.5. 2015
Jak se staví sen 23.5. 2015
Jak se staví sen 23.5. 2015
Jak se staví sen 23.5. 2015
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !