Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se tančí tribal?

14. 08. 2010 | Fitness

Tanečnice tribalu na první pohled zaujmou diváka především svou pružností a dokonalým provedením tanečních pohybů. Typické jsou pro ně bohatě zdobené kostýmy – především mušličkami, střapci, třásněmi a penízky, kovové šperky, doplňky a leckdy také hojné malování hennou…

Není tomu tak dávno, co jsem zde narazila na diskuzi o tribalu. Diskutující zajímalo, co to vlastně ten tribal je a jestli ho mohou tančit. Nezapojila jsem se – samozřejmě vím, co je tribal a trochu se mu i věnuji, ale podstata tohoto tance se rozhodně nedá vystihnout v několika diskuzních řádcích. Ale slíbila jsem si, že až budu mít trochu času, napíšu o tom něco víc. A dnes konečně ten čas mám.

Vznik a vývoj

Pokud umíte jen trochu anglicky, tak určitě víte, že tribal znamená kmen – kmenový tanec. Název je ale trochu zavádějící, protože tribal ve skutečnosti není původní tanec nějakého afrického nebo amerického kmene, ale uměle vytvořený styl, který vznikl v 60. letech 20. století v USA. Původní tribal zkombinoval klasický egyptský tanec (raks sharqi), tanec Ghawazze a tance Oulid Nail. Jeho zakladatelkou je Jamila Salimpour, která později založila světoznámou skupinu Bal Anat.

Dnes do tribalu proniká mnoho rozmanitých vlivů od flamenga počínaje a indickými či japonskými styly konče. Tančí se s mečem, poi závoji nebo dokonce s ohnivými vějíři. Pro takovéto taneční kombinace se proto vžil název „tribal fusion.“ Reprezentuje ho například americká tanečnice Rachel Brice.

V čem je tribal jiný?

Už v původní myšlence se tribal odlišuje od klasického egyptského stylu, ze kterého částečně vznikl. Zatímco egyptské raks sharqi tančí ženy především pro mužské publikum, tribalu se tanečnice věnují čistě pro sebe a další ženy ve svém okolí. Tančí zkrátka pro radost a občasná veřejná vystoupení jsou jen milým zpestřením. Ústřední myšlenkou tribalového tance je žena a síla její energie. Proto se původní tribal tančil vždy alespoň ve dvoučlenných skupinkách a bez pevné choreografie. Každá žena musela reagovat na pohyby a gesta ostatních žen a přizpůsobit se jim. To, co na první pohled vypadá, jako skvělá choreografie jsou ve skutečnosti precizně zvládnuté reakce na dění v okolí, jejichž výsledkem je improvizovaný tanec vzniklý přímo na místě.

Ženy si tak posilovaly sebevědomí a upevňovaly mezi sebou citové vazby podobně jako v rodině. Tvořily spolu vlastně takový kmen – tribal a odtud vznikl název.

V současné době je tribal nejrychleji se rozšiřujícím stylem tance vůbec. Chtějí ho tančit všechny ženy napříč věkovými kategoriemi. Jsou přitahovány především onou spontánností, která je v tomto tanci skryta. Líbí se jim být součástí skupiny a uprostřed samých žen si nepřipouštějí své nedostatky (ať už pohybové či tělesné). A nemalou měrou je také fascinují složitě zdobené kostýmy, které si ovšem může doma vyrobit i méně zručná švadlena.

Pokud byste i vy chtěla zkusit tento vábivý tanec, bude pro vás určitě dobrou zprávou, že i v české republice počty tanečnic tohoto stylu utěšeně rozšiřují. Školy sice zatím bývají hlavně ve větších městech, ale zdaleka to není pravidlem. Pokud se chcete věnovat klasickému tribal stylu, nepotřebujete k tomu nic – kromě chuti tančit. U tribal fusion stylu, který je charakteristický složitějšími tanečními kombinacemi a kreacemi bych však doporučila alespoň dvouletou zkušenost s klasickým orientálním tancem.

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
neznámSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles